Fototipy

10 + 1 tip na focení na dovolené

10 + 1 tip na focení na dovolené
29. 6. 2023 | 7 minut čtení

Máme už konec června a vy už možná víte, možná teprve přemýšlíte nad tím, kam se letos vydáte odpočinout a nabrat nové síly. Berete si s sebou i foťák? A tentokrát byste chtěli, aby to byly fotky, na které se s chutí podíváte i za několik let, budete přesně vědět, odkud jsou a jaký se k nim váže příběh, a co víc - bude to zajímat i ty, kteří s vámi na dovolené nebyli?

Dvakrát přemýšlej, jednou cvakni

Známe to asi všichni: stovky a stovky neprobraných fotografií, jedna jako druhá, přitom mají zachycovat celých 14 dní v nádherné lokalitě plné vzácných památek a dramatické přírody. Letos by to ale mohlo být jinak. Letos můžete být mezi těmi, jejichž fotky diváky upoutají a nepustí je dřív, než dokud vyprávění sami nezakončíte. Jak na to?

#1 Příprava především

Nejprve se vždycky ujistěte, že s sebou máte dost baterek a místa na paměťové kartě. Případně dostatek filmů, pokud fotíte na analog. Pokud je totiž vaším jediným prostředkem k zachycení okolí paměť, doufejte v rychlý rozvoj svých malířských dovedností. Jestliže cestujete po delší trase a delší dobu, zvažte, jestli se vám nevyplatí vzít si s sebou notebook a fotky z karet zálohovat.

chci baterku navíc

zásobím se filmy

#2 Bez funkční techniky nic nevyfotíte

Stejně tak je potřeba techniku chránit před nárazy a vodou. Doteď mám v živé paměti okamžik, kdy se mi přímo od Prisojnikova okna ve Slovinsku ze strmého kamenitého srázu kutálela krytka objektivu a já přitom měla co dělat, abych nespadla za ní. Baterky a karta vám budou k ničemu, když si přístroj rozbijete. 

#3 Vymaňte se ze stereotypů

Pokud jste poprvé v Římě, byla by určitě škoda vynechat návštěvu Kolosea (alespoň zvenčí). Snažte se ho ale vyfotit originálním způsobem, tak, aby vaše fotka nebyla zaměnitelná s miliony podobných turistických fotek z googlu. Ať už to bude na dlouhý čas s ND filtrem, v noci nebo z neobvyklého úhlu pohledu, to už je na vás - fantazii se tady (víceméně) meze nekladou. A pokud byste chtěli vědět, jak působivě nafotit to či ono téma a žánr, určitě najdete spoustu inspirace na našem blogu.

Marseille, Francie © Anna JiráskováMarseille, Francie © Anna Jirásková

chci ND filtr

#4 Vybočte z vytyčené trasy

Prozkoumávejte i “neprofláklá” zákoutí vašeho momentálního místa pobytu. Velká turistická centra včetně Prahy jsou uzpůsobená zahraničním návštěvníkům a ukazují se jim ve světle, které považují za nejvhodnější a především nejziskovější. Všude narazíte na suvenýry a průvodce, kteří vám za nemalou částku ukážou přesně ty lokality, o nichž si dopředu přečtete v turistickém průvodci. Zpravidla stojí za to, jinak by se o nich vůbec nepsalo, protože si o nich ale přečte každý, neužijete si památku, ale davy lidí namačkané před ní. Často stačí jenom zajít k místu v nefrekventovanou dobu nebo zabočit do vedlejší uličky a otevírá se vám úplně nový svět - svět mnohem autentičtější a příjemnější.

#5 Kompozice je základ

Všímejte si barev, linií, souměrností nebo pravidelností. Zkrátka všeho, co utváří působivou kompozici. Než zmáčknete spoušť, zkuste si různé úhly pohledu, nadhledu či ořezu, zkuste si poodejít, nebo se naopak přiblížit. Na první dobrou to trefí profíci s celoživotní praxí - a víte proč? Protože mají natrénované oko a přesně vědí, co v objektivu s daným ohniskem uvidí, ještě než se do něj podívají. Pokud tohle ještě natrénované nemáte, zkoušejte a experimentujte.

Krušné hory © Anna JiráskováKrušné hory © Anna Jirásková

chci si přečíst o kompozici

#6 Zlatá hodinka

Pokud máte možnost vyhnout se polednímu slunci, počkejte si na měkčí světlo. Jednak si budete moci všechno hezky rozvrhnout, jednak budete mít mnohem hezčí fotku. Objednaný výlet helikoptérou ale stěží můžete jen tak přehodit, foťte tedy pokud možno do RAWu, odkud můžete data celkem dobře vytáhnout a snažte se využít ostré stíny ku prospěchu fotky.

#7 Momentka udělá radost vám i fotografovanému

Na dovolenkových fotkách se to často hemží umělými úsměvy a nepřirozenými strnulými pózami. Momentky zachytí stejným způsobem to, že dotyčná osoba byla na dovolené přítomná, a zároveň mnohem lépe to, co na ní doopravdy podnikala.

Momentka z Krušných hor © Anna JiráskováKrušné hory © Anna Jirásková

#8 Využijte toho, co se kolem vás nachází

I aranžované fotky se mohou stát ozdobou dovolenkového alba, je ale trochu potřeba pracovat jak s modelem/modelkou, tak s pozadím či popředím. Skvělou práci odvedou průhledy nebo květiny či listí hned před objektivem. A pokud fotografovanému nebude trčet z hlavy sloup lampy, máte napůl vyhráno. V každém případě se vyplatí fotit tak, abyste následně poznali, kde je fotka pořízená - výborně vám k tomu poslouží trochu širší ohniska, která oceníte i při focení čehokoliv jiného na cestách.

chci mít širokoúhlý objektiv

#9 Nejdřív zažít, pak fotit

Snad každý si touží přivést domů fotky, z nichž dýchá atmosféra místa. Abyste ji ale mohli zachytit, musíte ji nejdříve sami okusit. Choďte do podniků, které navštěvují místní, mluvte s místními, foťte místní. Zkrátka si to tam užívejte a prožívejte a své zážitky následně uchovávejte v obrazové podobě, nikoli naopak.

#10 Vytvořte si obrazovou vzpomínku

Byla by pak škoda svoje skvělé fotky navždy pohřbít v nekonečném prostoru harddisku. Pište si deník a vytvořte si fyzické fotoalbum nebo scrapbook, kterým si za chladných zimních večerů bez přítomnosti počítačové nebo televizní obrazovky rádi zalistujete a připomenete si tak dovolenkové zážitky.

chci si vyvolat fotky

chci fotoalbum

#11 Umění mazat

A na závěr poslední rada, vhodná nejen pro obecenstvo, kterému budete svou dovolenou zaníceně líčit. Třiďte, třiďte, třiďte. Na tisíc fotek Itálie (z víkendového zájezdu) se nebude chtít koukat ani nejnadšenější italianista a za pár měsíců či let ani vy. Z každé série podobných fotek vyberte tu nejlepší a tu pak ukazujte přátelům a známým. Myslete také na složení obecenstva - ne všichni musejí vědět úplně o všem, co jste na dovolené dělali a měli u toho foťák.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...