Už čtvrtá generace modelu Sony DSC-RX10 na pohled moc změn nepřináší, všechny důležité se totiž nachází uvnitř přístroje. Hlavními novinkami jsou především nový snímač vybavený 315 ostřicími body s fázovou detekcí. Stejný snímač používá skvělý kompakt Sony RX100 V. Další novinkou je výkonný procesor použitý v reportérském modelu Sony A9, ten se stará o špičkovou rychlost snímání 24 sn/s a perfektní sledování objektu při zaostřování. Když k tomu přičteme neuvěřitelně dobrý objektiv s rozsahem 24-600 mm, vychází mi, že před sebou máme přístroj bez přehánění “vše v jednom”. Dokáže oslovit i náročné majitele zrcadlovek, kteří hledají výkonný a univerzální přístroj na cestování, ale nechtějí vyrazit obtěžkáni spoustou těžkých výměnných objektivů.

Hodnocení odborníka 90%

  • skutečně vše v jednom
  • vynikající kvalita obrazu
  • špičkový objektiv s rozsahem 24-600mm
  • rychlost 24 sn/s
  • 315 ostřicích bodů s fázovou detekcí
  • 4K video a zpomalený záznam
  • dotykový displej
  • mohla by být silnější baterka

Popis

Recenze Sony DSC-RX10 IV

Foťáky Sony RX10 - myšleno celá řada - jsou krásným příkladem toho, že je možné vyrobit přístroj, který je vpravdě univerzální. Co tím mám na mysli? Nejedná se samozřejmě pouze o rozsah zoomu, takových přístrojů bylo v minulosti velká spousta a až na výjimky neslavila tato konstrukce nijak velký úspěch u zkušených fotografů. Těm totiž vadilo, že zmíněné velkorozsahové zoomové objektivy (ultrazoomy) nebyly zdaleka tak kvalitní. Není divu, ono není úplně jednoduché postavit “širokorozsahový” objektiv tak, aby byl malý, světelný a ještě k tomu opticky kvalitní. Další velkou nevýhodou bývala velmi špatná rychlost zaostřování, ale i samotného snímání. Ale především to pomalé ostření dost limitovalo použitelnost pro focení pohybu, to jednoduše nešlo…

První “RX desítka” spatřila světlo světa už v roce 2013, pyšnila se 1” snímačem a objektivem s rozsahem 24-200mm se světelností F2,8 v celém rozsahu. Už tohle by stačilo na to, aby takový přístroj zaujal. Díky relativně velkému snímači a skutečně špičkovému objektivu, který byl postaven přesně pro zmíněný snímač, byla kvalita fotek nebývale vysoká.

Sony RX10 II nabízel o dva roky později ještě výkonnější snímač, větší rozlišení hledáčku a 4K video. Mimochodem právě pro natáčení videa jsou tyto přístroje vlastně dokonalé. Rozsah zoomu je dost podobný videokamerám, ale velikost snímače je neporovnatelně větší, což má zásadní vliv na kvalitu záznamu.

V roce 2016 přišel model Sony RX10 III s úplně novým objektivem, který už neměl světelnost F2,8 v celém rozsahu, ale F2,4-4. To jsou stále vynikající hodnoty. Ale rozsah zoomu se zvýšil na neuvěřitelných 24-600mm při zachování kompaktních rozměrů a co je ještě důležitější: také při zachování perfektní kvality obrazu. 4K video, rychlost sériového snímání a další vlastnosti a funkce byly zachovány jako u předchozích modelů. Bohužel ale zmizel vestavěný ND filtr, který v případě potřeby dokáže prodloužit expoziční čas.

V té třetí generaci se tedy jednalo (respektive jedná, protože je stále ještě v prodeji) už o opravdu velice univerzální přístroj (ale také výkonnou videokameru), který v mnoha ohledech konkuruje přístrojům s výměnnou optikou. Na mysli mám hlavně kvalitu obrazu a to za jakéhokoliv světla. Rychlostí snímání pak zrcadlovky dávno porazil, ale v čem ten třetí model ještě nemohl zmíněným zrcadlovkám konkurovat, to byla rychlost ostření. Všechny tři modely totiž využívali AF systém založený na porovnání kontrastu, což funguje sice velice přesně, ale bohužel daleko pomaleji, než systém fázové detekce běžně používaný u zrcadlovek. Tenhle handicap (a několik dalších také) vyřešil až model Sony RX10 IV.

