Poslední roky se Tamronu zoomy opravdu daří. Přijde mi, že dokáže nabídnout buď výkonné profi objektivy za daleko lepší cenu, než “značkové” objektivy, a nebo dokáže nabídnout zoomy, které konkurence prostě nenabízí. Právě ten druhý případ se týká objektivu TAMRON 100-400 mm f/4,5-6,3 Di VC USD. Na své parametry je výjimečně malý a lehký - v mé brašně byl velikostí srovnatelný se světelným zoomem 70-200/2,8 - což pokládám za jeden ze zásadních parametrů ovlivňujících praktičnost použití. Byla s ním opravdu radost fotit, především venku, ale překvapivě dobře to šlo i na koncertě.

Hodnocení odborníka 85%

  • vynikající optický výkon
  • velmi výkonný stabilizátor obrazu a rychlé zaostřování
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • fluorová ochranná vrstva přední čočky
  • použitelný na FX i DX snímače
  • kompatibilní s telekonvertory
  • kompatibilní s Tamron TAP-in konzolí
  • příjemně malé rozměry a nízká hmotnost
  • světelnost F6,3 mi nevadila, vadilo mi, že se při zoomování mění
  • stativová patka by mohla být v ceně (při vybalování z krabice jsem ji marně hledal)

Popis

Recenze objektivu TAMRON 100-400 mm f/4,5-6,3 Di VC USD

Už v úvodu jsem psal, že Tamron zoomové objektivy prostě umí a toto tvrzení se stoprocentně týká i nového objektivu TAMRON 100-400 mm f/4,5-6,3 Di VC USD. Rozsah zoomu 100 až 400 mm mi přijde velice sympatický. Běžně bohatě vystačím s vynikajícím telezoomem 70-200 mm, ale občas se přece jen dostávám do situací, kdy je ta dvoustovka prostě krátká. Jenže potřeba dlouhých ohnisek je v mém případě docela výjimečná na to, abych si pořizoval nějaký delší objektiv. A že je z čeho vybírat! Od Tamronu známe hned dva modely z profesionální řady SP. TAMRON 150-600 mm f/5-6,3 SP Di VC USD jsem kdysi zkoušel a byl jsem s ním docela spokojen. Má pro mě ale dvě zásadní nevýhody: je na mě moc velký a těžký a cena cca 28 000 je přece jenom trochu vyšší, než by se mi líbilo. Ale to bych i přežil, jenže ty rozměry a hmotnost, to je něco, s čím se smířit nedokážu. Zvířata fotím sice rád, ale ne zase tak často, abych tak velký objektiv musel mít doma.

Novější model TAMRON 150-600 mm f/5-6,3 SP Di VC USD G2 je ve všech ohledech ještě lepší než jeho zmiňovaný předchůdce, jenže mu zůstaly ty dvě zásadní nevýhody (cena je zde dokonce ještě o dost vyšší).

Když se mi ale dostal do rukou nový TAMRON 100-400 mm f/4,5-6,3 Di VC USD, hned jsem zajásal. Dlouhý konec zoomu 400 mm je pro mé potřeby naprosto dostačující, ale ty malé rozměry a hmotnost jen 1 115g, to je něco! Dokonce i má 70-200 je těžší a je jen o cca 5 mm kratší. To znamená, že se mi “čtyřstovka” vejde v pohodě do brašny a ani nepoznám, že mi tam něco přibylo (ověřeno v praxi…). Při prvním pohledu mě trochu zarazila světelnost F6,3 na delším konci, ale to je právě důvod těch příjemně malých rozměrů. Navíc je to jen o ⅓ EV horší oproti “běžné” světelnosti dlouhých zoomů F5,6 a to by neměl být velký problém. Praxe pak ukázala, že to opravdu problém nebyl a to především venku. No a cena cca 22 000 Kč vypadá dobře.

První dojem tedy veskrze pozitivní, takže jsem se nemohl dočkat toho, jak se s ním bude fotit. Objektiv jsem tedy vzal na několik různých typů focení a k mému nadšení se ten dobrý dojem nijak nezhoršil, právě naopak! Jak se totiž ukázalo, kvalita obrazu nijak výrazně nezaostává za objektivy řady SP a podobně spokojen jsem byl i s rychlostí zaostřování.

