Fototipy

10 tipů na focení noční oblohy

10 tipů na focení noční oblohy
31. 7. 2023 | 10 minut čtení

Romantika teplých letních nocí pod hvězdným nebem nás k obloze nutí zvedat oči víc než v zimě. Pokud k ní chcete zvedat i objektiv a odnést si z nočního lovu snímky, které vás budou bavit i za pár týdnů, měsíců, nebo dokonce let, možná vám přijde k dobru pár tipů, které pro vás dneska mám. :)

Pokrývka z hvězd

Pokud si z nočního focení chcete odnést dechberoucí snímky, je potřeba se zaměřit na pár detailů, které při romantickém okamžiku můžete s klidem opomenout (a důrazně to doporučuju) a také je potřeba něco víc než romantické místo, i když to má s tím ideálním fotografickým leccos společného. Pojďme se společně podívat na to, co udělá z vaší fotky tu, která vynikne nad tisíce dalších fotek, které vám strýček Google najde při spojení "noční obloha".

#1 Široké, světelné, manuální

Pokud nefotíte vzdálené objekty v hlubinách vesmíru (a tam byste potřebovali zcela odlišnou techniku), rozhodně si vezměte co nejširší objektiv. Ač mnoho lidí fotí měsíc či Mléčnou dráhu tak, aby na snímku byl vidět pouze objekt samotný, mně osobně taková fotka přijde příliš technická a bez atmosféry. Skvěle se tím totiž ukáže, jak objektiv nebo foťák fotí, nic to ale neřekne o místě, kde jsem fotku pořídila, ani o jeho okolí. O kolik jiná by byla fotka zatmění Měsíce, kterou pořídili Trabanti v Asii (konkrétně v Samarkandu), kdyby na ní nebyly vidět prvky města?

Zachyťte proto na snímku i okolí či nějakou jeho dominantu, takže to bude vypadat, že jste se pod Mléčnou dráhou ocitli pouhou shodou okolností. Všichni moc dobře víme, že to tak není, ale pro uchování kouzla snímku rádi zachováme mlčenlivost. A nezapomínejte na kompozici, ta je důležitým (ne-li nejdůležitějším) činitelem výsledného dojmu snímku, ať se jedná o jakýkoli žánr.

Světelnost je nasnadě, noc je ne nadarmo opakem dne a světla mnoho neskýtá. Bude proto potřeba fotit na co nejotevřejnější clonu. A je rozdíl, jestli máte sklo se světelností 4 nebo 2. Na druhou stranu jsem fotila na APS-C snímač se sklem o světelnosti 2.8 a, byť velmi zašumený, obraz z toho vyšel celkem slušný.

A v každém případě ostřete manuálně, autofokus se může v noci snadno zmást a zaostřit na něco úplně jiného, než potřebujete. Pokud byste chtěli vědět, jaké technikálie se k focení noční oblohy ještě pojí, včetně vzorečku na výpočet nejlepšího času, vhodných objektivů nebo příslušenství, přečtěte si článek Jak vybrat nejlepší techniku na noční fotku.

Autor: Grafixart

chci si vybrat širokoúhlý objektiv

#2 Mějte s sebou dost šťávy pro foťák

Ač v létě nehrozí vyčerpávání baterek mrazem (naopak je tu zase mnohem větší riziko přehřátí), dlouhé snímání i tak baterky vyčerpává víc, než si možná myslíme. Proto s sebou mějte dost baterek, případně třeba bateriový grip, aby vám foťák nezkolaboval uprostřed fotky (kterou fotíte už 10 minut).

Vyplatí se taky vypnout všechny funkce, které nutně nepotřebujete (na testovací snímek třeba i redukci šumu u dlouhých expozic a vysokého ISO, při ostrém focení se ale tyhle funkce docela hodí), o hodně se tím sníží spotřeba energie.

#3 Na star trails jenom s dálkovou spouští

Když už jsem nakousla desetiminutovou fotku, myšlenku dokončím. Při takhle dlouhých časech (10 minut i mnohem delších, to záleží na vás) vám vzniknou takzvané star trails, čáry znázorňující pohyb hvězdy, resp. ukazující otáčení Země vůči hvězdám a planetám ve vesmíru. Je to velice efektní, ale taky velice velice dlouhé. Můžete takhle klidně probdít noc (a další při skládání snímků dohromady). Při takhle dlouhých časech si budete i říkat, že toho světla je v noci vlastně docela dost, nezapomeňte proto na ND filtr alespoň o hodnotě 1000.

