Fototipy

Jak vybrat nejlepší techniku na focení portrétu

Jak vybrat nejlepší techniku na focení portrétu
12. 7. 2023 | 9 minut čtení

Jeden z nejrozšířenějších fotografických žánrů, jeden z nejoblíbenějších fotografických žánrů a zároveň jeden z těch, které se rozbíhají do mnoha různých směrů, které můžou klást zcela opačné nároky na techniku. Víte, který mám na mysli? Prst na spoušť… zaostřit… cvak! A máme tady portrét!

Není portrét jako portrét

Profilová fotka na LinkedIn, snímek bezdomovce na ulici nebo momentka. Ty všechny spojuje jeden prvek - lidská tvář. Google na vás vychrlí množství pojmů, jako je environmentální portrét, konceptuální portrét, street portrét nebo produktový portrét - pravda je ovšem taková, že ať už tenhle žánr rozčleníme, jak chceme, hlavní je přece jenom to, jak na nás portrét působí a jestli vystihuje náladu a situaci, ve které (a pro kterou) je focený. A protože o portrétu v ateliéru si můžete přečíst v článku od mého kolegy Kryštofa Korče, dneska se budeme bavit o portrétu využívajícím přirozené světlo. 

Autor: Tereza Linhartová

Je ale také fakt, že ne na všechny typy portrétu se hodí stejná technika. A ne všechny jsou také předem připravené. Tradiční pojetí portrétu vyžaduje i delší ohniska, vyzbrojte se na ně nejmíň 50 mm (v přepočtu na full frame) - pokud se chcete podívat, kterým ohniskem nejvíc zalichotíte obličeji modela či modelky, mrkněte na náš blog, kde jsme před časem sdíleli video na tohle téma

Naopak třeba na street, environmentální nebo klidně i artový portrét nebo momentku vám skvěle poslouží širší skla, protože do fotky dostanete i prostředí, v němž se objekt nachází a můžete ho využít ke kompozici. Proto se také tyhle typy fotek fotí hlavně na šířku.

Pokud vás klasický portrét (nebo to, co je s ním spojené) nebaví, zkuste nasadit širší ohnisko a experimentujte - obličej nebude mít přesně ty proporce, které najdete v reklamách a katalozích, můžete ale najít nevyšlapanou pěšinku, svou niku v přeplněném světě portrétních fotografů, kterou oslovíte široké okolí.

chci experimentovat se širším sklem

Autor: Kevin V. Ton

Pokud se ale budeme bavit o aranžovaném portrétu klasického typu (a nemusí se jednat o profilovou fotku na LinkedIn), musíte mít v záloze pár triků, abyste na kartě pak našli přesně ty snímky, které chcete:

  • Musíte přesně vědět, co chcete vyfotit, ba co víc, musíte to umět objektu předvést a navést ho tak, aby to předvedl i on. Ne všichni, které fotíte, jsou zkušené modelky, které vědí, co s rukama, a často mohou být před objektivem nesví. Vytvořte tedy příjemnou atmosféru, v níž se objekt uvolní - a aranžovaný portrét rázem nemusí vypadat uměle.

  • Příprava, příprava, příprava. Pokud bude mít fotografovaný na klopě černého saka obrovský bílý flek od spadlého kusu dortu, nebo nevěsta špatně zamaskovaný čerstvý uher na tváři nebo odstávající loknu, přiděláváte si práci v postprocesu, kdy tohle všechno budete muset odstranit. 

  • Navštivte místo předem nejen proto, abyste vyzkoumali, kde stojí popelnice a kde je fotogenický vzrostlý stoletý strom, ale také v době, kdy budete fotit. Uvidíte, kdy je kde světlo a jste na dobré cestě k dobrému portrétu.

  • A rozhodně nezapomínejte na kompozici - byť se zdá naléhavější třeba při focení krajiny, pokud bude objektu z hlavy trčet elektrický sloup, rozhodně vám nepoděkuje. Pokud byste si potřebovali připomenout základy, na našem blogu najdete seriál, který vám jistě mnoho otázek zodpoví.

Foťák, za který dáte ruku do ohně

...je ten, který vám hezky sedne do ruky, umíte ho perfektně ovládat, má větší snímač (kvůli hloubce ostrosti) a u kterého můžete vyměnit objektiv. Takže jakákoli zrcadlovka nebo bezzrcadlovka. Jako vždy záleží na tom, co s výslednou fotkou chcete dělat - pokud ji chcete tisknout na obrovské reklamní bannery, využijete obrovské rozlišení, skvělé portréty se ale dají pořídit i menšími a levnějšími přístroji.

