VýstavyFotoŠkoda Fest

Chrámy nové doby Jiřího Šebka

Termín: 16. 5. - 10. 6. 2018| Místo: Czech Photo Centre
Chrámy nové doby Jiřího Šebka
14. 5. 2018 | 2 minuty čtení

Jiřího Šebka si nejspíš spojujete se snímky kostelů, chrámů a věží Prahy, na výstavě v Czech Photo Centru vám však přiblíží architekturu zcela opačného gardu - administrativní a obchodní budovy, chrámy moderní doby. Minimalistické, precizní a čtvercové černobílé snímky od držitele ocenění Czech Press Photo si můžete v galerii v Nových Butovicích prohlédnout od 16. května do 10. června 2018.

Moderní pražská architektura očima umělce

Jméno Jiřího Šebka je spojené především se starší architekturou - kostely, chrámy a věžemi matičky Prahy. Jak ale ukazuje na současné výstavě, nesoustředí se jenom na umění starých mistrů. Na čtvercových černobílých snímcích zachytil administrativní a obchodní budovy, chrámy moderní doby, které už od 70. či 80. let doplňují pražské panorama.

Sérií focenou na dlouhý čas a vyvedenou v tmavých tónech a plnou kontrastů se zabývá již od jara 2016. Dokázal vytvořit soubor minimalistických, precizně vyvedených fotografií, které obstojí jako samostatná umělecká díla, ale jako soubor působí kompaktně a navzájem se doplňují. Původní idea byla ztvárnit moderní budovy po celém světě, nakonec se v návaznosti na svou předchozí tvorbu zaměřil na svůj hlavní cíl - Prahu. Její moderní architekturu nesoudí a nechává na divákovi, jaké k ní, a také k fotografiím, zaujme stanovisko.

Budova samotná, jako například Crystal u stanice metra Želivského, nemusí dle mého názoru zapadat do městského rázu, a přesto mohu být s výslednou fotografií spokojený.

Jiří Šebek s projektem mapování novodobé pražské architektury zvítězil v kategorii Grant Prahy soutěže Czech Press Photo roku 2016. Ačkoliv nyní můžete spatřit výsledky jeho dvouleté práce, Šebkova činnost na tomto projektu výstavou nekončí - stejně jako v případě jeho dalších projektů sérii neuzavírá a bude se jí věnovat i po skončení výstavy.

Výstavu v Czech Photo Centru můžete spolu s jinými navštívit s akreditací na FotoŠkoda Fest zdarma.

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Foto na kapa desce bez laminace

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 30 x 90 cm

141,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Další FotoŠkoda Fest

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...