Zoom s rozsahem 24-70 mm najdete v brašně každého profesionálního fotografa a není se čemu divit. Je to jeden z nejpoužívanějších pracovních nástrojů a tomu také odpovídá jeho kvalita. Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM je pro majitele zrcadlovek Canon naprosto jasná volba z jednoduchého důvodu: nic lepšího prostě neexistuje.

Hodnocení odborníka 90%

  • vynikající optický výkon
  • světelnost f/2,8
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • použitelný na fullframe i APS-C snímače
  • rychlé a přesné ostření
  • nemá stabilizátor obrazu

Popis

Recenze Canon EF 24-70 mm f/2,8L II USM

S první verzí objektivu 24-70/2,8 přišel Canon už v roce 2002 a ve své době byl prostě perfektní. Rychlost ostření, mechanické zpracování a konstrukce, a také kvalita obrazu, to všechno bylo na té nejvyšší úrovni. Specialitou tohoto zoomu bylo, že měl velice hlubokou sluneční clonu, která se připevňovala na pevnou část těla objektivu, takže přední optický člen se při změně ohniskové vzdálenosti objektivu vysouval a zasouval vlastně uvnitř sluneční clony. Tohle řešení bylo perfektní, protože při maximálním vysunutí měl objektiv nejširší úhel záběru (24 mm) a naopak při zasunutí nejužší (70 mm). V praxi to znamenalo, že při focení na dlouhé ohnisko byla sluneční clona velice účinná a přední optický člen byl “utopen” několik centimetrů uvnitř clony. To bylo perfektní, ale také (a to i v dnešní době) velice neobvyklé řešení, které u stejného objektivu převzal ještě Nikon a dost podobně to měl i objektiv Tokina.

Ale co naplat, s příchodem nových snímačů s vysokým rozlišením se ukázalo, že optické vlastnosti bohužel neodpovídaly požadavkům moderních senzorů. Canon tedy v roce 2012 (tedy už poměrně dávno) přišel s druhou verzí s označením Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM. Nový model převálcoval svého předchůdce ve všech ohledech, ale podle mého názoru trochu ku škodě přišel už s “klasickou” konstrukcí, kdy se clona nasazuje přímo na výsuvnou část objektivu. Sluneční clona je tak sice podstatně menší, ale bohužel už není tak účinná, jako u prvního modelu.To ale nic nemění na faktu, že druhá generace opticky v pohodě zvládá i snímače s rozlišením 50 Mpx, což je pro mnohé fotografy stále neuvěřitelné. S klidem tedy tento objektiv používají prakticky všichni profíci, ať už fotí krajinu, reportáže, nebo třeba sport, protože kromě skvělé kvality obrazu nabízí Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM také bleskurychlý autofokus a špičkovou odolnost.

Kvalita obrazu

Hned na úvod této kapitoly musím říci, že jsem s tímto objektivem fotil už mnohokrát a na různých tělech, takže ukázkové snímky jsou z delšího časového období. Pokaždé jsem ale věděl, že nemusím prakticky vůbec řešit kvalitu obrazu, vždy totiž byla perfektní.

Pokud jde o kresbu na jednotlivých clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/4 - f/8. Přibližně na cloně f/16 se mírně začíná projevovat difrakce, ale i clona f/22 je poměrně dobře použitelná.

 

Chromatickou aberací se také nijak zvlášť trápit nemusíte. Na ukázkách v JPEGu snad ani žádnou nenajdete, protože ji částečně dokáže odstranit samotný přístroj. Ale špatné to není ani v RAWu, kde k podobným automatickým úpravám nedochází. Při zpracování RAWů se mi podařilo tu už tak velice mírnou aberaci odstranit úplně dokonale. Úplně stejně je na tom vinětace, je poměrně mírná a není žádný problém jí při zpracování odstranit.

Když to shrnu, je nový model opravdu o mnoho lepší než jeho předchůdce, u kterého mě dost trápila právě chromatická aberace a v kombinaci s výkonnými zrcadlovkami i poněkud měkčí kresba.

Design, konstrukce

Na boku objektivu najdete přepínač automatického ostření a na zoomovacím prstenci praktický zámeček zoomu pro aretaci v zasunuté pozici, to je perfektní třeba pro transport. Určitě nesmím zapomenout na utěsnění proti vnikání prachu a nečistot.

V balení najdete kromě transportního pytlíku a přední a zadní krytky ještě zmíněnou sluneční clonu, která je s výřezy, není tak hluboká jako u předchůdce, ale nově je opatřena aretačním tlačítkem proti samovolnému pootočení. Velice praktické.

Autofokus

Když pominu optickou stránku, která je většinou naprosto zásadní, tak druhou nejsilnější stránkou objektivu Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM je rychlost a přesnost autofokusu. Automatické ostření zajišťuje prstencový ultrasonický motor, což znamená, že objektiv zaostřuje naprosto tiše a především velice rychle a přesně. A tohle je pro mnohé fotografy možná i důležitější faktor, než naprosto dokonalá kresba. Bez rychlého zaostřování nejste schopni pořídit žádnou akční fotku, což by především reportéry, zpravodaje, sportovní fotografy (tedy ty opravdu nejnáročnější profíky) naprosto zásadním způsobem omezovalo.

Rychlost a přesnost autofokusu je tedy právě pro ty nejnáročnější fotografy důvodem, proč si nevyberou levnější konkurenci. Potřebují prostě jistotu, potřebují fotit v každé situaci a musí se spolehnout, že snímek bude pokaždé správně zaostřený. Samozřejmě, úplně pokaždé se to nepovede ani Canonu, ale je nezvratitelným faktem, že v porovnání s levnějšími alternativami od Sigmy, Tokiny, nebo od Tamronu pořídíte s objektivem Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM neporovnatelně více správně zaostřených fotek rychle se pohybujících objektů.

Co chybí k dokonalosti

Moc toho není, optika, autofokus i konstrukce jsou perfektní. Ale je fakt, že z dnešního pohledu (jaro 2018) objektivu docela chybí stabilizátor obrazu. Konkurenti ho nabízejí a myslím, že tím spoustě fotografů dělají radost...

Hlavní rysy

  • světelnost f/2.8 v celém rozsahu
  • přesná barevná reprodukce a ostrost
  • uzamykatelná sluneční clona
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • velice rychlé ostření
  • světelnost f/2,8 v celém rozsahu zoomu

Shrnutí

Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM je prostě spolehlivý pracovní nástroj, který nenechá ve štychu žádného profíka a to skutečně v jakékoliv situaci. Kvalita obrazu je perfektní, ale ještě dokonalejší je rychlost a přesnost automatického ostření. V tomto ohledu se Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM rozhodně nemusí obávat žádné levnější konkurence. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...