Recenze

Hasselblad X1D: Se středoformátem ve Slovinsku

Hasselblad X1D: Se středoformátem ve Slovinsku
14. 5. 2018 | 5 minut čtení

Za krajinářskou fotografií se do Slovinska jezdí poslední dobou poměrně často. Není proto divu, že mě pár kolegů z oboru nedávno oslovilo s potřebou natočení videa ze zákulisí takového focení. Neváhal jsem, cesta na známá místa se ale stala o to zajímavější, když vytáhl jeden z nich novinku v podobě bezzrcadlového fotoaparátu středního formátu Hasseblad X1D.

Co je to střední formát ve fotografii? 

Tento termín označuje ve filmové fotografii fotoaparáty, které mají u Hasseblad V systému políčko velikosti 120. V digitální době je to označení pro fotoaparáty, které mají snímač větší než standardní plnoformát 36 x 24 mm. V našem případě se konkrétně jedná o CMOS snímač o fyzické velikosti 43,8 x 32,9 mm a rozlišení 50 Mpx. Historicky byl tento formát spíše devízou mistrů fotografů, kvalita obrazu ale dnes hraje prim i v řekněmě “standardní” profesionální sféře uživatelů a X1D se tak nabízí jako jasné řešení. V čem je jeho výhoda? 

  • dynamický rozsah - Rozdíl mezi čistě bílou a černou je díky fyzicky většímu snímači zase o něco blíže lidskému oku. Ze stínů a světel tak dostanete opět o něco více. Většina snímačů se v dnešní době pohybuje kolem 12-14 EV. Snímač tohoto formátu dokáže až 15 EV. 

  • rozlišení - To se často pohybuje ve vysokých číslech, v současné době se dá samozřejmě totéž říci i o některých plnoformátech. Střední formát má však zásadní výhodu. Díky jednotlivým pixelům a jejich velikosti dokáže “sbírat” mnohem více světla - až o 60% více.

  • barvy a ostrost - Rozlišení a ostrost v detailu jsou i při tisku na skutečně velké formáty naprosto výjimečné. Přenos barev a kontrastu má jistý “look”, proto profesionálové tyto fotoaparáty využívají pro produktovou či fashion a beauty fotografii

Autor: Vojta Herout

Východ slunce na jednu expozici

U svého plnoformátu standardně dělám i 3 expozice. Zbavím se tak potřeby přechodových filtrů, které zabírají jen další místo a zvedají váhu už tak velmi plného batohu. Když vychází nebo zapadá slunko na horizontu, čekám, až prosvitne pár paprsků a s vyšší clonou exponuji přímo na ně. Další 2 expozice si pak dělám na popředí i oblohu nad sluncem. Tento postup mi originálně představil krajinář Martin Rak, který nyní X1D 4116 testoval. Ten ale fotografoval extrémní světelnou scénu na jednu expozici. Výslednou RAW fotografii pak jen lehce upravil a exportoval. Data před i po úpravě si můžete prohlédnout níže. 

Autor: Martin Rak

Autor: Martin Rak, neupravená fotografie přímo z fotoaparátu

Pevná skla pro nekompromisní obrazovou kvalitu

Základem každé fotografie je fotoaparát, důležitějším faktorem je ale bezesporu objektiv. Hasseblad X1D byl tak představen spolu s novou sérií XCD skel, která jsem u Martina viděl v praxi. Výše prezentovaný snímek je focený perfektním objektivem HASSELBLAD XCD 45 mm f/3.5, X systém ale doplňují i ohniska 30 mm, 90 mm, 120 mm a při naší cestě ze Slovinska zcela nově odhalený pro značku doposud nejširší objektiv HASSELBLAD XCD 21 mm f/4. Pevná skla a jejich jednoduchost platí za symbol té nejlepší optické kvality. 

Autor: Vojta Herout

Fotoaparát pro trpělivého krajináře

Již před výletem bylo jasné, jaký fotoaparát s sebou na lokaci bereme. S filozofií krajinářské fotografie funguje skvěle. Hliníkové tělo této bezzrcadlovky váží necelých 730 gramů, o 300 gramů méně než konvenční plnoformátové zrcadlovky. Jednoduché ovládací prvky doplnil dotykový displej a pro nás novinka, elektronický hledáček s focus peakingem. Pro náhledy v ostrém světle bylo toto vítanou změnou. Samozřejmostí bylo využití stativu, s tak vysokým rozlišením si nemůžete dovolit jediný otřes nebo nepozornost. Přesně o tom takové focení je, jedná se o nástroj, který je přímo předurčen klidnému a soustředěnému focení s jedinečnou výstupní kvalitou. 

Autor: Václav Křížek

V příští části si povíme, jak se Martinovi s fotoaparátem fotilo a zda by si ho dokázal představit ve svém batohu natrvalo. Řekneme si, jaké další příslušenství využít při profesionální krajinářské fotografii a na co si dát pozor. Jarní barvy jsou ve vyšších polohách ČR stále ještě svěží, tak vyrazte ven a sdílejte s námi vaši fotku, například prostřednictvím Instagramu.

Autor textu a úvodní fotografie: Václav Křížek

SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...