Recenze

Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR

Luděk Bouška
17. 5. 2018 | 11 minut čtení

Teleobjektivy s rozsahem 70-300 mm mají v nabídce snad všichni výrobci. Model Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR je na pohled podobný, ale oproti ostatním se přece jen dost liší. Je totiž vynikající, opticky výkonný, velice rychle a tiše zaostřuje a navíc je odolný proti povětrnostním vlivům.

Hodnocení odborníka 85%

  • výkonný stabilizátor obrazu
  • velice rychlé zaostřování
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • použitelný na FX i DX snímače
  • příjemně malé rozměry a nízká hmotnost
  • asi jen ta světelnost by mohla být lepší, ale to by se zase projevilo na rozměrech a ceně...

Popis

Recenze Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR

Když fotograf vybírá teleobjektiv, zcela logicky se mu do hledáčku dostane nějaká “sedmdesát-třístovka”. Oproti špičkovým 70-200 mm mají několik výhod: jsou menší a lehčí a jsou také daleko levnější. To je ale vykoupeno horší světelností a u většiny modelů také výrazně pomalejším ostřením. V případě objektivu AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR platí ale jen ta světelnost.

Nikon měl v nabídce objektivů s rozsahem zoomu 70-300 mm docela dost. Už v roce 2000 byl představen model Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G, vyznačoval se hlavně tím, že se clona dala nastavit už pouze na těle přístroje (to je to označení G), nikoliv clonovým kroužkem na objektivu jako u starší verze s označením Nikon AF 70-300 mm f/4-5,6D ED. Autofokus byl poháněn zaostřovacím motorem umístěným v těle přístroje, takže třeba s těly řady D3000 a D5000 nefungovalo automatické zaostřování. Tenhle objektiv byl vyloženě levný, takže sice nabízel požadovaný úzký úhel záběru, ale zaostřování bylo docela pomalé a ani obrazová kvalita nebyla kdovíjak vysoká. Hlavní výhodou byla tedy především nízká cena a také hmotnost.

V roce 2006 byl představen nový model. Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR byl kompletně přepracovaný, nabízel rychlé ultrasonické zaostřování, takže fungoval i s novými zrcadlovkami a byl už také vybaven stabilizátorem obrazu, což je u teleobjektivu veliká výhoda. Znatelně si polepšil také po optické stránce, takže se stal docela hitem mezi fotografy, kteří nepotřebovali světelnost f/2,8. O jeho kvalitách konec konců svědčí i to, že se prodává doposud. A také to, že se jeho cena pohybuje kolem dnešních cca 17 000 Kč oproti necelým deseti tisícům u předchozích verzí.

Zhruba před dvěma lety, tedy v roce 2016 uvedl Nikon dvojici objektivů Nikon AF-P DX 70-300mm F4.5-6.3G a Nikon AF-P DX 70-300mm F4.5-6.3G VR. Oba objektivy spadají opět do té “základní” kategorie, takže se cenově opět pohybují pod hranicí deseti tisíc. Jsou oba stejné, liší se jen tím, že je jeden z nich vybaven stabilizátorem obrazu. Oproti starším modelům jsou o trochu menší kvůli světelnosti f/6,3 na delším konci. Mají ale jednu zásadní výhodu: jsou vybaveny novým typem zaostřovacích motorů, které Nikon označuje nově AF-P. Jedná se o velice rychlé a přesné, ale především tiché motory, díky kterým je daleko snažší zaostřování při natáčení videa, což byl se všemi předchozími modely docela problém. Zvuk automatického zaostřování se přenášel do těla přístroje, který jej bohužel zaznamenal i do videozáznamu. Navíc to zaostřování bylo dost pomalé a docela nepřesné. S novými AF-P krokovými motory byly tyto nešvary naštěstí minulostí. Všech výhod ale mohli využívat pouze majitelé zrcadlovek s menšími DX snímači, takže majitelé výkonných zrcadlovek s FX (fullframe) snímačem měli smůlu.

Až loni Nikon nahradil objektiv z roku 2006, který byl určen samozřejmě i pro FX snímače. Troufnu si říci, že nový model Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR překonává svého předchůdce ve všech ohledech a v některých dokonce o hodně.

Co je nového

AF-P krokový motor

Zaručuje extrémně rychlé a tiché automatické zaostřování i při videu. Umožňuje zaznamenat stopáž videosekvencí prakticky bez známek hluku zaostřování. "P" v názvu AF-P je odvozeno od pulzů, které pohánějí motor.

