Aktuality z fotosvětaFotosoutěže

Sony World Photography Awards 2018 zná vítěze

21. 3. 2018 | 4 minuty čtení

Stovky tisíc přihlášených fotografií, 63 národních cen, 10 otevřených kategorií. To jsou čísla, k nimž od včerejška můžeme přiřadit i vítězná jména. Právě včera byli totiž vyhlášeni vítězové 10 otevřených kategorií soutěže Sony World Photography Awards 2018, kteří se dále utkají o hlavní cenu 5000 amerických dolarů, a také 63 nejlepších fotografů z 63 zemí a regionů, mezi nimiž je i český zástupce.

10 kategorií, 10 vítězů

20. března byli vybráni vítězové 10 kategorií otevřené soutěže a 63 národních cen 11. ročníku Sony World Photography Award 2018. Soutěže se zúčastnili fotografové z více než 200 zemí a regionů, a to s rekordním počtem fotografií. Země, z nichž fotografové pocházejí, stejně jako náměty, jimiž kategorie zpracovali, jsou velmi různorodé - vybírali si dechberoucí krajiny, osobní portréty nebo sportovní okamžiky. A jaké vlastnosti všechny vítězné snímky spojují? 

"Posuzování otevřené soutěže a národních cen mi umožnilo objevit vysoce hodnotná a velmi zajímavá mezinárodní díla. Při výběru vítězů jsme dbali na to, aby každý ze snímků měl v sobě něco zvláštního – ať už se jednalo o kompozici, dopad, technické provedení, vyobrazení unikátní události či nový způsob, jak přinášet informace. A každý z vítězů musí být kromě všeho ostatního také výjimečným fotografem," říká předsedkyně poroty Zelda Cheatleová.

Soutěžilo se v kategoriích Architektura, Kultura, Upravené, Krajina a příroda, Pohyb, Portrét, Zátiší, Streetová fotografie, Cestování a Divoká příroda.Vítězné fotografie naleznete v galerii. Vítězové jednotlivých kategorií se také utkají o cenu pro nejlepšího fotografa roku otevřené soutěže, který získá 5 000 amerických dolarů. Ten bude vyhlášený společně s vítězi jednotlivých kategorií profesionální soutěže 19. dubna v Londýně. Všíchni vítězové kategorií otevřené soutěže a národních cen získávají nejnovější digitální vybavení od společnosti Sony a jejich práce budou představeny na výstavě Sony World Photography Awards Exhibition v Londýně ve dnech 20. dubna – 6. května a také v ročence soutěže.

63 udělených národních cen

Z nejlepších snímků pořízených v loňském roce porota vybrala i 63 nejlepších snímků zástupců zemí a regionů a udělila jim národní ceny. Svého zástupce mezi nejlepšími z nejlepších má i Česká republika, a to v podobě Martina Stranky, který uspěl s fotografií Until You Wake Up.

O jejím vzniku říká: "Celá scéna a myšlenka mi v hlavě uzrávala asi 3 roky. Pak přišel ten mrazivý lednový den, venku bylo -15 stupňů Celsia. My jsme mohli konečně realizovat celou doposud nejnáročnější fotografii. Podařilo se nám sehnat nádherné auto Jaguar XJ6, které bylo před celkovou opravou, tak jsme ho mohli s citem převrátit na zasněženou silnici. Výsledkem je tato symbolikou protkaná fotka, kterou jsem se opět utvrdil, že ty podařené věci se nacházejí skutečně mimo komfortní zónu."

Martin Stranka se fotografickému řemeslu naučil sám a v posledních letech zvítězil ve více než 50 významných mezinárodních fotografických soutěžích. Získal např. cen pro profesionálního fotografa v soutěžích Nikon International Photo Contest, Prix de la Photographie Paris, Sony World Photography Awards a International Photography Awards jedenáctkrát v řadě. Jeho samostatné i skupinové výstavy již byly k vidění od Severní po Jižní Ameriku, od Evropy po Asii.

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fotosoutěže

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...