Co je nového

  • Antireflexní vrstvy eBAND - Nový model je vybaven speciální povrchovou úpravou eBAND (Extended Bandwidth & Angular-Dependency), což je technologie, která kombinuje nano-strukturovanou vrstvu s extrémně nízkým indexem lomu spolu s konvenčními vícevrstvými povlaky. Ty zajišťují vynikající antireflexní výkon. Povrchová úprava eBAND podstatně omezuje výskyt nežádoucích záblesků a stínů, které se mohou objevit při fotografování objektů v protisvětle.
  • Nový řídící systém Dual MPU (Micro Processing Unit) pro rychlejší a přesnější automatické zaostřování a vylepšený výkon stabilizátoru. Řídící systém využívá Dual MPU design s vylepšenou výpočetní kapacitou, jednotky MPU mají vestavěné výkonné bloky DSP (Digital Signal Processor), které dosahují rychlejšího a přesnějšího výkonu AF a důsledněji kompenzují vibrace.
    Přidání systému MPU určeného pro zpracování kompenzací vibrací uvolňuje algoritmus nové generace, který zajišťuje perfektní výkon stabilizátoru, udržíte až o 4 EV delší časy, než kdybyste fotili bez stabilizátoru.
  • Fluoridová povrchová úprava přední čočky a konstrukce odolná proti vnikání vlhkosti - Fluoridová vrstva nanesená na povrch přední čočky odpuzuje vodu a olej, čímž umožňuje snadné odstranění otisků prstů, nečistot a šmouh. Tubus objektivu má těsnění u bajonetu a na dalších kritických místech, aby se zabránilo vniknutí vlhkosti a dešťových kapek.
  • Kompatibilita s konzolí TAP-in, která přes USB připojení k počítači umožňuje snadno aktualizovat firmware a přizpůsobit funkce včetně jemných úprav AF a VC.
  • Elektromagneticky ovládaná clona je nyní i ve verzi pro Nikon (Canon tento systém používá už dlouho).
  • Kompatibilita s telekonvertory Tamron 1.4x a 2.0x, které zvyšují ohniskovou vzdálenost objektivu na 1.4 a 2.0 násobek původních hodnot. Oba telekonvertory jsou pečlivě navrženy a vyrobeny tak, aby poskytovaly mimořádně vysokou kvalitu obrazu.
  • Stativová patka kompatibilní se systémem Arca Swiss - objektiv můžete nasadit přímo na jakoukoliv stativovou hlavu systému Arca Swiss bez nutnosti připevnění stativové destičky.Bohužel ale stativová patka není součástí balení, je třeba ji dokoupit zvlášť, což jednoznačně doporučuji.

Kvalita obrazu

Ukázkové snímky vznikaly za různých okolností, statické fotky byly pořízeny ze stativu, kajakáře, zvířata a koncert jsem fotil z ruky. Je tedy krásně vidět jednak jaké situace zvládá stabilizátor, ale samozřejmě také kresba a obecně optické vlastnosti objektivu právě na snímcích pořízených ze stativu a to s předsklopeným zrcátkem. Ty “zamlžené” fotky Prahy vznikly brzy ráno a v průběhu focení začalo sněžit, což některé snímky velice ozvláštnilo pohybově rozmazanými sněhovými vločkami. Všechny snímky jsou JPEGy přímo z fotoaparátu, tedy naprosto bez úprav.

Velkou radost jsem měl (a stále mám) z perfektní ostrosti i na plně otevřenou clonu, což je nastavení, které budete vzhledem ke světelnosti pravděpodobně používat nejčastěji. Kresba je velice slušná na všech ohniscích, na 100 mm jsou nepatrně měkčí okraje a na tom nejdelším ohnisku je kresba přece jen něco měkčí v celé ploše snímku. Všiml jsem si také zhoršení kresby vlivem difrakce. V kombinaci s tělem Nikon D810 se začíná projevovat už na clonách vyšších, než cca f/16. Ještě clona f/22 je v pohodě použitelná, ale v porovnání s f/16 je už znát mírné zhoršení kresby. Pokud jde o kresbu na všech clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší, než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/8-f/11. Už na cloně f/22 se mírně začíná projevovat zmíněná difrakce a vyšší clonová čísla jsem do ukázkových fotek ani nezařadil. Spíše než podle grafů doporučuji posuzovat podle ukázkových fotek.

Design, konstrukce, ergonomie, ovládací prvky

Tamron přišel s novým designem už před dvěma lety, takže všechny nové modely spolehlivě poznáte podle stříbřitého prstence u bajonetu.

Na boku objektivu najdete přepínače automatického ostření a stabilizátoru. Musím říci, že nový design tlačítek se daleko lépe ovládá, než u předchozích modelů. Také mi přišlo, že je plynulejší chod zoomovacího prstence.

