Fototipy

10 tipů na focení hudebního festivalu

10 tipů na focení hudebního festivalu
17. 7. 2018 | 6 minut čtení

Co se může zdát jako perfektní příležitost pro pohodový večer na festivalu, při němž si ještě vyděláte nějakou tu kačku navíc, by se pro nepřipraveného fotografa mohlo zvrtnout. V našich pravidelných úterních tipech si dnes řekneme, jak se připravit na focení hudebních událostí.

#1 Dostatek světla na focení

Dnešní doba se hodně posunula. Fotoaparáty fotí skvěle i na ISO 10 000. Základem všeho je stále světlo, naučte se ho ovládat a pracovat s ním ve svůj prospěch. Sledujte pohyblivé světelné efekty na pódiu, často vytvářejí symetrické paprsky světla, a pokud dobře komponujete, vznikne zajímavá fotografie.

Canon EOS 5D Mark III, 1/200 s, ISO 500, f/2.8, 67 mm © Anna Jirásková

#2 Záložní baterie do foťáku

Obzvášť pokud máte bezzrcadlovku, propálíte se skrz zásobu baterií jako nic. Doporučuji nosit 2-3 náhradní baterie pro váš stroj. Je zbytečné mít originály. Baterie od AVACOMU nebo JUPIO jsou již na trhu prověřené a fungují skvěle. Jako úplná poslední záchrana, která by ani neměla být potřeba, bude powerbanka, která poslouží i pro váš telefon.

#3 Bodové měření fotoaparátu

Zkoušeli jste někdy spot meterening / bodové měření vašeho fotoaparátu? V tomto nastavení dopočítává fotoaparát expozici pouze z 5 % kruhu ve středu záběru. Pokud fotíte v prioritě clony , stejně jako já na f/2,8, tak se dále staráte pouze o čas. Ten chcete mít takový, abyste udrželi záběr v ruce, nebo abyste znehybnili focenou scénu. V případě snímku níže fotoaparát měřil z hudebního nástroje, a tak jsem měl dostatečně krátký čas, i když nebylo moc světla. To, že je okolí hudebníka ve tmě, se hodí. 

#4 Světelné objektivy na focení akcí

Asi nejdůležitější věc. Pevné objektivy jsou většinou o světelnosti f/1.2, f/1.4, případně levnější na světelnosti f/1.8. Plně otevřená clona vypíchne hezký detail hudebního nástroje či se postará o krásně rozostřené pozadí, světla atd. Možností je více, ale snad každý by měl začít s objektivem 50 mm f/1.8. Zoomy a jejich univerzálnost jsou sice super, ale světelnost mají zpravidla maximálně f/2.8, a to už je zkrátka na hraně. Naučte se pracovat s 2 lehkými pevnými skly a máte vyhráno. 

EOS 6D Mark II + EF 50 mm f/1.8 STM, 1/50 s, ISO 6400, f/2 © Václav Křížek 

chci se podívat na světelné objektivy

#5 Budování typického stylu 

Souvisí s vaší "značkou". To, jak se prezentovat, je níže, tady se ale bavíme o focení, úpravách fotek, unikátním kompozičním nadání apod. Vypracujte si svůj styl, podle kterého vás časem lidé začnou rozeznávat a budou vás pro něj chtít jako fotografa na svou akci. 

#6 Scouting lokace na focení

Je důležité znát lokaci, jaké je tam osvětlení na akce, zázemí apod. Doporučuji zajít se tam na nějakou událost podívat. Pokud je to festival, pak bych doporučil alespoň projet fotografické reporty z minulých ročníků. Práce kolegů z oboru vás bude navíc inspirovat. 

#7 Sebeprezentovat se jako fotograf

Dostačující fotka není nikdy dostačující. Z každé akce je nějaký report, ale jen jedna nebo pár fotek, které jsou jedinečné. Takové patří do vašeho portfolia a portfolio patří na osobní web, IG a FB účet. Zkuste také specializované servery na sdílení fotek jako 500px apod. Tvorbou portfolia o sobě dáváte vědět ven. A ještě jedna věc, rozdávejte na akci nějaké vizitky nebo třeba noste tričko s vlastním potiskem, dobrým tipem může být také kvalitní portfolio kniha. Zase si trochu pomůžete. 

EOS 6D Mark II + EF 50 mm f/1.8 STM, 1/200 s, ISO 1600, f/2,8 © Václav Křížek

kniha s vlastním portfoliem

#8 Pravidelný trénink na focení menších akcí

Hrajete na kytaru? Pak dobře víte, jak důležité je pravidelné cvičení. To samé platí pro fotografii. Nezatuhněte doma u počítače, v místě vašeho bydliště se koná spousta akcí, které je třeba zdokumentovat. Má to hned dva bonusy - děláte něco ve svém okolí a stáváte se známým, lidé se na vás obrátí, až bude něco placeného. Budete připraveni na velkou akci. 

Busking festival Praha žije hudbou (2017) s kampaní Prezident 21. Canon EOS 700D + EF 50 mm f/1.4, 1/400 s, ISO 100, f/1.8 © Anna Jirásková

#9 Dobrá fotografická brašna přes rameno

Měl jsem už hodně batohů a brašen a za tu dobu jsem došel k závěru, že nejde mít jeden univerzální. Na focení na horách mám pohodlný batoh, na lokace ke klientům nosím nejraději velkou brašnu. Na koncerty a festivaly mám rád tzv. "messenger". Tedy klasickou brašnu, kterou nosí většina z vás do práce. Vejde se tam příslušenství, 2 objektivy a fotoaparát.  

#10 Spokojený fotograf

Asi se ptáte, co je to za tip. Spokojený fotograf se rovná dobře fotící fotograf. V důsledku může to, že je vám zima, že jste nemocný nebo že máte hlad, znamenat, že nepodáte výkon hodný svých zkušeností. Na každou akci doporučuji dobře se vyspat, vzít si pohodlné boty, oblečení a taky něco k jídlu. 

Zbytek už je na vás. V příštím díle našich úterních tipů si budeme povídat, jak se správně připravit na focení zvířat. Prozatím si můžete přečíst náš článek o fotografovi přírody a krajiny z Irska

Autor článku: Václav Křížek

SONY FE 70-200 mm f/2,8 G Master OSS II

Objektiv s bajonetem E / Full-Frame, Ohnisko 70-200 mm / 32° - 12° úhel, Rozsah clony: f/2,8 až f/22

69 990,-
CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

10 tipů na focení hudebního festivalu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...