Fototipy

Jak na nejlepší fotky z dovolené? Zkuste to s Olympusem!

Termín: 11. 7. - 31. 7. 2018
10. 7. 2018 | 12 minut čtení

Dovolené už jsou v plném proudu a vy stále nemáte výkonný, malý a nebo třeba odolný fotoaparát, případně vhodný objektiv, který by vás doprovázel na vašich fotovýpravách? Vybírat se vám bude po přečtení tohoto článku jistě lépe a to nejen díky slevám, cashbackům či jiným zvýhodněním, aneb inspirace není nikdy dost. A pozor, zmíněné cenové zvýhodnění platí pouze do 31.7.!

Pod pojmem cestování či dovolená si může každý představit trochu něco jiného. Pro většinu z nás je to ovšem vytržení z každodenního pracovního shonu, přesměrování toku myšlenek jiným směrem, než kterým se ubíráme po většinu roku.

Dovolená pro někoho znamená výlet do města, pro druhého naopak úprk z města kamkoli jinam, hlavně do míst, kde není takový hluk a tolik lidí. Jeden volí dovolenou na pláži u moře, jiný se raději toulá po horách. Někteří využívají k ubytování přepychových hotelů, jiní spí pod stanem nebo pod širým nebem.

fotoškoda, můj olympus

Foto: Jiří Kolbaba, Olympus OM-D E-M1 Mark II

Způsobů, jak, kam a s kým cestovat je nepočítaně a je na každém z nás, který si vybere. Co však mají všechny zmíněné varianty cestování, či trávení dovolené společného, je pořizování a zachycování vzpomínek. Jak jinak, než fotografickou cestou.

Ideální fotoaparát na dovolenou?

OLYMPUS E-M5 Mark IIOLYMPUS E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 II, sofistikovaný nástroj kreativních fotografů a filmařů, překonává svého předchůdce hned v několika směrech – výkonném procesoru TruePic VII., 5osé stabilizaci, která též podporuje výjimečnou funkci Multishot posouvající 16Mpx snímač v osmi směrech o půl pixelu (výsledkem je 40 Mpx snímek).

  • 16,1 Mpx Live MOS snímač
  • obrazový procesor TruePic VII
  • inovovaná 5-ti osá stabilizace obrazu (expozici lze prodloužit až o 5 EV)
  • odolnost proti prachu a stříkající vodě

OLYMPUS E-M5 Mark II s cashbackem 5 200 Kč v eshopu

Olympus OM-D E-M10 Mark IIIOlympus OM-D E-M10 Mark III

Olympus E-M10 Mark III je dalším zástupcem velice populární a úspěšné řady kompaktů s výměnnými objektivy s označením E-M10. Své předchůdce převyšuje hned v několika ohledech. Je to především rychlejší AF systém se 121 ostřicími body, nové scénické režimy a nebo nový procesor, který umožňuje i natáčení 4K videa.

  • výkonná 5osá stabilizace obrazu integrovaná v těle fotoaparátu umožní prodloužit expozici až o 4 EV
  • lehké a kompaktní celokovové tělo s osobitými kovovými voliči a vypínačem v retro stylu
  • rychlý EVF hledáček s OLED displejem a 2,36 miliony bodů pro přesnou kompozici záběru a dokonalou kontrolu nad nastaveními v reálném čase

Olympus OM-D E-M10 Mark III s cashbackem 2 000 Kč v eshopu

Olympus OM-D E-M10 Mark IIOlympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M10 Mark II je kompaktní celokovový a přitom příjemně lehký (390g - tělo s baterií) fotoaparát z věhlasné rodiny OM-D. Nabízí perfektní 5osý stabilizátor obrazu integrovaný přímo v těle fotoaparátu. Praktické je i Wi-Fi sdílení, kdy své snímky bleskově nahrajete do mobilního telefonu a odtud pošlete kamkoliv po světě.

  • kompaktní celokovové tělo
  • 16 Mpx Live MOS snímač (Micro4/3)
  • procesor TruePic VII
  • rychlý a velký EVF hledáček s 2,3 mil. bodů s automatickým zapínáním pouhým přiložením k oku

Olympus OM-D E-M10 Mark II s cashbackem 2 000 Kč v eshopu

Olympus Stylus TG-5Olympus Stylus TG-5

Outdoorový fotoaparát doslova nabitý technologiemi a výkonem, o kterém se ostatním odolným fotoaparátům pouze zdá. TG-5 je ideálním fotoaparátem pro každého milovníka outdoorových sportů, dobrodružství a vysoce kvalitních fotografií. 

  • 12,7 Mpx BSI CMOS snímač (technologie přímého osvětlení) / technologie iHS (Intelligence, High Sensitive a High Speed)
  • duální stabilizace obrazu redukuje rozmazání a otřesy fotoaparátu
  • obrazový procesor TruePic VIII (shodný s modelem Olympus OM-D E-M1 Mark II)

Olympus Stylus TG-5 v eshopu

 

Ať už trávíme dovolenou jakkoliv, prakticky vždy si chceme uchovat památku v podobě fotografií. A proto fotíme o sto šest, abychom pak doma zavzpomínali a ostatním ukázali, jaké to bylo.

