Fototipy

Jak vybrat nejlepší techniku na focení makrofotografie

Jak vybrat nejlepší techniku na focení makrofotografie
24. 4. 2023 | 11 minut čtení

Krásný detail motýla nebo jarních květů, kdo by se na takovou fotku nepodíval rád. A co teprve, když ji sami pořídíte! Makrofotografie patří k oblíbeným žánrům jak začínajících, tak profesionálních fotografů. Pojďme se společně podívat na to, jak celý proces makrofocení probíhá a s jakou technikou se do focení makra pustit, aby z něho na konci vylezla dokonalá fotka hodná fotoobrazu.

Makrofotografie vs. detail

Ujasněme si hned zpočátku několik pojmů. Víte, jaký je rozdíl mezi makro a standardním objektivem? Ti, kteří vědí, prominou: v makro objektivu jsou čočky zjednodušeně řečeno poskládané opačně než u toho standardního. Čím delší je pak vzdálenost čočky od snímače, tím se snižuje jeho světelnost, podobně jako když mezi tělo a objektiv vložíte mezikroužek. Makro objektiv funguje jako taková optická lupa, jejíž zaostřovací vzdálenost se rapidně zmenšuje. 

Právě proto, že jste pak u objektu neuvěřitelně blízko, je hloubka ostrosti malinká a je potřeba mnohem více clonit (a za předpokladu, že nemáte dost přirozeného světla, dosvěcovat), abyste zachytili ostře část objektu, na niž by vám u standardního objektivu stačila clona třeba f/2,8. Proto můžete makro objektivy zaclonit třeba až na f/64, zatímco většinu běžných objektivů pouze na f/22. Proto ale také můžete dosáhnout skutečně skvělého odpíchnutí objektu od pozadí, což je u makra klíčové.

Je důležité si taky uvědomit rozdíl mezi makrem a detailem. Zatímco detail stromu vzdáleného x metrů můžete pořídit teleobjektivem, makrofotografie se pořizují v poměru 1:1. Co to znamená? Že objekt velký 20 mm bude na snímači velkém 24 x 36 mm zabírat prostor 20 mm. Makro objektivy jsou proto designované tak, abyste mohli jít co nejblíže a objekt focení byl tak co největší.

Makrofotografie: Mravenec s listem © Fritz GoroAutor: Fritz Goro

Existuje několik způsobů, jak si můžete makro objektiv "vyrobit" ze standardního, k tomu se ale dostaneme o něco později. Teď se pojďme podívat ještě na pár tipů a rad, jak přistupovat k makrofotce.

Na co je při focení makrofotografie třeba myslet

  • Makro je technická disciplína, proto na technice hodně záleží. O makro objektivech obecně už tu řeč byla, na konkrétní vytipované kousky se podíváme o něco později, stejně tak na ostatní technické vychytávky. Ale technika sama fotku nedělá.

  • Základem fotky je světlo a samotný objekt. Z fotky nudného listí bez výraznější dominanty snímaného za poledního slunce ani v postprocesu nic nevykřešete.

  • Ještě jedna rada z technického ranku - autofokus je skvělým pomocníkem při rychlých žánrech, jako je street nebo reportáž, s makrem si ale můžete manuálně vyhrát a často se vám to i mnohem víc vyplatí.

  • Někdy se ale kytka kývá ve větru nebo včelka neustále pilně sbírá pyl. Existují takové triky, jako že si okolo kytky vystavíte miniaturní lešení, které jí v pohybu zabrání. (A případně obestavíte blesky a odraznými destičkami - zkrátka si vystavíte miniaturní fotoateliér, ale to už je pokročilá liga. Navíc pro ty, kterým nevadí, že nepracují s přírodním světlem.) Někteří fotografové používají k zachycení hmyzu zmrazovací spreje, ale jak jsem psala už v minulém článku o focení zvířat, žádná fotka není důležitější než zvíře samotné.

  • Zkoušejte různé úhly pohledu. Ten první, který napadne většinu fotografů a který se sám nabízí, nemusí být nutně tím nejlepším. Stejně tak maximální zvětšení nemusí přinést maximální spokojenost s výsledkem. Možná že ten ideální záběr čeká o pár centimetrů dál od objektu.

  • Vyhledávejte vzory a obecně nepodceňujte kompozici. Pokud si nejste tak úplně jistí v kramflecích, třeba vám náš seriál pomůže najít pevnou půdu pod nohama.

  • Sebezajímavější objekt naprosto zazdíte, když ho vyfotíte s ohavným pozadím. Často pomůže se jenom o kousek posunout nebo změnit úhel.

Foťák, který vás podrží

Dobrou fotku můžete udělat i s kompaktem: Malý snímač totiž znamená krátkou ohniskovou vzdálenost, relativně velkou hloubku ostrosti a velice krátkou zaostřovací vzdálenost. Skvělé makro tak pořídíte třeba už od 0 cm od přední čočky.

půjdu na makro s kompaktem

Lepších výsledků ale určitě dosáhnete tělem, na které můžete použít různé objektivy, tedy bezzrcadlovky alias systémové kompakty a zrcadlovky. A to z jednoho prostého důvodu: můžete na ně použít různé předsádky, mezikroužky a reverzní kroužky, o kterých si povíme dál ještě za chvilku.

