28. 6. 2018 | 6 minut čtení

Píše se rok 2118. Civilizace po atomových a náboženských válkách zmizela a svět se změnil v pustinu. Hemží se to v něm zoufalými přeživšími, kteří dennodenně musejí bojovat o potravu a holý život s ostatními svého druhu, mutanty a dalšími, kteří touží po jejich skrovném majetku. Je tu ale jedno místo, kde si mohou oddechnout. Vítejte ve městě Junktown.

Nový, horší svět

Kdysi v dávnověku válkami začalo zlo, po atomových konfliktech lidské geny zmutovaly do nevídaných existencí a svět byl uvržen v chaos a zničen v pustinu. Kvůli prostému přežití se členové rodiny vraždili navzájem, podmínky v pustině umožnily popustit uzdu utajovaným choutkám a uvolnit zábrany - svět je nebezpečným místem, nebezpečnějším než kdy dřív.

Fanoušci Mad Maxe, Stalkera nebo hry Fallout přesně vědí, o čem mluvím, právě v nich má postapokalyptický festival Junktown a postapo svět obecně svůj základ. První ročník se konal v roce 2015 formou DIY a fanoušci pro fanoušky festival pořádali i letos. Sdílení výtvorů, strojů a vstřícná postapokalyptická komunita je to, co z celého místa dýchá nejvíc. K dostání je tu všechno, čeho se jinde v okolí nedostává. Není divu, že je město Junktown považovaný za perlu blahobytu a prosperity v pustině a na oslavy jeho založení se sjíždí stvoření ze všech pustevních koutů.

Na kostýmech si účastníci dali hodně záležet.

Junktown se rozkládá v bývalé raketové základně v Bratronicích. Když se rozhodovalo, kde se město založí, měli pionýři v hledáčku dvě raketové základny. Dorazit do jedné z nich by sice pro obyvatele pustiny bývalo snazší, ale protože zeď kolem ní by nechránila celé město a čelila nájezdům lovců železa a barevných kovů, dostala přednost ta bratronická. Ta poskytuje festivalu perfektní zázemí. Místo si uchovalo vojenský ráz a narazíte tam i na původní objekty, mezi nimi i tři klamné cíle, které měly odvést pozornost nepřátelských ostřelovačů od těch skutečně důležitých. V betonových kulisách se tak nachází všechny důležité podniky a místa, která uspokojí pustinou vyprahlá srdce všech účastníků oslav.

Za peníze si zážitek nekoupíš

Pokud hledáte, rozhodně najdete. Chcete nějaký film? Čeká na vás Futurograf pod vrškem Wollyhood. Jste spíš na audio zážitky? Spad nebo Díra na vás chystají kapely, které vám vyvalí díru do hlavy. Za poznáním zamiřte na přednášky a workshopy, třeba se dozvíte něco nového o změně klimatu nebo dronech křižujících oblohu nad námi. Pokud si chcete oddechnout od neustálého řevu motorů a hemžení davů, uklidíte se do ústraní galerií nebo chillzón. Na výstavách vás oslní nejen fotografové, ale i výtvarníci.

Zkrátka nepřijdou ani věřící - obě svářející se náboženství, Atomáři vzývající Zářící a Mechanici uctívající benzín, každý den pořádají bohoslužbu, při nichž můžete utišit kalbou rozbouřené duše. A za navštívení rozhodně stojí i Chrám Splynutí, Bažina lásky, Invaze z kosmu nebo hřbitov Golgotha. Kdo chce pátrat po kořenech, může lovit odkazy na slavná filmová a knižní díla a kultovní hry. Zkrátka a dobře, oslavy založení města jsou vskutku velkolepé.

U Psilocybe to jede ve velkém!

A je to i díky kmenům, které kromě organizátorů významně přispěly k postapo atmosféře celé akce. Každý se zkrátka s civilokalypsou vypořádal jinak a svoje umění teď chce předvést všem, kteří na oslavu dorazili a kteří mají chuť se na něj podívat. U Rezu alias mechanických kolotočářů si můžete nechat v drinkomatu namíchat ten nejšílenější koktejl, jaký jste kdy ochutnali, u Free Wifi se zase dozvědět něco o nepokojích před a po zavedení Wi-Fi sítě zdarma. Psilocybe vzývají světla neonů, výzkumníci z Vault-Tecu zase zjišťují míru radioaktivity ve světě kolem sebe. Lidožraví KURU sázejí na fyzickou sílu a Poldi´s Bastards či Wasteland Warriors zase na sílu strojů. Potkáte tam mnoho a mnoho dalších, nejlepší je ale všechno zkusit na vlastní kůži!

A zaplatit za to zetky. Vydělat si je můžete v kasínu, utratit pak v automatech, na střelnici nebo u Světlonošů. Nebo se nechte svézt v kárách, které zruční kmenoví mechanici sestavili ze všeho, co jenom v pustině našli, a které vám rozproudí adrenalin na bratronickém okruhu. Můžete za ně ochutnat i jídlo budoucnosti, hmyzí a červí pochoutky chutnající po oříšcích (nevyzkoušeno, pouze zbaběle odposlechnuto).

Takovouhle kombinaci jste ještě zaručeně nepili.

Junktown? Junktown!

Pro mě osobně byl ale největším zážitkem turnaj v juggeru, jakémsi postapo rugby, při kterém je hlavním úlovkem psí hlava, a nádherná fireshow završující celé čtyřdenní řádění. Popravdě jsem doposud netušila ani o kinematografickém skvostu jménem Zardoz, v němž se Sean Connery promenáduje s černým copem a v rudých slipech. Je neuvěřitelné, kolik úsilí a energie kmeny, organizátoři a dobrovolníci vložily do tvorby svých tábořišť, kostýmů a celkového prostoru. 

Všechna tahle energie utvořila přesně tu atmosféru, v níž je pro fotografa radost tvořit. Lidé v kostýmech chtějí být focení, díky pečlivosti pořadatelů nenarazíte na nefotogenické prostředí, které by vám hyzdilo portrét. Vstupem na půdu města Junktown se dostáváte do jiného světa, světa o 100 let poté, v němž opustíte starosti dneška a vrátíte se k nim až po čtyřech dnech. A pekelně se vám nebude chtít.

Na závěr zapaříme, no ne?

Autor textu a fotografií: Anna Jirásková

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...