Recenze

Hasselblad X1D v praxi: Je střední formát pro všechny?

Hasselblad X1D v praxi: Je střední formát pro všechny?
11. 7. 2018 | 4 minuty čtení

Všichni jsme s focením nějak začínali. V mém případě to bylo na digitální zrcadlovce s APS-C snímačem, modelu Canon EOS 550D. Změna na každý další fotoaparát s sebou přinesla zlepšení jako více snímků za vteřinu, vyšší odolnost fotoaparátu nebo rychlejší procesor apod. V čistě obrazové kvalitě jsem viděl změnu až s přechodem na plnoformátovou zrcadlovku. Data jsou zkrátka jiná, dle mého názoru lepší. A právě podobnou změnu jsem viděl, když jsem testoval středoformát X1D od Hasselbladu.

Fotoaparát pro ty, co mají čas

Kdo si počká, ten se dočká. A že se dočká něčeho opravdu jedinečného. S fotoaparátem jsem jel do Slovinska a Saska s kamarádem Martinem Rakem, zkoušel neotřelé portréty s Bárou Biňovcovou nebo navštívil holky z Czech Vibes v Olomouci. Měl jsem poměrně dlouhou dobu na to, abych si ho ozkoušel a okoukal v praxi, a to nejen ve svých rukou. Jsem zvyklý na pevné a odolné tělo zrcadlovky a tady mě fotoaparát nijak nezklamal, ba co víc, grip se mi držel asi nejlépe ze všech fotoaparátů, co jsem kdy vyzkoušel, je to asi velkou rukou. Trochu mi vadila rychlost ostření nebo fakt, že fotoaparát se zapíná trošku déle, než jsme zvyklí. 

Hasseblad X1D, 1/320 sec., f/8, ISO 100  © Václav Křížek

Hasseblad X1D, 1/50 sec., f/14, ISO 200  © Václav Křížek

Czech Vibes, Hasseblad X1D, 1/80 sec., f/4, ISO 800  © Václav Křížek

Výstup středního formátu

Hodnotím jednoznačně jako to největší udivení, které jsem v poslední době zažil. Je to prostě fyzika. Detail fotek je ovlivněn objektivy, ale i snímačem a X1D má zatím největší, jaký jsem kdy použil. Jasně, každý, kdo fotoaparát zkoušel, se mnou sdílel své zkušenosti, ale toto jsem nečekal. Fotky jsou dokonale proostřené a informace vytáhnete i ze zdánlivě přeexponovaných snímků. Zde se skvěle hodí text kolegy a kamaráda Luďka Boušky: "Jestliže vyžadujete skutečně co nejlepší ostrost, dynamický rozsah a skvělé barvy, je pro vás X1D tou pravou volbou." Zdánlivé klišé je zde čistá realita.

Jezero Bled, fotografie Martina Raka z Hasseblad X1D před a po úpravě. © Martin Rak

Jiná úroveň fotografie

Abych odpověděl otázku v názvu článku. Jistě není - cena by se neměla udávat jako rozhodující parametr, ale tentokrát si to dovolím. Půl milionu korun za set 3 objektivů a tělo dává tušit, že výrobce ani nechce, abyste se rozhodovali mezi autem a foťákem. Je to fotoaparát pro fajnšmekry, profesionální reklamní studia nebo profíky. První bezzrcadlový středoformát vzbudil docela rozruch a já si myslím, že zcela oprávněně. Má nádherný design, famózní obrazovou kvalitu a nejlepší skla na světě. Už to je jistě dost ospravedlnění, jestli bydlet nebo fotit. Pro sportovní fotografy nebude, ale pro vrcholové krajináře a studiové fotografy, kteří využijí potenciál snímače či high speed synchronizace jistě ano. Nebo si všichni počkáme na nastupující model? :-)

Západ slunce na jeden záběr, Hasseblad X1D, © Václav Křížek

Autor článku: Václav Křížek

Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
ROLLEI Sportsline 64 Selfie

Ideální na selfie fotografie, 2 integrované displeje, Fotografie v rozlišení až 64 Mpx

2 990,-
ROLLEI Powerflex 10x

Digitální fotoaparát pro amatéry i poloprofesionály, S 10násobným optickým zoomem, Obrazový snímač Sony IMX415 s 8Mpx

5 990,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...