A tak, jako je tomu ve všech oborech, i ve fotografii se někteří vracejí z dovolené s fotografiemi úžasnými, na první pohled skvělými záběry, ze kterých by se okamžitě dala poskládat kvalitní fotografická výstava, zatímco jiní se vracejí se spoustou záběrů, jejichž vypovídající hodnota má smysl primárně pro rodinné příslušníky, ale cizím pozorovatelům moc nepřinese.

Proto je dobře, naučit se na dovolené nejen cvakat, ale i fotit. Tedy pořizovat kvalitní záběry, jejichž smysl a význam bude zřejmý všem pozorovatelům.

fotoškoda, můj olympus

Foto: Jiří Kolbaba, Olympus OM-D E-M1 Mark II

K tomu je zapotřebí nejen kvalitní technika, ale především základní fotografické znalosti různých žánrů. Vždyť na dovolené fotíte od portrétu (děti na pláži), přes makro (včelky na kytce), krajinky (širokoúhlé záběry horských masívů), až po architekturu (úchvatné katedrály a jiné památky). Dovolenkový fotograf se tak chtě nechtě stává multižánrovým fotografem, který se nemůže specializovat pouze a výhradně jen na jeden žánr, ale musí je zvládat všechny najednou. Nedílnou součástí kvalitní cestovní dovolenkové fotografie, je technika. Ano, spousta záběrů se dá zachytit i na mobilní telefon. Ale nikoliv s takovým výsledkem, jaký vám poskytnou výměnné objektivy. U těch si můžete zvolit, jaké konkrétní ohnisko potřebujete. Zda-li fotíte širokoúhlý záběr krajiny, nebo si přezoomujete na portrétní ohnisko s vysokou světelností pro dosažení kvalitního portrétu s příjemně rozostřeným pozadím. Případně sáhnete do kapsy pro malý, přesto vysoce světelný objektiv M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8, který je základním ohniskem a lze jej využít za dne, ale i za velmi špatného světla.

fotoškoda, můj olympus

Foto: Jiří Kolbaba, Olympus OM-D E-M1 Mark II

Pokud se na dovolené či expedici nechcete tahat s více objektivy a vystačíte si s jedním fotoaparátem a jedním objektivem, pak je vhodné poohlédnout se po objektivech s univerzálními ohnisky. Tedy s možností změny ohniska (zoomování) od širokých záběrů až po záběry teleobjektivem s vysokým přiblížením. Z jednoho místa tak vyfotíte nejen záběr celého historického náměstí, ale i detail na věžních hodinách. Mezi takovéto objektivy patří M.ZUIKO DIGITAL 14-150mm 1:3.5-5.6 a M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 IS.

Ideální cestovní objektiv?

Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14-150mm f4-5.6Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14-150mm f4-5.6

OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL ED 14–150 mm f4–5,6 II je vysoce výkonný zoom pro všechny vaše potřeby – od širokoúhlých záběrů až po telefoto. Široký rozsah ohniskových vzdáleností v kompaktním a lehkém balení eliminuje nutnost neustálého vyměňování objektivů - takže máte dostatek času naplno využít každou fotografickou příležitost.

  • výkonný objektiv 14–150 mm f/4–5,6 II (10,7× zoom)
  • extrémně rychlé AF zaostřování
  • přizpůsobený pro natáčení videa se sníženou hladinou ruchů při zaostřování

Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14-150mm f4-5.6 s 10% SLEVOU v shopu

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm f/4.0 ISOlympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm f/4.0 IS

Univerzální objektiv, který v sobě skrývá potenciál dvou profesionálních skel. K jedněm z nejčastěji používaných profi objektivů patří ohniska 24–70mm a 70–200 mm. Nový objektiv Olympus nabízí všechna tato ohniska v jednom těle. 

  • ohnisková vzdálenost: 12-100
  • ohnisková vzdálenost ekv. na 35 mm fotoaparátu: 24-200
  • úhel záběru: 84 - 12°
  • nejkratší zaostřovací vzdálenost: 0,15 m

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm f4.0 IS s 10% SLEVOU v shopu

 

 

Poslední jmenovaný zařadil do své výbavy i známý český cestovatel Jiří Kolbaba, který ho využívá prakticky neustále. Když jsme se Jirky zeptali na focení, odpověděl následovně:

