Fototipy

10 tipů na focení v létě

10 tipů na focení v létě
17. 7. 2023 | 10 minut čtení

Léto je v plném proudu a s ním i čas dovolených, svateb a slunných dnů, kdy spousta z nás zatouží po krásném portrétu nebo západoslunečné krajiny. Máte v plánu důležité focení nebo se chystáte na místo, které je na vašem to-do listě už pěkně dlouho? Tak to by určitě stálo za to, abyste měli perfektní fotky všech důležitých okamžiků a ze všech míst, která jste navštívili, co říkáte? :)

Se světlem vstávat, se světlem uléhat

Letní dny a množství akcí, které se během nich pořádají, nám před oči přímo sází fotogenické objekty. Sama to znám - někdy je těch vjemů tak moc, že mám tendenci cvakat neustále, použitelných fotek by ale bylo dost málo, pokud mám v tu chvíli vyšší nároky než zaznamenání přítomnosti daného objektu.

A abych k vám byla naprosto upřímná, takové ambice mám pokaždé. Chci, abych se na svoje fotky mohla podívat i v době, kdy euforie po poznání nového místa nebo určité osoby opadne, a i tehdy mě chytly za srdce, bavily mě. Následující řádky píšu pro ty, kteří mají stejné ambice jako já.

#1 Světlem všechno začíná i končí

Možná je to klišé, ale je to pravda (tak vlastně možná i klišé vznikají, že). Bez dobrého světla (a několika dalších věcí) vám nevznikne dobrý snímek, ani kdybyste měli tu nejlepší techniku na světě. Využijte toho, že dny jsou v létě velmi dlouhé, máte čas si najít ideální místo a nezmrznete tam.

Pokud budete fotit svatbu, zakázku na portrét, makro fotku nebo krajinku, neplánujte si focení uměleckých snímků na pravé poledne. Pokud na dovolenou míříte k severnějším zeměpisným šířkám, nabízí se vám jedinečná možnost fotit v nádherném světle prakticky v noci (polární záři ale na severu v létě nevyfotíte).

Nevýhodou dlouhých dní je to, že musíte být skutečně ranní ptáče, abyste chytili východ slunce. I když jste ale sovy, někdy opravdu stojí za to se přemoct, abyste mohli mít místo sami pro sebe a ještě v naprosto božím světle. Pamatujte na druhou stranu ale také na to, že světlo samo o sobě fotku nedělá, platí tu symbióza motivu, světla a kompozice.

P. S. Nehodí se pro focení portrétů lidí-sov. Vy za foťákem nevyspale a "jetě" vypadat můžete, objekt by vám za to nepoděkoval.

Autor: Anna Jirásková; Preikestolen, Norsko, 6 hodin ráno (konec dubna)

chci si přečíst o kompozici

#2 Využijte protisvětlo

Protisvětlo je často strašák fotografů. Dělá "fléry" (pokud nemáte dobrý filtr), obličeje jsou moc tmavé, případně obloha přesvětlená, zkrátka děs a hrůza. Nemusíte se ale bát vlka nic, pokud si k focení portrétů vezmete odraznou desku, či blesk, a pokud při focení krajiny použijete několikanásobnou expozici.

Pokud navíc máte dobrý foťák, dokážete i relativně tmavé stíny v postprocesu z RAWu vytáhnout bez většího šumu. Co za tuhle drobnou úlitbu získáte? Neotřelé snímky, kde slunce vytváří auru ve vlasech fotografované osoby, krásné odlesky za listem stromu nebo třeba rovnou hvězdovité slunce nad malebnou krajinou.

chci se podívat na svět s bleskem

chci si světlo odrazit

#3 Barva jako kompoziční prvek

Zatímco v zimě aby člověk barvy často (bohužel) hledal pomalu lupou, nejteplejší roční období je obdobím veselých letních šatů, slunečníků a pestrých vzorů. Skýtá vám tak nepřeberné množství materiálu, kdy můžete vypíchnout, podtrhnout nebo naopak utlumit objekt pomocí barev.

Pokud jste příznivci barevné fotky a nefotíte výhradně černobíle, stačí se rozhlédnout kolem sebe. A pokud máte jenom mlhavou představu, jaké možnosti se vám s barvami na poli kompozice otevírají, mrkněte do článku na našem blogu.

chci si přečíst o barvě v kompozici

#4 Vyhněte se klišé

Na rozdíl od protisvětla by právě tohle měl být fotografův strašák. Ať už jste na cestách, nebo fotíte doma na zahrádce, některá gesta nebo úhly pohledu jsou prostě natolik okoukané, že místo obdivného vzdechu vyvolají jenom otrávený úšklebek.

Nesnažte se proto chytit Eiffelovu věž za špičku, nepodpírejte šikmou věž v Pise ani netvořte oblouk z vyhozených mokrých vlasů, čas strávený štelováním rukou do pózy, kterou chcete reprodukovat, byste mohli využít mnohem líp, kdybyste si vymysleli něco vlastního.

