22. 6. 2018 | 13 minut čtení

V naší nové sérii rozhovorů o slavných INSTAGRAMerech začneme pro FotoŠkoda typickou osobností. Psa má dnes každý druhý, ne každý druhý ale může říci, že ho fotí jako on. Typický fotografický "look" spolu se zajímavým životním stylem a přítomností čtyřnohého životního parťáka vynesli Honzovi Řeháčkovi nebývalou popularitu.

Emocionální koncept fotek

  • Popsal jsem to dobře? Honza Řeháček (IG: @kopernikk) je fotograf-"pejskař"? :) Ber mě s rezervou, kámo, kdo jsi? A proč Sitka a hory? 

V první řadě díky za rozhovor (pozn.red: na který jsme měli málo času). Byla to pro mě dobrá výzva. Celá story, proč Sitka a hory, začala tím, že jsem se před 4 roky hodně položil a utopil dost peněz ve věcech, který prostě nefungovaly, což mě dostalo do řady problémů. Dneska z toho mám srandu a jsem vděčný za tyhle cenné zkušenosti, ale pravda byla taková, že jsem se honil za penězi a dostal se do začarovaného kruhu, který mě stresem úplně odrovnal. Dvě srdeční příhody během několika měsíců, které vedly k projevu srdeční arytmie, mi pomohly začít přemýšlet nad mým životem jinak. Začal jsem v sobě hledat to, co od života opravdu chci, a věděl jsem, že hlavně chci každý ráno vstávat s úsměvem. 

V té době jsem to ale bral jinak a úplně jsem se psychicky sesypal. Na dlouhou dobu mi to pochroumalo sebevědomí, měl jsem častý stavy úzkosti a byl komplet vyhořelý, což ve 23 letech úplně nechceš… Naštěstí se v rok největší bídy staly dvě geniální věci. První bylo to, že mi moje bývalá přítelkyně ukázala na IG skvělý fotografy a mohl jsem od ní okoukat, jak se fotí… Jsem jí za to a za další věci hodně vděčný. Druhá geniální věc byla, že jsem měl díky kámošovi Jirkovi možnost zažít Krkonoše v maximálním topu. Jezdím na tohle místo xkrát do roka, ale už nikdy jsem tam podobný počasí během jednoho dne nezažil.

Představ si, že si vyšlápneš za libovýho podzimního slunka do hor, v půlce výšlapu tě chytne mlha a lehký sněžení a cca 100 m pod vrcholem se před tebou otevřou vrcholky hor a naprostý azuro a všechno pod tebou, až kam dohlédneš, zalitý v mlze. Do toho si dáš borůvkový knedlíky s pivem na Luční boudě a vracíš se zpátky do údolí, na kterým je nekonečnej západ slunce… Tenkrát jsem fotil jako blázen jenom na telefon s pár Mpx, ale neuvěřitelně jsem si vyčistil hlavu a chtěl to zažívat znova a znova…

Hory jsou Honzovou vášní.

Být tam venku, nejlépe úplně sám a zažívat pocit svobody, usmívat se nad tím, že blbosti, který řešíš tam dole v civilizaci, nejsou trvalý a získáváš nad nimi nadhled. Začal jsem díky tomu mít lepší nálady, byl víc v klidu, a to mě bavilo natolik, že jsem se rozhodl si konečně pořídit psa, o kterým jsem snil od svých 15 let. Nikdy nezapomenu na ten moment, kdy se Sitka odpojil od smečky a přimotal se ke mně. Dřepnul jsem si a natáhl k němu otevřenou dlaň, aby si mě očuchal a on mi místo toho podal packu. Celkově mi tím změnil život, protože jsem si slíbil, že mu zařídím boží život a pokusím se, aby byl co nejčastěji v horách, kam stejně oba patříme. Takže celý IG profil Kopernikk je fotodokumentace toho, co jsem si slíbil. Proto se moc nepovažuji za Instagramera nebo fotografa-"pejskaře", ale jsem prostě spíš fotograf, který používá tuhle appku jako ukázkové portfolio jeho nejlepší životní náplně a tou je cestování se psem, především po rodný hroudě, kterou může sdílet se světem.

A kdo jsem? :D Moc dobrá otázka… Asi jsem životní snílek, kterého baví balancovat jednou nohou nad propastí. Díky tomu cítím, že opravdu žiju a užívám si život jako nikdy předtím, protože díky příhodám se srdcem a ještě jedné neskutečně bolestivé události na konci roku 2016 jsem si uvědomil, že bytí je strašně pomíjivá záležitost, takže až přijde ten moment, kdy mi proběhne celý život před očima, tak vím, že se budu usmívat a plácnu si sám se sebou, že to byla dobrá jízda.

