Fototipy

Fotíme portrét Olympus fotoaparátem

Termín: 18. 6. - 10. 7. 2018
18. 6. 2018 | 8 minut čtení

Snad každý z nás někdy fotil portréty. Ke správnému portrétu však nestačí jen zapnout automatický režim, nasadit libovolný objektiv a stisknout spoušť. Stačí dodržet jen několik málo základních pravidel a výsledek bude o mnoho lepší než doposud. Jo, a abych nezapomněl, do 10 července můžete získat řadu portrétních objektivů výhodněji a až do 31.7. je v platnosti Cashback na těla i objektivy mnoha typů!

Při portrétování je dobré držet se několika zásad

  • Zvolit vhodný portrétní objektiv pro dostatečně rozostřené pozadí a vypíchnutí hlavního objektu
  • Zaostřovat vždy na oči, případně bližší oko
  • Dodržovat pravidlo vzdálenosti od objektu a od pozadí (pravidlo čtvrtin)
  • Volit vhodné světlo, ať už umělé či denní

Olympus f/1,2

Profesionální sada objektivů se světelností f/1,2 poskytuje fotografiím jedinečný bokeh

Ideální portrétní objektiv

Při fotografování portrétů se většinou snažíme oddělit portrétovanou osobu od pozadí. Nejjednodušší formou, jak toto učinit, je pozadí za ní rozostřit. Nechceme přece, aby fotografovaná osoba byla stejně ostrá, jako budovy či stromy v pozadí. Na první pohled by pak neznalému pozorovateli nemuselo být jasné, zdali záměr fotografa, bylo vyfotit osobu vpravo, nebo vodní fontánu vlevo záběru.

Jakmile však pozadí rozostříme, je ihned jasné, kdo je na fotografii hlavním subjektem. K rozostření pozadí a vytvoření příjemně měkkého „bokehu“ (forma a tvar rozostření), slouží tři základní faktory.

  • Nastavení clony
  • Volba správného ohniska objektivu
  • Správná vzdálenost fotografa od objektu a vzdálenost objektu od pozadí

Olympus f/1,8

Mezi nejoblíbenější a zároveň nejdostupnější objektivy patří M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8

Správné ohnisko

Ideální portrétní objektiv má ohnisko ekvivalentní 80 mm a více. Běžně se však fotografují portréty i se základním 50 mm ohniskem a z praxe známe i řadu „celkových“ portrétů se širšími ohnisky.

Velmi vhodnými objektivy jsou tedy M.ZUIKO DIGITAL 45 mm 1:1.8 či M.ZUIKO DIGITAL ED 45 mm 1:1.2 PRO. Lze však použít také ohniska M.ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:1.8 či M.ZUIKO DIGITAL ED 25 mm 1:1.2 PROM.ZUIKO 17 mm 1:1,8.

Sada tří objektivů s vysokou světelností 1:1.2 je až do konce července nabízena s výhodným bonusem ve formě Cashbacku.

Foto: Vlado Kníž. S objektivem M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm 1:1.2 PRO

Foto: Vlado Kníž. S objektivem M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm 1:1.2 PRO je při otevřené cloně snadné docílit příjemně rozostřeného pozadí.

 

S prodlužujícím se ohniskem je stále snadnější docílit rozostřeného měkkého pozadí. Proto kupříkladu objektiv M.ZUIKO DIGITAL 75 mm 1:1.8, dociluje příjemně měkkého pozadí za subjektem velice snadno, zatímco zaostřený portrét vykazuje dokonalou obrazovou ostrost a prokreslení v každém detailu.

Foto: David Buček

Foto: David Buček. Díky extrémně malé hloubce ostrosti s objektivem 45 mm a clonou 1.8 je samotný portrét příjemně orámovaný jak rozostřeným popředím rámu čelního skla, tak rozostřenými keři v dálce na pozadí

 

Zlevněné portrétní objektivy

Níže uvedené objektivy můžete získat levněji, a to nákupem do 10.7. 2018. Akce platí jak na eshopu, tak při nákupu přímo v prodejně.

Typ

Cena v akci (Kč)

Původní cena (Kč)

OLYMPUS M.Zuiko 17/1,8 černý

12 490,-

13 790,- 

OLYMPUS M.Zuiko 17/1,8 stříbrný

12 490,-

13 790,- 

OLYMPUS M.Zuiko 25/1,2 PRO + cashback 4 600 Kč

31 490,-

34 990,-

OLYMPUS M.Zuiko 25/1,8 černý + cashback 1300 Kč

10 280,-

10 990,-

OLYMPUS M.Zuiko 25/1,8 stříbrný + cashback 1300 Kč

10 280,-

10 990,-

OLYMPUS M.Zuiko 45/1,2 PRO + cashback 4 600 Kč

31 490,-

34 990,-

OLYMPUS M.Zuiko 45/1,8 stříbrný

  7 640,-

  8 490,-

OLYMPUS M.Zuiko 45/1,8 černý

  7 640,-

  8 490,-

Olympus vrací peníze za těla i objektivy pro mnoho fotožánrů

Přemýšlíte o novém tělu, nebo tele, makro, portrétním či širokoúhlém objektivu? Využijte aktuální cashback!