Počet fotoaparátů vybavených položkami menu pro možnost nastavení objektivů AF-P v současné době omezený. Některé fotoaparáty vyžadují aktualizaci firmwaru, jak je uvedeno níže.

  • Digitální zrcadlovky plně kompatibilní s objektivy objektivy AF-P - D500, D3400, D5500 (ujistěte se, že je firmware fotoaparátu aktualizován na nejnovější verzi), D5600, D7500.
  • Digitální zrcadlovky s určitými omezením kompatibility s objektivy AF-P - Df, D5, D750, série D810, D3300 (ujistěte se, že je firmware fotoaparátu aktualizován na nejnovější verzi), D5200, D5300 (ujistěte se, že je firmware fotoaparátu aktualizován na nejnovější verzi), D7100, D7200, série Nikon 1 s adaptérem FT1. 
    (já používám Nikon D810 a stačilo aktualizovat firmware)
  • Ostatní zrcadlovky Nikon bohužel nejsou s AF-P objektivy kompatibilní.

Stabilizátor obrazu VR

V porovnání s předchozí verzí tohoto objektivu (2006) je nyní stabilizátor (VR) rychlejší, tišší a účinnější. Redukce vibrací v současném provedení umožňuje fotografovat časy závěrky až o 4,5 EV delšími, než by jinak bylo možné. Aktivuje se v okamžiku namáčknutí tlačítka spouště do poloviny. Objektiv nabízí také režim redukce vibrací SPORT, který byl převzat z profesionálních objektivů Nikon. Režim redukce vibrací SPORT poskytuje stabilnější obraz v hledáčku, což pomáhá při fotografování výjimečně rychlých akcí a při panorámování.

Odolnost proti povětrnostním vlivům

Konstrukce odolávající klimatickým vlivům umožňuje spolehlivé fotografování v náročných klimatických podmínkách. Právě tohle utěsnění je jednou z výhod, které tento objektiv odlišují od konkurentů. Pokud jste tedy vybaveni odolným tělem (řada D7000 a vyšší), nemusíte se vůbec obávat focení v prašném prostředí, kde se každý neutěsněný objektiv po chvilce zadře, nebo v dešti, kde hrozí vyzkratování nejen objektivu, ale jeho prostřednictvím i samotného těla přístroje.

Elektromagneticky ovládaná clona

Písmeno E hned za označením světelnosti dnes najdeme jen u několika nejvýkonnějších objektivů Nikon. Znamená použití elektromagneticky ovládané clony. Tedy mezi tělem a objektivem už není žádný mechanický přenos, najdete už jen elektronické kontakty. Výhodou je daleko rychlejší a přesnější činnost clony, což využijete jak při rychlém sériovém snímání, tak třeba při natáčení videa. Clona se tedy nastavuje pouze z těla fotoaparátu pomocí otočných voličů. Dnes je to naprosto běžné, ale pokud byste chtěli takový objektiv použít na nějakém starším (filmovém) těle, budete mít smůlu - clonu nebudete mít jak nastavit. Snadným rozpoznávacím znakem je plně otevřená clona, pokud objektiv sundáte z těla. Objektivy s mechanicky ovládanou clonou ji mají mimo tělo zcela zavřenou.

Porovnání se staršími modely

 

Nikon 70-300E VR (FX)

Nikon 70-300G VR (FX)

Nikon 70-300 VR AF-P

Nikon 70-300 AF-P

Datum uvedení

7/2017

8/2006

8/2016

8/2016

Pro formáty snímačů

FX a DX

FX a DX

DX

DX

Stabilizátor

Ano

Ano

Ano

Ne

Průměr závitu na filtr

67 mm

67 mm

58 mm

58 mm

Světelnost

f/4.5~5.6

f/4.5~5.6

f/4.5~6.3

f/4.5~6.3

Rychlost AF

super rychlý

rychlý

super rychlý

rychlý

Minimální zaostřovací vzdálenost

1.2m

1.5m

1.1m

1.1m

Hmotnost

670 g

745 g

415 g

400 g

 

Kvalita obrazu

Velkou radost jsem měl z velmi slušné ostrosti i na plně otevřenou clonu, což je nastavení, které budete vzhledem ke světelnosti pravděpodobně používat docela často. Kresba je slušná na všech ohniscích. Všiml jsem si ale zhoršení ostrosti vlivem difrakce, v kombinaci s tělem Nikon D810 se začíná projevovat už na clonách vyšších než cca f/11. Ještě clona f/16 je v pohodě použitelná, ale v porovnání s f/11 je už znát nepatrné zhoršení kresby. Pokud jde o kresbu na všech clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/8-f/11. Už na cloně f/16 se mírně začíná projevovat zmíněná difrakce a vyšší clonová čísla jsem do ukázkových fotek ani nezařadil.