Co je nového

Autofokus s 315 body fázové detekce

Tohle je patrně to nejzásadnější vylepšení, které posouvá model Sony DSC-RX10 IV na úplně jinou úroveň, než všechny jeho předchůdce. Systém fázové detekce totiž dokáže určit, kterým směrem má pohybovat čočkami v objektivu pro správné zaostření. To je daleko rychlejší, než systém porovnání kontrastu, který musí pro dosažení správného zaostření přeostřit tam a zpět, aby věděl, v jaké pozici čoček bude snímek správně zaostřen. Při zaostřování na statické objekty obvykle pomalé ostření nijak zvlášť nevadí, ale je v podstatě nepoužitelné při ostření na pohybující se objekty.

Navíc těch bodů, kde probíhá detekce fázového posunu je celkem 315 a zabírají plochu cca 65% obrazového pole. Počet ostřících bodů je také důležitý pro co nejlepší sledování pohyblivých objektů a to zde funguje velice dobře také díky výkonnému procesoru, který byl převzat z modelu Sony A9.

K mé velké radosti perfektně funguje i ostření na oko, což nabízí zatím jen ty nejlepší soňácké bezzrcadlovky. Tedy autofokus funguje perfektně a je celkem použitelný i na focení sportu, nebo zvířat, což je v kombinaci s 600mm ohniskem prostě paráda.

Další novinky

  • Dotykový displej  - perfektní pro nastavení AF bodu dokonce i při focení přes hledáček
  • Rychlost sériového snímání se zvýšila na 24 sn/s a to včetně automatického ostření
  • Bluetooth propojení s chytrými zařízeními
  • Omezovač rozsahu ostření
  • Vyšší rozlišení displeje
  • Nepatrně se snížila životnost baterie

Porovnání s předchozím modelem

 

Sony RX10 IV

Sony RX10 III

Sony RX10 II

Senzor

20 Mpx BSI CMOS typu 1"

20 Mpx BSI CMOS typu 1"

20 Mpx BSI CMOS typu 1"

Rozsah ISO (nativní)

100-12800

100-12800

100-12800

Objektiv (ekvivalent 35mm)

24-600mm F2.4-4

24-600mm F2.4-4

24-200mm F2.8

Vestavěný filtr ND

Ne

Ne

Ano

AF systém

Fázová detekce

Detekce kontrastu

Detekce kontrastu

Body AF

315 bodů

25 bodů

25 bodů

Nejkratší expoziční čas

1/32 000 s (elektronicky), 1/2000 (mechanicky)

1/32 000 s (elektronicky), 1/2000 (mechanicky)

1/32 000 s (elektronicky), 1/2000 (mechanicky)

Rozlišení EVF

2,36 Mpx

2,36 Mpx

2,36 Mpx

LCD

3" výklopný, rozlišení 1,44 Mpx

3" výklopný, rozlišení 1,23 Mpx

3" výklopný, rozlišení 1,23 Mpx

Dotyková obrazovka

Ano

Ne

Ne

Rychlost sériového snímání

24 sn/s

14 sn/s

14 sn/s

Video

4K / 30p

4K / 30p

4K / 30p

Vysokorychlostní video

Až 960 sn/s v 800 x 270 px

Až 960 sn/s v 800 x 270 px

Až 960 sn/s v 800 x 270 px

Wi-Fi

Ano, s technologií NFC a Bluetooth

Ano, s NFC

Ano, s NFC

Životnost baterie (CIPA)

400 snímků

420 snímků

400 snímků

Utěsnění proti prachu a vlhkosti

Ano

Ano

Ano

Rozměry

133 x 94 x 145 mm

133 x 94 x 127 mm

129 x 88 x 102 mm

Hmotnost

1095 g

1051 g

813 g

 

Design, ergonomie, menu a ovládací prvky

Jak už jsem naznačil v úvodu, skoro ani není o čem psát, protože skoro všechno zůstalo při starém. Ale úplně všechno ne. Na straně objektivu přibyl přepínač omezovače rozsahu zaostřovacích vzdáleností, který známe třeba z profi teleobjektivů. K čemu je to dobré? Když se autofokus netrefí a nezaostří, musí “přejet” celou škálu zaostřovacích vzdáleností, aby našel objekt, na který míříte zaostřovacím bodem. Tedy musí projet celou hloubku scény od minimální zaostřovací vzdálenosti až po nekonečno. No a to přece jen nějakou chvilku trvá a zbytečně to zdržuje. Když ale rozsah zaostřovacích vzdáleností omezíte (zde jsou dvě volby: celý zaostřovací rozsah a od 3 metrů do nekonečna), autofokus vyhledává jen ve vymezené oblasti, což znamená docela velkou časovou úsporu a tedy výrazně rychlejší zaostření.

