Fotosoutěže

Sony World Photography Awards 2019 je zahájena!

Termín: 5. 6. - 11. 1. 2019
Sony World Photography Awards 2019 je zahájena!
8. 6. 2018 | 4 minuty čtení

5. června byl zahájen již 12. ročník soutěže Sony World Photography Awards, která oslavuje nejlepší fotografie uplynulého roku a přináší nové příležitosti fotografům z celého světa a dává šanci novým, zatím neobjeveným, talentům. V letošním ročníku se můžete těšit na tři nové kategorie a stejně jako v uplynulých dvou letech také na granty Sony, jejichž letošní držitelé byli vyhlášeni u příležitosti zahájení tohoto ročníku.

12. ročník nejrozmanitější fotografické soutěže světa

5. června byl zahájen již 12. ročník soutěže Sony World Photography Awards. Celkovou vítězkou minulého ročníku se stala Alys Tomlinsonová, která k tomu uvedla:

„Být jmenována fotografem roku pro mne znamená velmi mnoho. Je úžasné být uznávána za to, co dělám, čemu jsem tak oddána a do čeho jsem tolik zapálená. Na sérii ‚Ex-Voto‘ jsem pracovala pět let a to, že jsem vyhrála tuto soutěž, ukazuje a zdůrazňuje stěžejní význam, který pro nás pro všechny pouť má.“

V rámci soutěže se fotografové mohou přihlašovat do 4 hlavních kategorií:

  • profesionální, v níž se volí v deseti kategoriích výjimečné série 5-10 snímků; 

  • otevřené, která oceňuje nejlepší jednotlivé fotografie v deseti kategoriích; 

  • soutěže pro mladé fotografy, v níž se hledá na základě jednotného zadání nový talent ve věkové skupině 12-19 let a 

  • studentské soutěže, která je určena studentům fotografie z celého světa. 

Národní soutěže zase oceňují místní fotografické talenty. U příležitosti zahájení 12. ročníku byly vyhlášeny také tři nové kategorie. Dvě z nich spadají do profesionální soutěže: dané téma a dokument. Dané téma prověří schopnost fotografů vytvořit soubor děl na konkrétní téma a jako zahajovací bylo vybráno téma identita. Dokument zahrnuje díla zobrazující fakta týkající se určitého tématu a nabízejí pohled na problémy současnosti a aktuální dění. Třetí kategorie patří do otevřené soutěže a nese název kreativní. Jejími partnery jsou Culture Trip a Eurostar.

Grant Sony

Spolu se třemi novými kategoriemi byli vyhlášeni také držitelé grantů Sony. Ti jsou vybíráni z řad vítězů profesionální a studentské soutěže a z řad fotografů z užšího výběru těchto soutěží. Za minulý ročník to jsou Alys Tomlinsonová (VB), Luca Locatelli (Itálie), Tom Oldham (VB) a Balazs Gardi (Maďarsko). Každý z nich obdrží $7.000 (USD) na to, aby mohl v následujícím roce rozvíjet své vlastní projekty. Výsledky jejich práce se představí na výstavě Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v londýnské galerii Somerset House. 

Jména fotografů, kteří získali studentský grant Sony pro rok 2018, jsou Morgan Mulholland (Jižní Afrika), Anshul Mehrotra (Indie) a Cao Hongmei (Čína). Každý ze studentů získává $3.500 (USD), aby mohli pracovat dohromady na společném projektu, jehož zadání určuje Sony společně se Světovou fotografickou organizací, a který se rovněž představí na výstavě v Londýně. Granty se budou udělovat i ve 12. ročníku soutěže.

Termíny a ceny

Fotografové se do 30. listopadu 2018 mohou přihlásit do studentské soutěže, do 4. ledna 2019 do otevřené soutěže a soutěže pro mladé fotografy a do 11. ledna 2019 mají možnost zúčastnit se soutěže profesionálů. Kompletní popis jednotlivých soutěží a kategorií najdete na stránkách Sony World Photography Awards.

Všichni vítězové získají digitální fotovýbavu od Sony. Fotograf roku kromě toho obdrží také finanční odměnu ve výši $25.000 (USD) a vítěz otevřené soutěže pak $5.000 (USD). Všechna díla vítězů a fotografů z užšího výběru budou vystavena na každoroční výstavě Sony World Photography Awards Exhibition v Londýně a následně se představí během turné po celém světě. Vítězné snímky se také dočkají publikace v ročence soutěže.

Do soutěže je možné přihlásit se bezplatně přes www.worldphoto.org.

Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
JJC spoušť rádiová JM-B (MC-30) pro Nikon D500/810/D5, Z8/9

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou řemeslo

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou...

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...