Někdy jsou menší těla i značnou výhodou - schválně: když na vás někdo namíří prvotřídní zrcadlovkou s takřka teleobjektivem o vynikající světelnosti (čti velkým jako vrata), nebudete se jako neznámý objekt na ulici (nebo i známý objekt, který si fotografa objednal) cítit trochu nepříjemně?

jdu do zrcadlovky     jdu do bezzrcadlovky

Hlavní valutou je v tomto žánru tedy

Objektiv

Tady už to začne být zajímavější a hlavně konkrétnější. Na portrét potřebujete hloubku ostrosti, odpíchnout objekt od prostředí za ním, ať už mluvíme o jakémkoli typu. Pokud bude v pivovaru jemně rozostřený varný kotel (ale stále rozpoznatelný), bude to určitě působit lépe než fotka, kde je zaostřené úplně všechno. U “klasického” portrétu je co nejrozostřenější pozadí také to nejefektnější.

Pokud znáte základy ovládání foťáku, je vám jasné, že tady cílím primárně na clonu - právě ta především ovlivňuje hloubku ostrosti. Pokud ale nemáte objektiv se světelností f/1,2, rozostření můžete dosáhnout také tím, že půjdete ke snímanému objektu co nejblíž. Nehledě na to, že hloubka ostrosti u f/1,2 je tak malá, že zaostřit na oko, což je u portrétních fotek takový standard (ale nikoli dogma), může být nadlidský úkol.

Proto si, hlavně pokud fotíte s půjčeným objektivem, sklo nejdřív pořádně vyzkoušejte, ať neobjevujete mouchy teprve při samotném focení. A - co se vztahuje jak k foťáku, tak k objektivu - musíte být rozhodně přesní. Omlouvat nepřesnost uměleckým záměrem může projít u jedné nebo dvou fotek, ale ne u celé série.

Autor: Anna Jirásková

U portrétu ale nepotřebujete extra rychlé sklo, takže vaše volba může padnout i na “obyčejný” setový objektiv dodávaný v základu. Pokud se ale chcete posunout na vyšší level, chce to se poohlédnout po něčem rafinovanějším. Obecně se k focení portrétů doporučují spíše delší ohniska, která nezkreslují obličej (pokud nechcete do kompozice zahrnout i okolí, viz výše), takže se poohlédněte po objektivu od 50 mm (v přepočtu na full frame), nebo spíše rovnou od 85 mm.

chci portrétní objektiv

Pokud má váš foťák větší snímač, nadchnou vás i makro objektivy, hloubka ostrosti u těchto objektivů je naprosto ohromující.

vyzkouším makro objektivy

A pro fajnšmekry, kteří touží po kouzlu starých skel, je tu značka Meyer-Optik Görlitz. Vyčaruje vám takový bokeh, že se vám až zatají dech.

Autor: Jan Tichý

Nadechli jste se? Sny o takovémto bokehu vám naplní také objektivy Lens Baby Twist či Lomo Petzval. Pokud ale toužíte po autentickém kouzlu starých objektivů, u nás v bazaru určitě najdete kousek, který změní celou vaši portrétní tvorbu.

chci být kreativní s netradičními objektivy

Foťákem a objektivem to (často) nekončí

Na náhodného kolemjdoucího těžko vyrukujete s odraznou nebo difúzní deskou, ale pokud fotíte něco aranžovaného, nebojte se do ponořit i do světa příslušenství.

  • odrazná a difúzní deska - Odrazná deska vám dostane světlo i tam, kde jsou stíny, difúzní deska zase zjemňuje ostré světlo, které nelichotí… no, nikomu a ničemu.

  • blesk - Pokud si chcete objekty dosvětlit ještě uměle, počítejte se 2 externími blesky, nebo 1 studiovým světlem, abyste přesvítili to přirozené.

  • beauty dish - Alias velká rozptylka, díky které nebude světlo blesku tak ostré.

  • odpalovače - Pokud jdete do blesku, skvělým pomocníkem jsou i odpalovače.

  • baterky a paměťové karty - Důvody asi vyjmenovávat nemusím. :)

  • slabší ND filtry - Pokud bude světlo opravdu hodně jasné, mohl by vám třeba takový filtr HOYA filtr ND 4x PRO pomoci k lepší fotce.

  • kvalitní software na úpravu snímků - Bez kvalitní kompozice, zaostření a světla sice v softwaru žádná kouzla neuděláte, z dobré fotky ovšem postprodukcí můžete udělat opravdu skvělou. Stačí si s ní jenom trochu pohrát třeba v Capture One a je to!

Autor: Marek Musil

Tak poznávejte, zkoušejte a experimentujte - a nesnažte se být (obzvlášť v tomto žánru, který si vyzkoušel opravdu každý) jako ostatní, buďte sami sebou! :)

Autor: Anna Jirásková a tým z digitálních fotoaparátů

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak vybrat nejlepší techniku na focení portrétu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...