Fototipy

10 tipů na focení outdoor a adventure fotografie

10 tipů na focení outdoor a adventure fotografie
26. 6. 2018 | 6 minut čtení

Kdo má rád focení krajiny, má jistě velmi blízko i k outdoorovým aktivitám, koneckonců, tím pro něj asi jako pro většinu z nás nějaké vážnější focení vůbec začalo. Napadlo vás ale někdy, že byste si tímto koníčkem chtěli trochu přivydělat? Chcete se podívat na komerční stranu fotografie a posunout se na další úroveň?

#1 Drahé vybavení není to hlavní

Zrcadlovka nebo kompakt s výměnnými objektivy je samozřejmostí. Jako fotograf, který je neustále v pohybu, ale chcete spíše univerzální a lehkou výbavu, kterou hodíte do batohu k dalšímu vybavení do přírody. Za zmínku zde stojí fotograf Vítek Ludvík, který využívá techniku Olympus. Jeho batoh dnes váží o polovinu méně a jak sám během přednášky na festivalu říkal: “I tak mám v úvodu závodu trochu problém udržet se sportovci krok”. Nutno dodat, že i on sám je našláplý sportovec. 

#2 Fyzička a chuť do tvrdé práce

Víte, jak jsem v ůvodu psal, že focení krajiny pro většinu z nás začlo outdoorem? Předpokládá se, že vám tato aktivita (prováděna pravidelně) přímo pomůže k lepším fotkám. Jasně, správná kompozice a nastavení fotoaparátu jsou samozřejmostí, ale fyzička zrovna tak. Abyste zvedli svou šanci na opravdu výjimečné záběry, nemůžete stát někde dole na startovní čáře. Akreditace vám většinou umožňuje pohyb po celé dráze závodu, a tak toho náležitě využijte - to ale nejde bez pořádné fyzičky. 

Skotsko 2014, horské sedlo nad Glenfinnan, obrysovka na dlouhé sklo

#3 Připravte se na jakoukoliv situaci

Jsou akce, kdy máte večer čas vrátit se do auta nebo stanu, stáhnout fotky a poslat je zadavateli. Co ale když přijde špatné počasí nebo budete kvůli další etapě a dlouhému cestování nuceni zůstat někde venku? Taková situace, navíc s přítomností ranního světla, může přinést "money shot". Je dobré si s sebou nést skladný stan, spacák, karimatku a jídlo s vodou, zkrátka plánovat pro daný moment či set snímků z druhého rána. Zdroje napájení zrovna tak, nechcete zůstat mimo dosah. 

Izrael 2018, poušť Negev

#4 Jedinečnost kompozice a vystižení momentu

Naučte se znát svůj stroj. To, že přemýšlení nad časem, isem a clonou pro vás bude samozřejmostí, vám dá prostor pro přemýšlení nad úhlem záběru a vystižením momentu. Co si třeba lehnout, abych měl něco rozostřeného v popředí a ještě chytit sportovce na širokáč odspoda? To je jen jedna myšlenka, co mi teď proběhla hlavou, možností na takový záběr jsou desítky.  

Skotsko 2016, Isle of Skye, Old Man of Storr, dokumentární fotka na široké ohnisko

#5 Zdroje světla pro jedinečný záběr

Jasně, přírodní světlo je to nejlepší, ale abyste odstranili nutnost složitějšího post procesu, když k tomu máte tu možnost, naučte se nosit jeden nebo dva blesky a scénu si přes odpalovače přisvítit z jiného směru, než fotíte. Záběru to dodá šťávu.

chci být kreativní s blesky

#6 Stativ pro krajinařinu?

Otázka, která potrápila už nejednoho fotografa. Někdy ano, někdy ne, tak či tak žije stativ v kufru mého vozu, a i když ho na 50 % fotek nepoužiju, na tu zbylou polovinu je klíčovým nástrojem. Nebojte se dát za stativ pořádnou sumu, budete ho máčet ve vodě, pokládat do písku, využijete ho za silného větru, a proto se o něj nechcete příliš bát. Musí to zkrátka vydržet. A co takhle běžci v podvečer na dlouhý čas? Bez stativu nemožné. :-)

ČR 2017, Martin Rak fotí krajinu

#7 Fotografický batoh do přírody

Je asi stejná písnička jako stativ. Z mnou doporučených značek zmiňuji sérii Backlight od Mindshiftu nebo všemi prověřený f-stop. Batoh musí být hlavně lehký, nepromokavý a extrémně odolný. Za zmínku stojí i novinky od Gitzo, ty jsem ale ještě netestoval.  

#8 Připravte si dostatek záložních karet

V terénu často není na promazávání čas, nebo to drancuje baterii. Proto je dobré být připraven a mít více paměťových karet. Je lepší si vzít menší kapacity a rozmělnit tak data, i kvůli tomu, že možná o nějakou kartu přijdete důsledkem pádu, ztráty nebo zkrátka erroru psaní či čtení.

#9 Sledujte práci ostatních fotografů

Jedete fotit někam, kde jste ještě nebyl/a? Je dobré si nakoukat záběry a úhly v již proběhlých ročnících nebo z jiných komerčních projektů, pokud fotíte nějaký produkt. Není to trestné a může vám to výrazně pomoci s vlastní kreativitou kolem záběrů.

#10 Prodejte své výsledky

Tak jsem přijel domů, upravil a zazálohoval fotky a co dál? Dejte o vaší účasti vědět na sociálních sítích, jako je Instagram nebo Facebook, udělejte příspěvek na váš osobní blog. Všechny tyto věci zvedají možnost vašeho příštího angažování, protože organizátor či výrobce na to "dobře slyší". Výstupy pak drze pošlete na uvedená zastoupení a budou se dít věci. :-)

# TIP NAVÍC - Vytištěné fotky může vidět kdokoliv 

Nechte si vyjet pořádné snímky a udělejte malou výstavu. Třeba jen lokálně ve vašem regionu. I to je další zásah, který šíří povědomí o vaší činnosti a dříve či později si toho někdo všimne. 

Autor článku a fotografií: Václav Křížek

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

10 tipů na focení outdoor a adventure fotografie

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...