Výstavy

Aranžovaná zátiší Luďka Vojtěchovského

Termín: 19. 4. - 27. 5. 2018| Místo: Nikon Photo Gallery
16. 4. 2018 | 2 minuty čtení

Snímky fiktivních měst a krajin vznikající ve fotokomoře bez fotoaparátu, to je devizou výstavy v Nikon Photo Gallery. Tvorba Luďka Vojtěchovského se od 70. let vyvinula od portrétů starších lidí a dětí na ulici až k dnešním abstraktním dílům zaměřujícím se na všednodenní předměty uspořádané do nových a neobyčejných souvislostí. Výstavu jeho snímků můžete navštívit od 19. dubna do 27. května.

Fiktivní architektura měst a krajin

Luděk Vojtěchovský (*1959) působí ve fotografickém světě už od 70. let, kdy se zaměřoval na starší lidi a děti na ulicích, v letech 80. se pak soustředí na město samotné - fragmenty, opuštěné ulice, oprýskané zdi. V posledních letech má v hledáčku kromě portrétů také aranžovanou fotografii, která volně navazuje na jeho tvorbu zobrazující město.

Od ulic a zdí ovšem přesunul svou pozornost k věcem, které vnímáme spíše jako odpad naší každodenní činnosti: odstřižky papíru, kartonu, sklo se stopami kapek vody či uschlé listy, to všechno je pro Luďka Vojtěchovského uměleckým materiálem, který uvádí do nových vztahů a souvislostí a tvoří tak z něho novou realitu. Jeho díla se vyznačují čistou kompozicí a evokují realitu města a krajiny, fiktivní realitu města a krajiny. 

Jeho převážně abstraktní snímky ale vznikají přímo ve fotokomoře ojedinělou cestou bez použití fotoaparátu, přímo pod zvětšovacím sklem. Nebojí se ani zasahovat do negativů, jak fyzicky, tak chemicky, a využívá i techniky "sendvičů", tj. položení dvou negativů ve zvětšovacím přístroji na sebe. Luděk Vojtěchovský má na kontě přes 130 výstav po celém světě, je členem fotografické skupiny Outside3 a obdržel několik medailí FIAP.

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...