10 tipů na úpravu fotek
21. 5. 2018 | 6 minut čtení

"Upravovat či neupravovat - to je, oč tu běží" sice Hamlet neřekl, ale za poměrně klasickou větu mezi fotografy by se to považovat dalo. V digitální době se, jak už to tak bývá, tábor rozdělil na 2 skupiny fotografů. Mám-li říct svůj osobní názor, vše má svá pro a proti, ale úprava fotografií je v dnes nedílnou součástí workflow profesionálního fotografa. V mém případě se jedná primárně o Adobe Photoshop Lightroom.

Fotit do JPEG nebo RAW? 

Nepouštějme se do zbytečného číslování, jehož znalost by vás ve výsledku nijak neobohatila. Potřebujete zkrátka vědět hlavní výhody RAW a jak je využít pro svou práci s výslednou fotografií. Průměrný fotoaparátem zprocesovaný obrázek (podle vámi předem přednastavené scény nebo “filtru”) obsahuje zhruba 15x méně informací ve spektru barev než RAW snímek. Není to škoda? No a když mám tolik informací, které mi zabírají tolik místa na disku, jak je využiji? Jednoduše máte volbu a to je hlavní. Máte kontrolu nad tím, jak moc bude obrázek detailní ve stínech i světlech, jak moc saturovaný, jak moc doostřený bude atd. Teprve poté ho převedete do vámi vybraného formátu, pro většinu JPEG, pro některé datově bezztrátový TIFF. 

Upravujeme fotografie v Lightroom CC

  • INSTALACE A NASTAVENÍ PROGRAMU - Stejně jako operační systém počítače mám program potažmo celý Creative Cloud nainstalovaný na rychlém SSD disku. Data, se kterými pak v programu pracuji, tahám z jiného v počítači uloženého disku a ten je řešen formou uložení RAID 1 - mám tak jistotu, že o cenné fotografie nepřijdu. Protože se díky neustálé podpoře Adobe program vylepšuje, došlo i na jeho výrazné zrychlení, a tak ho mám nechaný v režimu “default” s výjimkou cache na disku, kterou nastavuji na 20 GB kvůli práci se soubory

  • IMPORT - Při importu fotek je dobré dbát především na dobré přiřazení klíčových slov. Řídím se systémem rok/země/lokalita/fotografovaný druh nebo jméno osoby či zákazníka. Pokud někdo chce, může si i přednastavit úpravy, které se pak provedou na celou zásilku fotek. 

  • SELEKCE NEJLEPŠÍCH FOTEK - Provádím ji již na lokaci - pokud možno projedu fotografie ve fotoaparátu a ty jasně nepovedené mažu. Ušetřím si tím to pracné rozhodování doma za počítačem. Další kolo je pak pomocí vlajek (klávesová zkratka P): ty bez vlajky mažu a finálně pomocí hvězdiček 0-5 na numerické klávesnici opět přiřazuji stejný počet hvězd.

  • VLASTNÍ ÚPRAVA - Je umístěna v modulu develop (kl. zkratka D), ten se od výběru fotek v modulu knihovna odlišuje detailnějším rozpadem úprav jednotlivých fotek, profily, histogramem atd. To vše si samozřejmě můžete upravit. Táhla v tomto modulu doporučuji natáhnout lehce doleva, aby byl jejich krokový efekt jemnější. 

  • OŘEZY - Je jasné, že se snažím fotit tzv. “na první dobrou”, ale tu a tam mi padá horizont, nebo něco není zcela kompozičně přesné. V takovou chvíli přichází ořez (kl.zkratka R). Dělám ho před finálním editem, abych neovlivnil filtry apod. 

  • EDITACE - Je velmi individuální, podle citu si doženu vyvážení bíle. Klasicky pak pracuji se slidery “černá” a “bílá” abych dosáhl maximálního dynamického rozsahu. To lze udělat i držením Shift na klávesnici a poklepáním kurzorem myši na táhlo. Doporučuji využívat profily objektivů, které vás jedním klikem zbaví aberace či vinětace. Je na každém z vás, jak si fotografii upraví. Já osobně se snažím o co nejreálnější fotografii s důrazem na technickou kvalitu snímku. 

  • FILTRY - Ty používám pro zdůraznění hlavního objektu ve scéně nebo pro zvýšení detailu v obloze apod. Je s nimi zapotřebí být opatrný, dbát na přechody mezi objekty ve scéně. Pro krajinářskou fotografii ho nepoužívám, ale na portrét a komerční snímky ano - grafický tablet vám nabízí obrovské možnosti práce s myší a tahy perem jsou velmi přirozené a přesné. 

  • DOOSTŘENÍ - se provádí přímo v develop modulu. Fotografie neodšumuji, doostřím ji například na hodnotu 60 (default je nastaven na 40) a pak, zejména u portrétního snímku, použiji táhlo “masking” společně s klávesou Alt. To mi pak ukáže, kde se efekt uplatňuje a kde již ne. Toto vidím jako zejména efektivní u snímků, kde není potřeba doostřovat pozadí a zbytečně bychom tak zvedali jeho šum.  

  • EXPORT - Exportuji na výše zmíněné disky. Pokud jsem nucen pracovat v terénu, pak je dobré využít i externí disk. Ten využívám bezdrátový. Provádím ho klasicky přes záložku export. Pokud, jako v tomto případě, exportuji fotku pro sociální sítě, dělám ji standardně v rozlišení 2048 px dlouhá strana s 95 ppi/dpi. Mám vyzkoušené, že to na Facebooku zanechá nejlepší detail, pro Instagram je to více, než je potřeba, a tak i tam lze fotografii nahrát. 

  • CHUŤ SE UČIT A ZDOKONALOVAT - Pokud si myslíte, že je pro vás Adobe Photoshop Lightroom něco nedostupného nebo složitého, pak přijďte na náš kurz 29. 5. nebo 30. 5. v rámci #fotoskodafest

Autor textu: Václav Křížek

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

10 tipů na úpravu fotek

Přidat příspěvek
  • Petr
    Reagovat

    A kde jsou ty tipy?

    Petr 14.07.2021 20:28:07
    Kde jsou ty tipy?
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...