Zaostřování samozřejmě probíhá uvnitř objektivu, takže se nikde nic neotáčí, ale při zoomování se tubus objektivu výrazně vysouvá, což je v tomto rozsahu zoomu naprosto běžné.

Majitelé stativových hlav využívajících systém Arca-Swiss se mohou radovat z toho, že nemusí na objímku objektivu ještě připevňovat stativovou destičku. Samotná patka objímky je totiž kompatibilní se systémem Arca-Swiss a jde tedy použít přímo, což je perfektní. Byl jsem ale hodně překvapený, když jsem ji nenašel při rozbalování objektivu. Stativová patka se tedy prodává zvlášť a jednoznačně doporučuji jí rovnou přikoupit. I když je objektiv na své parametry velice lehký, přece jen je to relativní a při upevnění fotoaparátu na stativ je pak celá soustava velice nevyvážená, což dokáže stativová patka vykompenzovat.

Skvělou zprávou je také kompatibilita s Tamron TAP-In konzolí, která umožňuje uživatelské nastavení některých vlastností objektivu, například přesnosti ostření a to na různých ohniscích a při různých vzdálenostech. Máte také možnost používat telekonvertory. Ty jsem bohužel v ruce ještě neměl, ale některé zdroje uvádějí, že především v případě 1,4x konvertoru není třeba řešit úbytek kvality obrazu - další dobrá zpráva.

Určitě nesmím zapomenout na utěsnění proti vnikání prachu a nečistot (tohle nabízí málokterý objektiv podobných parametrů a ceny), najdete zde navíc ještě ochrannou vrstvu přední čočky. Nečistoty se na ní neusazují zdaleka tak dobře jako na klasických antireflexních vrstvách a když už, jdou daleko lépe odstranit. To je další velká výhoda.

Autofokus

Tento Tamron má ostřící systém naprosto vynikající, pracuje velice rychle, tiše a naprosto spolehlivě a přesně i přes to, že není světelnost nijak závratná.Pro mě trochu překvapivě dobře fungovalo i průběžné zaostřování při sledování pohybujícího se objektu, jak se můžete přesvědčit na snímcích kajakářů. Za autofokus tedy patří novému Tamronu veliká pochvala.

Stabilizátor obrazu

Stabilizátor funguje opravdu dokonale a skutečně jste schopni (jak tvrdí výrobce) udržet o 4 EV delší časy oproti vypnutému stabilizátoru. Myslím, že další komentář není moc potřeba, podívejte se na fotky níže a obrázek si udělejte sami. Za sebe mohu jen říci, že v současné době má Tamron ve svých objektivech patrně nejvýkonnější stabilizátory, jaké jsem měl možnost vyzkoušet.

Ukázky níže jsou tedy výřezy 1:1 focené z ruky. Ohnisková vzdálenost byla nastavena na 400 mm a vzdálenost byla cca tři metry.


 

Hlavní rysy

  • nový řídicí systém Dual MPU
  • exkluzivní povrchová úprava eBAND omezující výskyt reflexů v protisvětle
  • speciální fluorová povrchová úprava proti znečištění
  • velmi výkonný systém stabilizace obrazu VC
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • kompatibilní s telekonvertory
  • rozměry: 196,5 x 86 mm
  • hmotnost: 1 115 g

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první univerzální zoom s F2,0

TAMRON 150-600 mm f/5-6,3 SP Di VC USD G2

Shrnutí

Objektiv TAMRON 100-400 mm f/4,5-6,3 Di VC USD je jedním slovem bezva. Je úžasně malý a lehký na to, jaké má parametry, to je hned první dojem. Ale ještě ke všemu je až neuvěřitelně výkonný. Velice rychle zaostřuje, má výkonný stabilizátor a navíc je opticky parádní. Je to ideální objektiv pro všechny, kteří hledají výkonný, ale dostupný teleobjektiv jak na sport, tak na zvířata, nebo krajinu a architekturu. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze TAMRON 70-300 mm f/4,5-6,3 Di III RXD: nejmenší ze všech
Hodnocení 95%

Recenze TAMRON 70-300 mm f/4,5-6,3 Di III RXD: nejmenší...

22. 2. 2024
Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první univerzální zoom s F2,0
Hodnocení 95%

Recenze TAMRON 35-150 mm f/2-2,8 Di III VXD: první...

1. 9. 2023
TAMRON 17-70 mm f/2,8 Di III-A VC RXD pro Sony E
Hodnocení 90%

TAMRON 17-70 mm f/2,8 Di III-A VC RXD pro Sony E

21. 10. 2021
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...