Bez Sitky Honza neudělá ani krok.

  • Promiň za ten čas, ale nemá cenu to protahovat, potřeboval jsem to z tebe dostat a jsem moc rád, že se mnou a všemi čtenáři sdílíš, co máš na srdci. Co teď děláš, když zrovna neděláš cool storku ze západu slunce? Pracuješ na nějakém zajímavém projektu?

​​Hele, hrozně rád spím a nedělám zbytečně nic navíc, jen to nejdůležitější, ale na to mám jen únor v každém roce. :D Jinak v průběhu roku pracuju na několika projektech už delší dobu. Za největší srdcovku považuji WolfMate. Projekt, který jsme vymysleli s nejlepším kámošem Vojtou a jeho boží přítelkyní Bárou. Dva roky to spalo a teď se to konečně hýbe, takže následující půlrok by mělo přijít pár novinek, na které se fakt těším.

Další věc, na které pracuji, je projekt Broumovsko. Tahle spolupráce mě strašně baví. Jednak je to neuvěřitelně nádherný kraj a cílem tohohle projektu je, že se snažím přispět k tomu, co tam Honza Školník vytváří už několik let. Celkově se bývalé oblasti Sudet dlouhodobě trápí tím, že odsud lidé odchází za prací jinam. Rád bych tím, co dělám, přispěl k tomu, že se tam život zase bude vracet a bude se tam žít lépe. Mimochodem doporučuju všem čtenářům si najít jakýkoliv článek o panu Školníkovi. Hodně inspirativní příběh člověka, který se ve 24 letech nebál odchodu z Prahy do Broumova a beze strachu začal řídit velkou firmu a budovat to, co ho baví. Ještě bych mu rád tímto poděkoval za nabídnutou pomoc v mojí záležitosti s autem, kdy jsem naletěl a pořídil si auto se skrytými vadami a on mi pomohl půjčením auta z jeho firmy. Bez auta jsem byl totiž hodně nahranej a hodně to ohrožovalo moje fungování ve světě fulltime fotografa.

Další dlouholetý projekt je content creator pro sociální sítě Jamesona. Už přes dva roky pro ně pravidelně, každý měsíc, tvořím obsah a byl to i první klient, který mi kdy za fotky zaplatil. Takže díky, pánové, že mě podporujete už takovou dobu a že mám možnost fotit něco, co mě fakt baví!

Sitka je Honzovým nejčastějším objektem.

  • Co pro tebe znamená fotografie? Tvoje fotky dýchají klid a pohodu. Chceš to touhle cestou dostat mezi lidi? 

Fotka = Terapie
Cestování po horách, cestování za zážitky a snaha co nejlépe zachytit tyhle momenty mi přinesly hodně silný duševní klid. Pomohlo mi to a dál pomáhá přežít momenty, kdy se s tebou život nemazlí a skopne tě dolů z tvého růžového obláčku rovnou do bahna. 

Fotka = Reminiscence
Rád se vracím k tomu, co jsem zažil, viděl. Baví mě, že fotka umí tyhle vzpomínky okamžitě vyvolat, takže si díky ní daleko lépe pamatuji svůj život a nepřestávám být vděčný za to, že žiju tak, jak žiju. Jdu si nesvázaně dál proti proudu zaběhlých stereotypů a přežitků dnešní společnosti.

Fotku beru hodně emociálním konceptem. Snažím se uchovat ve fotografii danou emoci toho, co jsem zrovna zažil a následným postprocesem to ještě více podmanit. Po technické stránce fotky jsem celkem lempl, prakticky vůbec nepoužívám polarizační, UV, ND filtry a všechny tyhle srandy… Nerad si fotku "usnadňuju" a radši čekám na to, až to prostě klapne :) Mám maximálně stativ, který občas používám na focení hvězd nebo autoportrétů. 

A pokud jakýmkoliv způsobem dokážu tohle přenést mezi lidi a vyvolat v nich něco dobrého, tak pro mě splňuje fotka své účely. 

  • V dnešní době je hodně populární ambasadorství nebo nějaké forma "product placement" apod. U tebe jsem viděl například produkty od Samsungu nebo UGA, vybíráš si pečlivě, s kým spolupracuješ? 