Častým postupem je skládaná fotka. Dosáhnete tak stejné hloubky ostrosti, ale můžete tak mít zaostřenou třeba celou hlavu kobylky, nikoliv jenom tykadla. Některé fotoaparáty vám takovou fotku složí rovnou, u některých budete muset použít software ex post. Skvělou pomocnou funkcí fotoaparátu je také automatické přeostřování.

zkusím makro s bezzrcadlovkou

zkusím makro se zrcadlovkou

Při výběru fotoaparátu se především pak poohlížejte po takovém, který se vám bude dobře držet a který splní vaše požadavky, které se týkají účelu fotky. Budu se opakovat, ale taková rada je opravdu důležitá - pokud chcete fotky jenom na Facebook, nemusíte mít nejnovější model s nejvyšším rozlišením. Pokud s nimi máte profesionálnější plány, je lepší se poohlédnout po vyšších modelech. A v každém případě se hodí, když můžete fotky ukládat do formátu RAW, abyste je následně v postprocesu mohli ještě "poštelovat" ku obrazu svému.

Makrofotografie listu © Petr Jan JuračkaAutor: Petr Jan Juračka

Základem celého setu je v tomto případě ale rozhodně objektiv.

Objektiv, základ makrosestavy

Makro objektivy poskytují poměr zvětšení minimálně 1:1, některé ale i větší. Existují různé ohniskové vzdálenosti makro objektivů a možná se ptáte proč. Pokaždé přece musíte být relativně blízko. Pokud byste ale šli úplně až k plachému motýlovi, uletěl by vám. Proto je lepší použít delší ohnisko, u kterého nebudete muset být tak blízko. Naopak květina vám nikam neuletí, můžete použít kratší sklo.

chci mít ve výbavě makro objektiv

Už jsem zmiňovala, že je rozhodně výhodou ostřit manuálně. Makro objektivy mají i velmi dlouhý chod, abyste mohli zaostřovat skutečně jemně. A protože u tak malých hloubek ostrosti může i malý pohyb znamenat nové zaostřování, doporučujeme používat stativ.

Makrofotografie: Kapky rosy na trávě © Luděk Bouška
Autor: Luděk Bouška

Jak fotit makro standardním objektivem

Ačkoliv je makro objektiv volbou s nesporně nejkvalitnějšími výsledky, existuje několik způsobů, jak si "vyrobit" makro objektiv ze standardního. Nejjednodušším a nejlevnějším jsou makro předsádky: jsou to vlastně takové lupy, které nasadíte na přední čočku a které vám objekt přiblíží. Jejich velkou výhodou je, že nijak neovlivňují světelnost, zato celkem výrazně ovlivňují optické vlastnosti objektivu.

vyzkouším makro předsádku

Další možností jsou mezikroužky, které, jak už z názvu určitě odvodíte, nasazujete mezi tělo a objektiv. Pokud na objektiv 50 mm, který má zaostřeno na nekonečno, nasadíte mezikroužek 50 mm, dostanete se ke zvětšení 1:1. Obvykle se ale mezikroužky prodávají po třech, protože je vždy lepší je na konkrétním ohnisku vyzkoušet. Optické kvality objektivu díky tomu, že sedí za čočkou a fungují jako mezičlen, neovlivňují tak moc jako předsádky, výrazně ale snižují světelnost objektivu. Což vám ale u makro fotografie, pokud máte dostatek světla, vlastně až tak nevadí.

vyzkouším mezikroužky

Poslední možností, kterou bych chtěla jmenovat, jsou reverzní kroužky. Víte, jak jsem zjednodušeně popisovala stavbu makro objektivu? Pomocí reverzního kroužku vlastně uděláte přesně tohle, ale tak, že reverzní kroužek našroubujete na přední čočku a použijete ho jako bajonet. Zadní čočka se tak stává přední a vy se díváte na svět lupou. Problémem bývá, že se nedá ovládat clona, i na to ale máme (pro majitele fotoaparátů Canon) řešení. Novoflex vyrábí reverzní adaptér, který umožňuje ovládat clonu přes fotoaparát, i když máte objektiv nasazený obráceně.

vyzkouším reverzní kroužky

Makrofotografie: Rostlina v Botanické zahradě Přírodověděcké fakulty Univerzity Karlovy © Anna Jirásková
Autor: Anna Jirásková

Příslušenství, které je záhodno zabalit do stálé makro tašky

Co se týče osvětlení, můžeme využít přirozené, nebo si dosvítit objekt umělým. Někdy je to nutné, světla se nám někdy zkrátka nemusí dostávat, někdo umělé světlo preferuje, protože se mu s ním třeba pracuje lépe nebo se mu více líbí výsledky, kterých s ním dosáhne. Jaké osvětlení u makra použít?

