27. 6. 2018 | 6 minut čtení

Čtverec, poměr stran 1:1. Je to legenda, která vdechla život mnoha nesmrtelným fotografiím a kterou využíval nejen nespočet slavných a uznávaných, ale i amatérských fotografů. Svůj půvab si zachovala dodnes a náš každodenní virtuální svět je tvořený (nejen) instagramovými čtverci. A ve virtuálním světě rozhodně nezaniknou, o to se postará náš Fotobox!

#jeductverce aneb Fotka jako designový prvek

Čtvercový formát má atmosféru. Bez nadsázky můžeme říct, že fotkám dodává úplně jiný rozměr. A ačkoliv je to formát, který fotografickému umění dával tvář dlouhá léta, není jenom doménou klasické fotografie. I polaroidové kartičky vytvářely právě onen ikonický čtverec (s bílým okrajem, v němž se skrývá emulze), k němuž se v posledních letech vracíme digitální oklikou.

Foťte a tiskněte čtverce - snadno a rychle s Fotoboxem!

Byla by škoda, kdyby vaše nejlepší snímky zanikly ve virtuálním světě, kde se k nim zpětně dostanete jenom zřídkakdy. Vraťte se tedy ke klasice se vším všudy a dopřejte tomu nejlepšímu z vaší tvorby fyzický prostor, jaký si zaslouží. 

  • Každé vaší fotce bude slušet populárních 10 x 10 cm, o tom není pochyb. Vytvořte si pomocí šňůrky, kolíčků a svých vzpomínek jedinečnou mozaiku, které se žádná na světě nepodobá!

  • Pokud ve vás dřímá kreativní duch, nenechte ho upadnout do hlubokého spánku. Podívejte se na zeď v obýváku zcela novýma očima: jako na plátno, které netrpělivě čeká na první dotek štětce. A dlaždicovité fotoobrazy třeba ve formátu 30 x 30, z nichž vytvoříte jedno velké panorama... Na to bude radost pohledět!

  • Jste maximalisti? To rádi slyšíme! A s láskou a nejlepší péčí oživíme důležité momenty vašeho života až do velikosti 150 x 150 cm.

Zkrátka a dobře, nasajte moderní design a vytvořte si z domova malou uměleckou galerii! Stačí jenom poslat fotografie do Fotoboxu, nahrát fotky přímo z vašeho účtu na Instagramu, Rajčete nebo počítače a můžete se začít těšit!

chci to mít ve čtverci!

Čtverec žije! Soutěžte s námi na Instagramu

Stejně jako Polaroid nepatří minulosti, ani samotný čtverec není formátem určeným do starého železa. Sláva Instagramu je založená na čtvercových fotkách a pro milovníky sociálních sítí se tak staly prakticky denním chlebem. Aplikace vám i fotku nepořízenou do formátu 1:1 pomůže patřičně upravit a opatřit filtry, díky nimž bude vaše tvorba konzistentní, originální a snadno rozpoznatelná mezi ostatními instagramery. A že jde o formát populární, dokládají jak soudobí umělci, kteří používají Instagram jako hlavní platformu, tak ti, kteří fungují mimo ně.

Na první pohled neomylně poznáte instagramovou tvorbu Honzy Řeháčka alias @kopernikk, Martiny Gebarovské alias @dreamingandwandering, Petra Jana Juračky alias @petrjanjuracka nebo Jirky Královce alias @opocor. Nejen instagrameři ale (nejen) ze čtverce těží - Petr Jedinák své orgasmické portréty vytváří na skleněné desky, fotografie Jana Šibíka si nyní můžete prohlédnout v Leica Gallery a Michael Kenna ve své tvorbě spojuje prapůvodní kouzlo černobílé fotografie a čtvercového formátu.

A právě proto, že Instagram je dnes místem, pro které je čtvercová fotka nejpřirozenější, vyhlašujeme tam pro vás od 27. 6. 2018 do 27. 7. 2018 soutěž o obraz na malířském plátně o rozměrech 50 x 50 cm!

Chci si zasoutěžit na instagramu

Proč čtverec? Je to zkrátka klasika!

Proč nás vůbec čtverec tolik fascinuje? Nejenže tedy odkazuje k samotným kořenům fotografie, umožňuje ale také používat kompoziční techniky, které by u klasického kinofilmového formátu či formátu 4/3 a micro 4/3 nejspíš vůbec neobstály.

  • čtvercová středovka působí luxusně,

  • formát 1:1 dovoluje soustředit se na detail a

  • zbaví vás nepohodlných prázdných okrajů, kde se nic neděje

A co teprve zdůraznění detailu u spojení čtvercové a černobílé fotky! Linie fungují snad ještě lépe než u formátu 3:2, o odrazech snad ani netřeba mluvit. Zkrátka a dobře, zapomeňte na pravidlo třetin a zlatý řez, čtverec vám otevírá úplně nové (a zároveň vlastně velmi velmi staré) možnosti tvorby, ať už je vaší doménou focení jídla, lidí nebo přírody.

V dobách minulých byl pravděpodobně nejčastějším formátem, který se vyskytoval nejen před vynálezem kinofilmu, jenž s sebou přinesl poměr stran 3:2, ale i souběžně s ním. Nesmíme opomenout ani Polaroid, který ho využil na maximum. Poměr 1:1, resp. formát 6x6 cm, byl u svitkového filmu populární dlouho a leckdo ho používá dodnes.

Kupříkladu značka Rolleiflex není pro nikoho neznámý pojem. Právě z ní a mnoha dalších dvouokých zrcadlovek různých značek se vyvolávaly čtvercové snímky, které si svou kvalitou vydobyly právoplatné místo na výsluní. Diane Arbus, Richard Avedon, Cecil BeatonVivian Meier nebo Robert Capa, který své jméno spojil i s kinofilmovou Leicou. Ti všichni tvořili své proslulé a ceněné snímky různých žánrů na čtvercový formát. A když to bylo dobré pro ně, kdo jsme, abychom roli čtverce zpochybňovali?

Autor: Cecil Beaton; Marylin Monroe

Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
MANFROTTO Advanced Befree Backpack III

prostor pro digitální zrcadlovku s objektivem + 6 dalších objektivů, kapsa na notebook nebo tablet, kapsa na stativ

3 590,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...