Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinkyAktuality z fotosvěta

Fullframe bezzrcadlovky Nikon a Canon na obzoru, kapitáne!!!

9. 7. 2018 | 4 minuty čtení

Takhle nějak by asi zavolal námořník ze strážního koše, kdyby bedlivě sledoval pomyslný oceán fotografické techniky. Zatím se jedná spíš jen o tušení toho, co se za obzorem teprve rýsuje, ale je možné, že už brzy uvidíme jasné obrysy. A protože my ten oceán fototechniky sledujeme opravdu hodně pečlivě, budeme vás hned informovat o všem, co se kde šustně, na to vemte jed.

Co víme jistě

Jistě víme to, že zatímco se Canon s Nikonem v posledních letech tvrdošíně drželi zaběhaných kolejí s tvrzením “zrcadlovka je a bude ta nejlepší konstrukce pro pořádný foťák”, ostatní výrobci je moc neposlouchali a šli vlastní cestou. A ono se po prvních ne úplně jistých krůčcích ukázalo, že ta nová cesta vede k úspěchu. Popovídat by vám o tom mohli třeba u Sony, jejich řada bezzrcadlovek s fullframe snímačem už Nikonu a Canonu přebrala docela dost příznivců. Dokonce i u tak tradičního výrobce jako je Leica pochopili, odkud vane nový a evidentně velmi svěží vítr a Fujifilm s Hasselbladem představili středoformátové bezzrcadlovky, které se na profi trhu uchytily také docela slušně.

Jinými slovy: dvěma donedávna neochvějným jedničkám na profesionálním fotografickém trhu v posledních letech docela ujel vlak a pokud chtějí přežít, chtě nechtě musí na rychle rostoucí oblibu bezzrcadlovek reagovat. Tolik fakta.

Co tušíme za obzorem

V posledních týdnech a dnech se množí zvěsti pocházející z nejrůznějších zákoutí internetu, takže stěží rozpoznat, které z nich jsou relevantní a které jsou pouhými výplody bujné fantazie milovníků fototechniky. Ale je evidentní, že se nejspíš NĚCO chystá.

Původní zvěsti mluvily jen o Nikonu, ale s blížícím se veletrhem Photokina se začínají pozvolna objevovat fámy o tom, že i Canon představí zbrusu novou fullframe bezzrcadlovku. Bereme to tedy zatím hodně s rezervou, protože jak to u fám (a je třeba znovu zdůraznit, že se zatím jedná skutečně jen o nepodložené drby) bývá, mnohdy si protiřečí a skutečnost je pak úplně jiná.

Co se můžete dočíst

V případě Canonu se těch drbů zatím moc neobjevilo, ale pár přece:

  • nová bezzrcadlovka (možná dvě) by mohly být představeny v září na veletrhu Photokina
  • jedna z nich by mohla být vybavena fullframe snímačem s rozlišením 30 nebo 24 Mpx
  • uvedení na trh by mohlo být na přelomu roku 2018/2019, ale možná také už v listopadu

 

Pokud jde o Nikon, fám se sice objevilo víc, ale některé si dost protiřečí, takže těžko předvídat, jak to nakonec bude, pokud to vůbec bude:

  • dvě fullframe bezzrcadlovky s rozlišením přibližně 24 a 45 Mpx (údaje z různých zdrojů se liší, může to být i 25 a 48 Mpx)
  • velikost podobná jako u Sony A7, ale s lepší ergonomií a držením. Jiné zdroje ale uvádí, že tělo bude (téměř) totožné se zrcadlovkou D850
  • nový Z-bajonet - o tom se psalo snad už v zimě. Znamenalo by to ale úplně novou řadu objektivů s tím, že ty starší by byly kompatibilní přes redukci. To už Nikon umí a dokázal to u systému Nikon 1. Nasvědčovaly by tomu i nové objektivy s elektromagneticky ovládanou clonou, redukce by pak šla velice snadno vyrobit (byla by vybavena pouze elektronickými kontakty)

    Jiný zdroj ale uvádí, že by tělo bylo skutečně velice podobné s D850 a to včetně F-bajonetu. Pak by to znamenalo kompletní kompatibilitu se všemi doposud vyrobenými objektivy Nikon vybavenými právě F-bajonetem
  • tzv. pětiosý stabilizátor snímače - podobný známe u Sony a funguje bezvadně
  • rychlost prý 9 sn/s
  • slot na 2 karty - XQD a CF Express (asi novinka…)
  • rozlišení elektronického hledáčku vyšší než 3,6 milionu obrazových bodů
DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-
EASYPIX KiddyPix Blizz modrý

dětský fotoaparát s předním (2 Mpx) a selfie (0,3 Mpx) objektivem, v balení pevné pouzdro, 2" displej na prohlížení a zdobení fotografií

1 490,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Aktuality z fotosvěta

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...