Za podstatné vylepšení ovládání ale beru nový dotykový displej, který můžete použít pro volbu zaostřovacího bodu, nebo pro prohlížení fotek. Volba ostřicího bodu probíhá klasicky, tedy na displeji se dotknete místa, kam má přístroj zaostřit a ten to ihned provede. Tenhle způsob zaostřování využijete asi především při natáčení videa. Můžete tak bez problémů dělat velice efektní přeostřovačky na různě vzdálené objekty během jednoho záběru.

Hlavní displej ale můžete použít i při focení přes hledáček, pak totiž obrazovka slouží v podstatě jako touch-pad u notebooků. V menu si dokonce vyberete, jak velkou plochu displeje chcete k tomuto způsobu volby AF bodu využívat. Poslední dobou se takové využit dotykového displeje objevuje stále častěji a postupně tak nahrazuje známé křížové voliče a nebo novější a pohotovější joysticky, které na zadních stranách fotoaparátů ještě ani nestačily zdomácnět. Klasický křížový volič kombinovaný s otočným vroubkovaným kolečkem zde ale nechybí, protože dotykový displej zde zatím bohužel nejde použít pro pohyb v menu, což je škoda. Menu je klasicky soňácké, tedy je poměrně obsáhlé, ale naštěstí celkem přehledně členěné. Chvíli vám asi bude trvat, než si zapamatujete, kde kterou zajímavou funkci hledat. Ale když si některé funkce oblíbíte, můžete si je přidat do poslední záložky Mé menu a pak můžete mít všechny oblíbené volby pěkně pohromadě.

Ovládání zoomu je kombinováno ze dvou možností. Jednak zoom můžete ovládat jako u kompaktů pomocí páčky u spouště, ale můžete také využít zoomovací prstenec, jako u výměnných objektivů zrcadlovek. Ovládání páčkou je rychlejší, zoomovacím prstencem zase jemnější a přesnější. Osobně bych motorické zoomování ještě výrazně zrychlil, i když jsem si nastavil rychlejší zoomování, stejně mě to občas trochu zdržovalo. Určitě bych ale konstruktérům doporučil zaměnit zoomovací prstenec s tím zaostřovacím. Dost často se mi totiž stávalo, že když jsem pootočil prstencem pro nastavení clony, nechtěně jsem pootočil i sousedním zoomovacím prstencem, což mě docela štvalo. Manuální zaostřování se nepoužívá tak často, většinou je vypnuté, takže pootočení ostřicím prstencem by nijak nevadilo.

Autofokus, rychlost a spolehlivost

Zvýšení počtu AF bodů z 25 na 315 je úctyhodné, ale kdyby nebyly všechny s fázovou detekcí, nebylo by to vlastně zase tak moc platné. AF body s fázovou detekcí jsou totiž potřeba k tomu, aby dobře fungovalo průběžné zaostřování. S kontrastním ostřením musí foťák neustále přeostřovat tam a zpět a to průběžné ostření prakticky znemožňuje. Takže RX10 IV ostří fázově a také velice rychle.

Skvěle funguje i sledování objektu při průběžném zaostřování. Zaostrovací systém vždy ohraničí označený objekt čtvercem nebo obdélníkem, který zhruba ohraničuje velikost daného objektu, takže máte velmi dobrý přehled o tom, jestli je zaostřeno tam, kam chcete. Samozřejmě to nefunguje úplně na 100%, ale je to dostatečně spolehlivý režim zaostřování, takže jsem ani nebyl nucen přepínat na statické ostření při focení nehybných objektů. Tohle se mi moc líbí.