A nebojte se, že nebude dost dobrá - možná se vám fotky hned nepovedou na výbornou, i tak ale mají mnohem větší cenu, protože jste do nich vložili něco ze sebe. Dost možná si i velezkušení fotografové říkají, jestli zrovna tohle bude fungovat... a jdou to vyzkoušet.

#5 Příroda je největší kouzelník

Využívejte prostředí na maximum. Každé roční období má svoje přírodní rekvizity a těmi letními jsou třeba šťavnaté a barevné ovocné plody, trochu temnější zeleň, než jakou vídáte na jaře nebo zrající klasy obilí barvy zlata. Nejenže si vytvoříte prostředí pro focení, ale fotku jasně zasadíte do určitého období a s výsledkem budete mnohem spokojenější než s unifikovanou pózou na schodech.

Autor: Anna Jirásková; Praha, Velká Ohrada

#6 Známý foťák, dobrý foťák

Je vždycky lepší fotit s technikou, kterou znáte tak důvěrně, že ji můžete ovládat i poslepu. Foťák s lepším dynamickým rozsahem, který si půjčíte na focení letní svatby, vám neposlouží lépe, když si ho nebudete umět nastavit a první novomanželský polibek buď nestihnete zaostřit, nebo vám vyjde expozičně naprosto tragický.

Ani z RAWu nejlepšího foťáku na světě z černého podpalu nebo zcela bílého přepalu nevytáhnete žádný kontrast ani obsah. Proto se s novým členem vaší fotografické výbavy nejdřív pořádně seznamte, než s ním vyrazíte na ostré focení.

chci nový fotoaparát

#7 Fotit hlavou

Technika je pouhým nástrojem v rukou umělce: stejně jako malíři slouží štětec a barvy, které se musí naučit míchat a nanášet na plátno ve správném poměru, vrstvách a ve správných intervalech, vy máte k dispozici fotoaparát. Pamatujte na to, že stejně jako za malíře obraz nenamaluje štětec, ani fotoaparát za vás nic nevytvoří, pouze zachytí obraz tak, jak mu řeknete, aby to udělal.

Necvakejte nazdařbůh, zkoumejte, přemýšlejte. Pokud fotíte reportáž a máte čas, je výhodné si uvědomit, že lidé mají osvojená určitá gesta a opakují je: pokud vás nějaké gesto zaujme a fotografovaný setrvává u tématu hovoru nebo v jisté náladě, je nanejvýš pravděpodobné, že ho brzy zopakuje. Vy si tak můžete najít hezký úhel a zachytit ho s charakteristickým gestem a kreativně.

#8 Vodo, vodo

V létě pravděpodobně vyrazíme i někam k vodě. Pokud vás trápí přepálené odlesky na hladině, lze to vyřešit jednoduchým nástrojem - polarizačním filtrem. U letního moře se zase přímo nabízí, abychom skočili do vln a zachytili i svět pod vodou. Nezapomínejte na to, že s obyčejným foťákem voda udělá rychlý proces, pokud ho nezabalíte do nepropustného pouzdra. Dalším řešením je podvodní foťák. K podvodnímu focení se vážou i další tipy, které si můžete přečíst na našem blogu.

V každém případě je voda skvělým pomocníkem při pořizování fotek, protože uvolňuje účastníky focení a umožňuje vám vyfotit, jak já tomu říkám, "aranžované momentky", tj. momentky, u kterých ale dopředu víte, že přijdou, a jste na ně jaksepatří připravení.

Autor: Anuar Patjane Floriuk, 2. místo v kategorii Příroda, World Press Photo, 2016

chci si pořídit polarizační filtr

chci podvodní pouzdro

#9 Období extrémů

Léto je obdobím atmosférických výkyvů. V jednu chvíli je vedro na padnutí a ve druhé vás bičují provazy vody a blesky bouřky, která se z omamujícího vedra vytvořila. Právě to je ale ideální příležitost chytit perfektní snímek krajiny protkané bleskovými nitkami.

Stačí sebe i foťák obléct do deště, případně se schovat někam, kde budete chráněni před nečasem, ale zachováte si výborný rozhled, nastavit dlouhý čas a je to! Nevýhodou je, že letní bouřka většinou netrvá tak dlouho, abyste si mohli v klidu najít kompozici a vhodné místo, na druhou stranu tuhle přípravu můžete udělat dopředu.

Nejenže si (doufejme) užijeme i ochlazujících dešťů, zajisté nebude nouze ani o horko. Nemusíte se proto bát vlézt do vody nebo se plazit po zemi, protože vaše ledviny tím rozhodně neutrpí. A vy tak máte skvělou příležitost zkoumat nové, neokoukané úhly a místa, z nichž se dá něco zajímavého vyfotit.

#10 Jídlo, pití a něco na hlavu

V létě víc než v jakémkoli jiném ročním období platí, že je potřeba si na focení vzít s sebou především dostatek pití a pokrývku hlavy. Zabráníte tak úžehu a sžíravé bolesti hlavy, se kterou se vám bude fotit nesmírně těžko, pokud nebudete moci jít tiše trpět do stínu. A takový dehydratovaný objekt focení nebude zářivou perlou na snímku.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

10 tipů na focení v létě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...