Rozhodně můžeme doporučit třeba kruhová záblesková i stálá světla, která si nasadíte přímo na objektiv. Už tím, že se nad objekt skláníte, si stíníte, a tímto způsobem můžete ztrátu světla vykompenzovat. Jen pozor na to, abyste objekt nepřesvítili. Můžete klasické blesky použít také, doporučuji to ale udělat spíš jako doplňové světlo třeba za listem.

osvítím si objekt makroblesky

Nezbytnou součástí vaší výbavy se časem určitě stane také stativ a kabelová spoušť, kterou zabráníte rozklepání záběru. Skvělou službu vám prokážou ministativy Gorilla Pod, při výběru se zaměřte hlavně na parametr nosnosti. Jsou malé, lehké, stabilní a neuvěřitelně variabilní při nastavování polohy. Výborně se vám ale osvědčí i vyšší stativy, záleží vždy na tom, co přesně fotíte.

Pokud už máte ve výbavě stativ, můžete si ji rozšířit i o makro sáňky. Pro začínající fotografy rozhodně můžeme doporučit makrosáňky Dörr, střední cestou jsou třeba makrosáňky od značky Manfrotto a pro profesionální použití lze využít špičku na trhu - makrosáňky Novoflex. U Q verze můžete pomocí destičky fotoaparátem posouvat dopředu i do stran, u verze L pouze dopředu.

Specialitou je makro měch, který funguje na stejném principu jako velkoformátové kamery. Můžete s ním otáčet do stran a posouvat ho dopředu a dozadu.

Při makro fotografii musíte počítat s tím, že se trochu zašpiníte (ty nejlepší objekty jsou často v těch nejnedostupnějších polohách), pomoci vám v tom případě může úhlový hledáček, díky nemuž nebudete muset ležet v blátě.

A pokud byste se rádi jenom pokochali, ale nechcete si miniaturní objekt zvěčnit na fotce, zkuste se poohlédnout po lupě, která vám ho pěkně přiblíží.

Makrofotografie: Pavouk hoduje na mouše © Josef ArnoštAutor: Josef Arnošt

Pokud si pořád nejste úplně jistí v kramflecích, můžete zamířit na některý z našich kurzů zaměřujících se na makrofotografii, kde si všechno názorně proberete s lektorem.

chci na kurz

Autorka úvodní fotografie: Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Jak vybrat nejlepší techniku na focení makrofotografie

Přidat příspěvek
  • Martin Š.
    Reagovat

    Dotaz

    Martin Š. 06.09.2023 15:34:03
    Co je na makrofotografii obecně vhodnější? Full Frame/FX s rozlišením 26,2 Mpx nebo APS-C, 32,5 Mpx?
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Dotaz

      Luděk Bouška 07.09.2023 08:37:13

      Dobrý den, to se nedá jednoznačně říci, existuje celá řada úhlů pohledu. Čistě teoreticky ale s menším snímačem dosáhnete většího zvětšení, kdybyste použil stejný objektiv, protože dochází v podstatě k výřezu.

  • Ivana P.
    Reagovat

    Dotaz

    Ivana P. 23.11.2022 18:13:34
    DD, jaký aparát, byste doporučili na focení zubů ? Děkuji Procházková
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Dotaz

      Luděk Bouška 25.11.2022 08:00:05

      Dobrý den, možností je opravdu celá řada, záleží na Vašem rozpočtu.

  • Stanislav J.
    Reagovat

    objektiv na makro

    Stanislav J. 28.12.2021 08:27:21
    Dobrý den , jaký objektiv doporučíte pro Nikon D5600 na focení makro?
    Děkuji
  • Jana W.
    Reagovat

    Svetlo na makro

    Jana W. 04.08.2021 08:52:01
    Dobry den, jake byste mi doporucili svetlo na foceni jidla? Zkusila jsem to s externim bleskem. Aby bylo neco videt, tak jsem musela jit na vysoky vykon, ale fotky jsou modre.
    Diky, Jana
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Svetlo na makro

      Luděk Bouška 10.08.2021 15:12:10

      Dobrý den, blesk je dobrá varianta, jen je potřeba správně nastavit vyvážení bílé, zde na symbol blesku. Zábleskové světlo bych odrážel, aby nebyly příliš ostré stíny.

  • Cedrik H.
    Reagovat

    makro

    Cedrik H. 26.05.2020 22:34:58
    Dobrý den, jelikož se ostřící vzdálenost objektivu mění s ohniskovou vzdáleností, tak u zoomového objektivu je lepší jít nablízko, ale třeba 35 mm, nebo dál se 100 mm? Děkuji
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:makro

      Luděk Bouška 27.05.2020 08:54:29

      Dobrý den, na to se nedá odpovědět obecně. Záleží totiž na konstrukci daného objektivu (některé objektivy umožňují dosáhnout nejkratší zaostřovací vzdálenosti na dlouhých ohniscích) a také na Vašem záměru.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...