2. 7. 2018 | 5 minut čtení

Outdoor a adventure fotografie je jedním z nejnáročnějších žánrů ve fotografii. Abyste mohli fotit sportovce na vrcholu jejich sil, musíte být jedním z nich. Přesně takový životní styl vede i fotograf Vítek Ludvík, kterého jsem poznal jako skromného chlapíka, který mluví fotkou spíše než slovy.

Tak jako já to u nás opravdu nikdo nedělá

  • Vítku, z našich pár setkání i rozhovorů, co jsem četl, mám pocit, že jdeš do všeho hlavně srdcem spíš než hlavou a fotku máš opravdu rád. Jak si se k ní dostal a tu lásku si udržel? 

Fotím celý život, asi od třinácti, čtrnácti let. Tenkrát jsem jezdil na vodu a do skal a mít v báglu foťák byla pro mě stejná samozřejmost jako sedák nebo lano. Ve focení jsme se s kamarády střídali. Sem tam někdo udělal lepší fotku než já a to mě motivovalo na sobě pracovat. Těší mě, když má někdo radost z fotky, kterou mu udělám. Na horách na lyžích, snowboardu, na padáku nebo na vodě. 

  • Znám fotografy přírody, krajiny, svateb, ale u tvého žánru tápu, jestli je tu v ČR někdo další? Proč sis vybral zrovna tuhle cestu? 

Tak jako já to asi u nás opravdu nikdo nedělá. Podobné fotky dělá spousta kluků, ale ty fotky jsou hodně aranžované. Líbilo se mi, jak dřív fotil David Blažek, ale ten u toho asi z finančních důvodů nevydržel a začal se věnovat jiné práci. Teď fotí už jen pro radost, dělá krásné fotky podmořského světa. 

Jak jsem se dostal zrovna focení sportů, vyplývá z odpovědi na první otázku. Mám rád pohyb v přírodě a focení tomu dává další rozměr. Navíc jsem se v jednadvaceti v Coloradu seznámil s kameramanem Rogerem Brownem a nadchlo mě, že se tím dá i živit. Později jsem se seznámil ještě s Ulrichem Grillem, který byl prvním fotografem Red Bullu, a ten mi ukázal, jak se dá focením sportů vydělávat. 

  • Určitě se udržuješ ve volném čase v kondici, abys vrcholovým sportovcům stačil, jak to děláš? A do kolika let si myslíš, že to lze reálně na tvojí úrovni dělat? 

Sportuju rád, takže se v kondici musím udržovat, abych mohl dělat to, co mě baví. Ale třeba před závodem Red Bull X-Alp, kde s atlety běhám po Alpách, se snažím několik měsíců dopředu intenzivně trénovat. Těžko říct, do kolika let to zvládnu, ale jsou sporty, kterým se můžu věnovat i do sta let. Třeba paragliding, yachting nebo sea kajak. 

  • Co jsem tak pochopil, tak se doma moc nezdržíš. Jak často si na cestě a co je tvoje cestovní "kancelář"? Co máš na typické zakázce s sebou? 

Moje kancelář se vejde na zadní sedadlo auta. Snažím se cestovat nalehko, protože celou výbavu pak nesu na zádech. Standardně s sebou beru dvě těla, tři zoom objektivy a někdy 4 pevná skla. K tomu jeden až dva bateriové blesky a počítač. 

  • Když pořád někde jezdíš, co partnerský život? Z osobní zkušenosti totiž vím, že to s neustálým životem v autě nebo krosně moc ruku v ruce nejde. 

Když už odjedu, tak to není na tak dlouho, aby to mělo negativní vliv na partnerský život. Aspoň si to teda myslím. V tuto chvíli odjíždí partnerka za prací častěji než já. Naopak se na sebe po té době víc těšíme.

  • Co sponzoring a jak ho vidíš v dnešní době? Vím, že fotíš na Olympus a používáš světla Fomei. 

Je radost pracovat s technikou, která je na špičkové úrovni. Díky partnerství s Olympusem a Fomei mám přístup k tomu nejlepšímu, co vyrábějí. Když pak použijí nějakou z mých fotek nebo pro ně můžu udělat promítání, tak mě to těší. 

  • Myslíš, že tvůj žánr má budoucnost? V dnešní době strašně frčej fotobanky a tam hodně značek čerpá, umím si ale představit, že si tě třeba najme firma na focení aktuální outdoorové kolekce.

V současné době se hodně rozmáhají sporty, které fotím. Tím pádem potřeba fotek určitě nebude klesat. Myslím si ale, že bude čím dál náročnější se tím uživit. 

  • Co bys poradil fotografům, kteří se chtějí do adventure (lifestyle) fotografie pustit? Jak bys je namotivoval?

Hlavní motivace by měla být to, že sport samotný je baví. A když je k tomu baví i focení a nevadí jim s sebou tahat všude foťák, tak jsou na nejlepší cestě.

  • Vítku, moc díky za odpovědi. Rád tě zase uvidím na našem podzimním FotoŠkoda FESTu nebo někde na horách s foťákem v ruce. 

Autor rozhovoru: Václav Křížek

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-
PEAK DESIGN Leash COYOTE - popruh

ultralehký a variabilní popruh, vhodný pro všechny fotoaparáty, velmi hladký, odolný a pevný úplet

1 290,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...