Kompletní Olympus cashback

Nejvhodnější clona

Při pořizování portrétních záběrů se nebojte využít buď plně manuálního režimu expozice (M), či v jednodušší formě režimu priority clony (A). V obou dvou případech totiž dokážete ručně nastavit hodnotu clony. Plným otevřením clony, na hodnotu 1:1.8 nebo v případě PRO objektivů až na hodnotu 1:1.2, totiž docílíte extrémně rozostřeného pozadí. Jednoduše řečeno, čím nižší clonové číslo nastavíte, tím více bude pozadí rozostřené.

Nesmíte však zapomenout také na vzdálenost od portrétované osoby. Jednoduchá poučka mluví o pravidlu čtvrtin.

Pravidlo čtvrtin

Při pravidle čtvrtin si stačí zapamatovat, že pro správné a dostatečné rozostření pozadí, je vhodné umístit objekt jednu čtvrtinu od fotografa, zatímco zbylé tři čtvrtiny zaujme vzdálenost snímaného objektu od pozadí.

V opačném případě, kdy je objekt velmi blízko pozadí a tedy vzdálenost fotografa od subjektu i pozadí je téměř shodná, nebude pozadí řádně rozostřeno.

Čím je hlavní subjekt blíže k pozadí, tím je pozadí ostřejší. V tomto případě je dívka v modrém tím více rozostřená, čím je od hlavního subjektu dále.

Foto: Vlado Kříž

 

Ostřete na oči

S nasazeným portrétním objektivem, zejména s dlouhým ohniskem a plně otevřenou clonou, může být hloubka ostrosti (tedy v našem případě část obličeje, která je zaostřená) velice malá. Je tedy bezpodmínečně nutné, dát veliký pozor kam přesně budeme zaostřovat. Při fotografování portrétů se jedná o oči. Pokud je objekt nakloněn jednou stranou obličej blíže k objektivu, pak je nutné zaostřit na bližší oko.

Fotoaparáty OM-D i PEN mají možnost zapnout funkci detekci tváře, která s vysokou přesností detekuje obličej a zaostří na něj. Pokud chcete zaostřit na konkrétní oko, je možné zvolit také automatickou detekci pravého či levého oka.

Foto: David Buček


Foto: David Buček. V tomto případě autor záměrně položil fotografii původně focenou na výšku, čímž na první pohled upoutá a budí emoce

 

Vhodné světlo a denní doba

Ne vždy, dalo by se říci, téměř nikdy, nemáme po ruce profesionální vizážistku, která by nás správně nalíčila a „vyspravila“ neduhy naší tváře. Pokud tedy nechcete, aby byl každý drobný nedostatek vaší pleti na fotografii zdůrazněn, volte raději měkké světlo při východu či při západu slunce. Polední tvrdé světlo, které produkuje velmi tvrdé stíny a všechno silně zdůrazní, není tím nejlepším svícením.

Foto: Lenka Jíšová


Foto: Lenka Jíšová. Tvář muže, která make-up rozhodně nepotřebuje. V tomto případě je naopak zdůraznění všech detailů životem ošlehané tváře ku prospěchu celkového vyznění

 

Pokud už musíte fotit za jasného slunného dne, nebojte se využít stínu nejbližšího stromu. I v něm je dostatek světla, a přitom je svícení k portrétovaným mnohem milosrdnější a zároveň vám nebudou mžourat a přivírat oči před silným slunečním svitem.

TIP: NEBOJTE SE K PORTRÉTOVANÉ OSOBĚ DOSTATEČNĚ PŘIBLÍŽIT. VŽDY OTEVŘETE CLONU NA MAXIMUM. OSTŘETE VŽDY NA OČI. FOŤTE PORTRÉTNÍM OBJEKTIVEM.

Nebojte se také fotit do protisvětla, kdy je portrétovaný otočen zády ke slunci. V takovém případě je zapotřebí použít odraznou desku a slunce do obličeje odrazit z druhé strany (jednoduše „hodíte odrazkou veliké prasátko“), nebo použít silný blesk, např. FL-600R nebo FL-900R a obličej přisvítit uměle.

Foto: Lenka Jíšová

Při večerním a nočním focení na ulici se nebojte využít silného světla okolních výloh.

 

Portréty v interiéru

Není lepší světlo na focení v interiéru, než denní světlo přicházející do místnosti oknem. Neváhejte proto a umístěte portrétovanou osobu poblíž okna, aby denní světlo sehrálo svoji hlavní úlohu. Odraznou deskou, (mnohdy postačí i kus polystyrenu) si pomůžete k vysvícení příliš stinných partií.

 

Zdroj: mujolympus.cz

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
LEICA USB-C Dual Charger BC-SCL6

Duální nabíječka pro Leica SL/Q, Určena pro akumulátory BP-SCL, Pojme až 2 li-ion baterie

3 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...