Snažím se o to, aby mi daná spolupráce především vyhovovala tím, že ji nedělám jen pro peníze. Letošní kampaň na bylinky od UGA se mi především líbila tím, že mě dobře nakopla k tomu, abych kompletně začal jíst jinak, přemýšlel nad tím, co vlastně jím a koho tím podporuju, když kupuju jeho produkt. 

Spolupracovat se Samsungem jsem se ze začátku zdráhal kvůli pocitu silnější komerce z mojí strany, ale nakonec mi došlo, že se tím vlastně vracím ke kořenům svojí fotky. Moje fotky začaly na starém telefonu od Samsungu a teď mám díky této spolupráci zase super foťák v telefonu a můžu si daleko více a kvalitně dokumentovat to, co jsem zažil.

Umění vzbudit emoce.

  • Tak to je paráda! Co děláš, když nefotíš? Můžu si tě třeba představit jako kluka, kterej vyrostl na vsi a hrál fotbal na místním husím plácku?  

Můžeš si mě představit jako kluka, který vyrostl na farmě blízko Pardubic, běhal v lese a hrál si na vojáky, neustále někam lezl, někam skákal, hrál hokej na zamrzlém rybníku a měl časté úrazy hlavy. Ale jezdil jsem tam i s traktorem, oral pole, krmil zvířata a tak. Jsem za tohle dětství hodně rád. A aniž by to možná věděl, tak je pro mě táta velká inspirace v receptu na život. Odešel z dobře placené práce, ve které se mu hodně dařilo a vrátil se ke kořenům svého dědy a začal se zemědělstvím. Málokdy ho něco naštve, furt se směje a do toho si vzal nejhodnější ženskou, moji mámu. Tak co bys chtěl od života víc. :)

  • A co holky? Musí být nějaká paní "Koperniková", ne? 

Hehe, existuje a je to nejsprávnější ženská, ale jinak bych to nechal bez komentáře. Nerad pouštím ven takovéhle osobní záležitosti.

  • Promiň, že tak skáču, ale to je prostě můj styl. IG je dnes silným nástrojem a jak bylo výše zmíněno, spousta lidí ho používá pro reklamu. Co třeba reklama na dobročinnost? Připravuješ i nějaký takový projekt?  

Dobročinné projekty jsou věc, které se chci věnovat ve větším rozsahu. Pár nápadů v hlavě mám, ale ještě chvíli potrvá, než budu schopný je dostat na světlo. 

Jinak společně s WolfMate běží dobročinný projekt, kde z každé prodané věci dáváme určitou část zisku stranou a budeme přispívat na záchrannou stanici československých vlčáků. Konečně se nám podařilo shromáždit trochu lepší peníze, tak to tam v dohledné době povezeme a doufám, že to bude jen lepší.

  • Tvoje nejoblíbenější lokace?

Určitě jakákoliv louka v horách na severu Čech, co nejdál od turistických cest, kde si lehnu, spím na odpoledním slunku a zkracuju si čas čekáním na západ slunce, noční oblohu a východ slunce.

Sitka-model.

  • Tip na dobrej #hashtag? 

#udelejrozhovordo48hbyVasekKrizek. Ten bude mít jednou velký fame.

  • Achjo, zase ten čas. :D Čím fotíš? 

Na FujiFilm XT-2. Říkám jí Bludičko, mám ji strašně rád, ale moc hezky se k ní nechovám :D Zkouším, co vydrží a to, že přežila i focení na posledním workshopu, kde nás vzala průtrž mračen, to fakt nechápu. Asi nejlepší mašinka, která se mi zatím dostala pod ruku a nezklamala mě.

  • Neoblíbenější objektiv? 

16-55 mm WR. Za mě top, když chceš, aby tvůj foták přežil cokoliv.

  • Koho doporučuješ sledovat a proč?

Svět

CZ

SK

  • Co bys dělal, kdyby nebyl Instagram?

Pravděpodobně bych si svoji cestu k žití na horách našel jinak. Geny po dědovi z matčiny strany prostě nezapřu.

  • Honzo, díky moc za rozhovor a že jsi otevřel tuhle sérii. Přeju tobě i Sitkovi hromadu pohody u krásných západů slunce, další povedené fotky a hlavně zdraví. 

Náš příští díl série o INSTAGRAMerech vyjde již brzy, sledujte blog FotoŠkoda.

Autor rozhovoru: Václav Křížek

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-
MANFROTTO Advanced Befree Backpack III

prostor pro digitální zrcadlovku s objektivem + 6 dalších objektivů, kapsa na notebook nebo tablet, kapsa na stativ

3 590,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Další Rozhovory

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...