„Na Olympus jsem přešel teprve před půl rokem a moje první velká akce s ním, byl zároveň můj velký splněný sen, totiž focení Rally Dakar. I přes neuvěřitelně prašné a na techniku extrémně náročné prostředí, mne nikdy nenechal na holičkách. Od té doby jsem s ním navštívil více, než 22 zemí po celém světě. Namátkou Nový Zéland, Austrálii, Hawaii, Šalamounovy ostrovy, Fiji, Vanuatu, USA, Peru, Bolivii, Argentinu, Norsko a spoustu dalších…“

fotoškoda, můj olympus

Foto: Jiří Kolbaba, Olympus OM-D E-M1 Mark II

Zachyťte svět širokoúhleji

OLYMPUS M.Zuiko 7-14 mm f/2,8 PROOLYMPUS M.Zuiko 7-14 mm f/2,8 PRO

Ultra širokoúhlý objektiv Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 7–14 mm f/2,8 PRO s konstantně vysokou světelností, kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Objektiv je odolný vůči prachu, vodě i mrazu a vydrží i v těch nejdrsnějších podmínkách. Objektiv je kompatibilní s vestavěnou stabilizací fotoaparátů OLYMPUS, takže lze z ruky zachytit i noční záběry. 

  • konstrukce odolná proti prachu, stříkající vodě a mrazu
  • vynikající optický výkon i při plně otevřené cloně
  • optická konstrukce: 14 členů v 11 skupinách včetně 2× asférické ED členy, 1× DSA člen, 1× asférický člen, 3× Super ED členy, 1× ED člen, 2× HR členy

OLYMPUS M.Zuiko 7-14 mm f/2,8 PRO s 10% SLEVOU v shopu

OLYMPUS M.Zuiko 9-18 mm f/4-5,6OLYMPUS M.Zuiko 9-18 mm f/4-5,6

Extrémně Širokoúhlý zoomový objektiv Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 9–18 mm f/4–5,6 s dvounásobným přiblížením je určen především pro všechny milovníky dynamických snímků, krajinných scenérií a fotografy zabývající se lidským údělem. 

  • zoom objektiv 9–18 mm (18–36 mm ekv. 135)
  • světelnost f/4–5,6mm
  • minimální vzdálenost zaostření 25 cm

OLYMPUS M.Zuiko 9-18 mm f/4-5,6 s 10% SLEVOU v shopu

 

Pro získání 10% slevy, při nákupu přes eshop, napiště při objednávce do pole "Použít zákaznickou kartu nebo slevový poukaz" promokód OLYMPUS10LETO. Při osobním prodeji na prodejně získáváte slevu automaticky.

 

Na dotaz, co Jirku přivedlo ke změně techniky, odpověděl jednoznačně

Především je to všechno menší a lehčí, než moje původní foto technika. To oceňuji absolutně nejvíc. Ale zároveň jsem nadšen z přímočarosti nastavení. Je asi známo, že příliš neholduji složitým nastavením a vždy se soustředím především na samotný akt vzniku fotografie, ale na OM-D se mi základní nastavení, která ke své práci potřebuji, zdají velice jednoduchá a rychlá.

Nemohu opomenout obrazovou ostrost. Ve srovnání s předešlou technikou, jsou výstupy z Olympusu extrémně ostré. Pravděpodobně je to dáno řadou profi objektivů, které používám, v každém případě jsem s výsledky naprosto spokojený. Pro mne nenahraditelnou pomůckou je spolupráce s mobilními telefony přes vestavěné WiFi. Protože se snažím být aktivní na sociálních sítích a svým čtenářům chci zprostředkovat bezprostřední informace přímo z místa, kde se právě nacházím, nahrávám si fotky z fotoaparátu přímo do mobilu a odtud je pak posílám do éteru.

Závěrem snad jen jeden zajímavý poznatek. Za půl roku, co s Olympusem fotím, jsem v mnoha koutech po celém světě potkal řadu lidí se stejnou technikou. Naposledy to bylo v Norsku, kdy na mne jeden fotograf s Olympusem OM-D na krku, pokýval s úsměvem hlavou a řekl „Good choice“, tedy „dobrá volba“…“

fotoškoda, můj olympus

Foto: Jiří Kolbaba, Olympus OM-D E-M1 Mark II

Cestování a dovolená je pro mnohé zároveň trávení volného času s dětmi. S profesionálním fotografem Tomášem Hájkem pro vás již nyní připravujeme samostatný článek, kde vám Tomáš prozradí řadu poznatků, tipů a triků, jak to všechno skloubit dohromady a jak docílit toho, aby vaše záběry z dovolené s dětmi byly zároveň i „koukatelné“.

fotoškoda, můj olympus 4

Při fotografování u moře je vhodné si zapnout digitální vodováhu. Vodní hladina naklánějící se na jednu či na druhou stranu nevypadá dobře.

 

Chci vědět více o aktuálním Olympus cashbacku

 

Více informací a fotografií Jiřího Kolbaby a Tomáše Hájka najdete na jejich stránkách či sociálních sítích.

Jiří Kolbaba: wwwFacebookInstagram

Tomáš Hájek: wwwFacebookInstagram

 

Zdroj: mujolympus.cz

SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...