28. 5. 2018 | 5 minut čtení

Představte si kraj, kde na vás každý na potkání mává a vy, zpočátku překvapen, mu to s radostí opětujete. Představte si kraj, kde nejsou téměř žádné asfaltové silnice a lán řepky tam nemá co dělat. Takový je Banát a kdo o něm neslyšel, měl by s tím rychle něco dělat. S pár kolegy jsem se vydal na krátkou cestu za krajany, kteří zde žijí již od poloviny 19. století.

Rozhodnutí na poslední chvíli

Poslední dobou se věci v mém životě dějí nahodile a bez dlouhého plánování a promýšlení. Naučit se v tom "chaosu" a rychlých rozhodnutích orientovat a chodit mě baví, je to výzva. Na akci do Banátu se mi ozval známý týden před odjezdem. Rozhodl jsem se okamžitě. Itinerář akce byl vcelku pohodový - 2 dodávky, 12 lidí, sud piva, sekaná a kompletní fotografická technika Nikon. Co víc si přát?  

Místní obdělávají pole tradičně, pluh a kůň s chomoutem.

Chci fotit dokument, krajinu, přírodu, lidi? 

Všechno! Ne, potřebu hromady fotek nemám. Často v nejlepších momentech ani nefotím. Rád se nechám unést sílou okamžiku, ať už se jedná o jídlo, pohled do krajiny nebo konverzaci s člověkem. Z cesty jsem chtěl přivézt sadu fotek, která vypovídá o zdejším soužití lidí s krajinou. Nejsem úzce žánrově zaměřený fotograf, ale dávám přírodě přednost před lidmi. Byla to výzva!

Jak při parkování, tak na cestě všichni dodržují předpisy.

Čím jsem fotil? 

Po zhruba 11 hodinách pohodlné cesty, vyjma dvou závěrečných hodin tankodromu, kdy někteří starší parťáci trpěli se zády, jsme přijeli do jedné z šesti našimi krajany osídlených vesniček zvané Rovensko. Ubytovali jsme se ve dvou domech,  připomínajích tradiční skanzenové stavby v ČR, a ozvala se věta  “Vyberte si foťák a objektiv, máme vše”. Vyčkával jsem, kdo, jak a co. Překvapilo mne, že i menší zrcadlovky typu D3400 šly jako první. Já jsem měl od počátku jasno, Nikon D850 s objektivem Nikkor 35mm f/1,4 a do batohu stabilizovanou jedničku Nikkor 300mm f/4. Jak jsem již psal dříve, chtěl jsem pohodový dokument, třístovku jsem si vzal "kdyby něco". Zde mám malý tip, objektiv je zhruba velikosti litrové plastové láhve a perfektně se vejde do držáku nápojů ve dveřích vozidla. Stačí na něj dát klasický outdoorový šátek na krk a je připraven k rychlému použití. :-)

Malá políčka a pastviny v kopci pod domem, typický pohled do krajiny Banátu.

Neuvěřitelná pohostinnost a plynulá čeština místních

Fakta, která vás nenechají bez otázek. U paní Mařenky nás snídalo pět, každé ráno udělala desítky vajíček. Načala sklenice s medem a dala nám dva asi půlkilové kusy sýra. Snídaně to byly vskutku pořádné. Obdobný scénář nás čekal při každé večeři. Vždy si k nám sedla a ptala se, jestli nám chutná, jaký byl den a co se kde děje. Připadal jsem si tak jako u babičky na Mělníku. Zajímavé bylo, že když jsem se jí zeptal na pána, kterého jsme potkali na druhé straně vesnice (má kolem 50 obyvatel), neznala ho. Rozuměj, je to asi 10 minut chůze. Z jídel je určitě potřeba zmínit vynikající sarmu. Mleté vepřové míchané s rýží zabalené v kapustovém listu. Jako příloha brambor a hustá smetana. Dobrota!

Sarma, tradiční pokrm nejen v Rumunsku

Naše hostitelka Mařenka.

Noční fotografie, pozorování hvězd a pohoda s týmem

Před místní hospodou mi někdo řekl "Tady seš v Rumunsku, nikam se nespěchá." a zřejmě se ta pohoda přenesla i na náš tým. Skvěle si to všechno sedlo. Každý večer se sedělo u praskajícího ohně a historky lítaly vzduchem. Za soumraku jsme testovali daleholedy 8x42. Noční oblohu, která je mimochodem nádherná a bez světelného znečištění, jsme pak pozorovali něčím zcela jedinečným. U příležitosti 100. let od založení vydal Nikon dalekohled WX 10x50 IF. Zážitek z jeho používání se dá bez nadsázky a jednoduše popsat asi takto: V postprocesu dokonale upravená fotografie. Barvy, kontrast, ostrost i světelnost jsou jedinečné. Dokumentační snímek níže mluví za vše. 

Oldův nefalšovaný údiv.

Rohodně vyražte, stojí to za to

Do článku se nevešla spousta rozbitých cest, perfektní výhledy do krajiny plné lesů a rozkvetlých luk a jedna rumunská svatba. V galerii jsou další fotografie, které vás snad finálně přesvědčí o tom, že Banát by měl být na vašem "bucket listu" jako další v pořadí

Krásné lesy a květnaté louky jsou dalším lákadlem

Za zapůjčení techniky a podporu na této skvělé akci děkuji společnosti Nikon CEE GmbH. 

Autor textu a fotografií: Václav Křížek

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

FOTOvýlet: Za krajany do rumunského Banátu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...