Pokud jde o chromatickou aberaci, je na tom Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR velice dobře. Našel jsem ji snad jenom na jediném snímku, který byl pořízen za extrémně kontrastního světla. Takže v tomhle ohledu je to perfektní. Samozřejmě najdete i vinětaci v naprosto obvyklé míře, tedy při zaclonění o cca dvě clonová čísla zmizí úplně.

Poctivě musím říci, že pokud jde o kvalitu obrazu, hodnotím tenhle objektiv jako vynikající, ale ne špičkový. To konec konců není nic divného vzhledem k jeho konstrukci a ceně. Trochu mě tedy překvapily některé zahraniční recenze, které Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR po optické stránce srovnávaly s profesionálními objektivy - takových kvalit podle mého názoru nedosahuje, ale je jim docela blízko.

Design, ergonomie, konstrukce

Mechanické zpracování je velmi dobré, v tomto ohledu se nijak neliší od svých předchůdců. Bajonet je samozřejmě kovový a opatřený gumovým těsněním. Jenže na rozdíl od předchozích modelů je Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR utěsněný proti povětrnostním vlivům a to ho staví do úplně jiného světla. Výrazně tak rozšiřuje možnosti použití a vlastně se v tomto ohledu přibližuje těm profi objektivům.

Autofokus

Ostření je doslova bleskurychlé a naprosto spolehlivé. Vzhledem k tomu, že je objektiv vybaven krokovým AF-P motorem a že zaostřování probíhá uvnitř, je autofokus nejen rychlý, ale také tichý.

Na boku objektivu najdete kromě přepínače stabilizátoru (OFF/Normal/Sport) ještě přepínač AF, který má oproti běžným objektivům trochu netradičně tři pozice:

  • A/M – priorita automatického ostření
  • M/A – priorita manuálního ostření
  • M – manuální ostření

U manuálního ostření je to jasné, ale mezi prvními dvěma režimy se mi v praxi nepodařilo zaznamenat rozdíl. Oba umožňují při zapnutém autofokusu manuální zásah do ostření, nicméně podle mých zkušeností fungují stejně.

Stabilizátor

Stabilizátor je nejnovější generace, což znamená, že je velice výkonný. Osobně mám ke stabilizátorům trochu nedůvěru. Tvrdím, že stativ je prostě stativ. Ale zároveň naprosto souhlasím s tím, že v mezních situacích je to dobrý pomocník. Pokud jde o časy, které jsem s pomocí stabilizátoru udržel, byla to nejčastěji 1/125s. Jasně, není to moc, ale jsem zvyklý na to, že Nikon D810, na kterém jsem tento objektiv zkoušel, neodpustí skutečně NIC. U tohoto přístroje je rozdíl mezi ostrým a neostrým snímkem naprosto jednoznačný. Na druhou stranu udržet 1/125s se 300mm ohniskem, to je dobré.

Hlavní rysy

  • Teleobjektiv pro FX (full frame) DSLR
  • Elektromagnetická devítilamelová clona
  • Konstrukce odolávající klimatickým vlivům
  • Režim redukce vibrací SPORT
  • Krokový motor AF-P
  • Volba zaostřovacích režimů A/M a M/A

Shrnutí

Objektiv Nikon AF-P 70-300 mm f/4,5-5,6E ED VR je jedním slovem bezva. Je úžasně malý a lehký na to, jaké má parametry, to je hned první dojem. Ale ještě ke všemu je opravdu výkonný. Velice rychle zaostřuje, má výkonný stabilizátor a navíc je opticky vynikající. Je to ideální objektiv pro všechny, kteří hledají výkonný, ale dostupný teleobjektiv jak na sport, tak na zvířata, nebo krajinu a architekturu. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Recenze: Nikon Z f
Hodnocení 99%

Recenze: Nikon Z f

6. 2. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...