Zkoušel jsem fotit třeba letící racky nad řekou a používal jsem na to dlouhá ohniska objektivu v rozmezí cca 400-600 mm (samozřejmě v přepočtu na fullframe snímač). První dojem byl naprosto dokonalý, neuvěřitelně jsem si užíval malých rozměrů a hmotnosti. Druhý dojem byl ten, že jsem pořádně nemohl udržet letícího racka v záběru, ono to s lehkým a krátkým objektivem jde paradoxně hůře, než s dlouhým a těžkým. Ostřící systém jsem měl nastavený na sledování objektu, což mi AF body skoro vždy spolehlivě potvrdily, když jsem racka správně označil, AF body se ho držely. Bohužel ale nestíhaly správně zaostřovat, i když jsem fotil pomalejší sérií. Takže letící racek byla příliš náročná scéna. Ale například černý běžící pes nedělal autofokusu žádné problémy a to ani nevadilo, když se mezi běžícího psa a objektiv přimotala nějaká překážka.

Za autofokus tedy patří modelu RX10 IV velká pochvala. Nefunguje tak dokonale, jako u profi zrcadlovek, ale funguje skvěle. Nesrovnával jsem přímo, ale řekl bych, že ve srovnání se zrcadlovkami střední třídy se nemá RX10 IV vůbec za co stydět.

Kvalita obrazu

Kdybychom porovnávali stejné snímky vyfocené různými přístroji Sony vybavenými stejným typem snímače, nepoznali byste, z jakého fotka pochází. Při přímém porovnání bychom určitě rozdíly našli, ale troufnu si říci, že by byly opravdu velice malé. Jinými slovy: RX10 IV fotí opravdu parádně a to jak za kontrastního světla, kdy je potřeba větší dynamický rozsah, tak za šera, kdy přijdou ke slovu vysoké citlivosti. Schválně si prohlédněte ukázkové snímky, mě neuráží ani ISO 6400 a to je poměrně extrémní hodnota, kterou nevyužijete příliš často. Tradičně bych trochu ubral redukci šumu, ale to je maličkost.

Konektivita

Konektivita je tradičně na perfektní úrovni. Samozřejmě zde nechybí WiFi modul s NFC, ale nově máte k dispozici také Bluetooth, takže můžete z telefonu přenášet do fotoaparátu informace o poloze.

Hlavní rysy

  • 20,1 Mpx snímač Exmor RS CMOS (úhlopříčka 1") s DRAM pamětí / procesor BIONZ X
  • Objektiv Zeiss Vario-Sonnar T* se zoomem 25–600 mm F2,4–4
  • Optický stabilizátor obrazu SteadyShot - aktivní stabilizace může přinést benefit až o 4,5 EV
  • Kreativní ovládání - podobné zrcadlovkám, 3 nastavitelné ovládací kroužky
  • 4K video (QFHD 3840x2160) bez pixel binningu v XAVC S kodeku s velkým datovým tokem až 100 Mbps
  • Sekvenční snímání 24 snímků za vteřinu
  • 315 ostřicích bodů s fázovou detekcí

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze Sony A7R V - to nejlepší nejen u Sony

Recenze Sony A7 IV: špičkový na focení i na video

Shrnutí

Už když byl představen první model Sony RX10, mluvilo se o něm jako o velice zajímavé alternativě k zrcadlovkám střední třídy. Myslím si, že teprve Sony DSC-RX10 IV tuto vizi naplňuje skoro perfektně. Je poměrně malý, je velice rychlý a je vybaven špičkovým objektivem s extrémně velkým rozsahem zoomu, skvělou světelností a hlavně s velice rychlým ostřením, které zvládá i focení pohybu. Navíc tu máme v podstatě profesionální možnosti pro natáčení videa. Hledáte-li tedy maximálně univerzální přístroj, asi nemůžete vybrat lépe. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze SONY FE 300 mm f/2,8 GM OSS
Hodnocení 100%

Recenze SONY FE 300 mm f/2,8 GM OSS

30. 1. 2024
Recenze: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS
Hodnocení 99%

Recenze: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

14. 12. 2023
Recenze Sony 70-200 mm f/4 G OSS II aneb špičkový kompaktní teleobjektiv
Hodnocení 99%

Recenze Sony 70-200 mm f/4 G OSS II aneb špičkový...

21. 9. 2023
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...