V každém případě je nezbytností stativ a dálková spoušť. Z ruky neudržíte ani třeba 10 vteřin (z ruky standardně udržíte třeba 1/60, někteří fotografové se zdařilou stabilizací a pevnou rukou i o něco méně, do vteřin ale časy nejdou) na focení snímku "pouhé" Mléčné dráhy, kde jsou hvězdy stále ještě tečkami, a pokud spoléháte na kámen nebo větev, o kterou si budete moci foťák opřít, přicházíte o možnost polohování i nastavení různých úhlů.

Dálková spoušť oproti tomu při "běžných" snímcích noční oblohy nutná není (byť je výhodná), na samospoušť totiž foťák zvládne i 30 sekund, při nichž už se hvězdičky začínají měnit v čárečky. Delší časy se dají taktéž fotit bez dálkové spouště, ale musíte tlačítko spouště neustále držet a zvyšujete tím riziko, že si snímkem hýbnete. Což po půl hodině stání a křeči v ukazováku zjistit nechcete.

#4 Manuální ovládání foťáku

Pokud takhle fotíte všechny situace, asi by vás nenapadlo nechat zrovna tuhle disciplínu na automatice. I ti, kteří se v denním provozu s foťákem manuálně nebaví, by si to ale nyní měli zkusit. ISO tlačte dolů, s vyšším ISO roste i šum (který sice někdy hezky připomíná retro fotky z analogu, to si ale nechte na portrét). A ten při objektu, který tvoří jedna tečka vedle druhé, moc nechcete. Čas si můžete spočítat, clonu nastavte co nejnižší (foťte zkrátka "na plnou díru") a o manuálním ostření (těsně před nekonečno) tu už byla řeč. Víc pro skvělý snímek z technického hlediska udělat moc nemůžete.

#5 Dvojitá expozice

Vidíte před sebou kouzelný výjev. Nebe poseté hvěznými diamanty se tyčí nad osvětlenou horskou vískou ukrytou v údolí tvořeném štíty skalnatých hor. Jen si to představte. Krása, viďte? Vytáhnete foťák, zkušeně ho umístíte na stativ, nakomponujete... a fotka je úplně na nic. Vesnice přesvětlená, na nebi není vidět ani tečka. Na tohle je jednoduchý recept - dvojitá expozice.

Jednoduše si udělejte dvě fotky - na jedné bude perfektně naexponovaná víska, na druhé hvězdná obloha. V postprocesu pak spojte fotky dohromady a máte dokonalý snímek.

Zdroj: Pixabay

#6 Perfektní místo

Předchozí výjev ale jenom s obtížemi (pokud se vám to vůbec podaří) zachytíte nad velkoměstem. Ta totiž vyzařují obrovské množství světelného smogu, přes nějž uvidíte pár nejvýraznějších souhvězdí, ale miliardy menších hvězd zůstanou v tom oparu skryté. Existují ale místa, na nichž je světelné znečištění eliminované: oblasti tmavé oblohy. U nás ji najdete třeba v okolí Smrku v Jizerkách. Ale nemusíte se omezovat jenom na oblasti tmavé oblohy, Mléčnou dráhu jsem vyfotila i na Šumavě, krytá okolními horami.

Autor: Anna Jirásková

#7 Zkoumejte neprobádané

Taková místa budou hůře přístupná, ale místo, aby vás to odradilo, berte to jako skvělou příležitost. Znamená to totiž nejen to, že dost pravděpodobně budete onu noc na místě sami, ale také to, že tam ani nikdy jindy moc lidé nepřijdou a tím pádem máte zajištěný pohled z jedinečného místa. Pokud na snímku zachytíte i okolí, bude to dokonalé.

Pokud už zamíříte na místo, které je o něco lépe přístupné, zamiřte tam alespoň v roční dobu, kdy se lidé raději zachumlají u televize doma a nebudete se mačkat v moři stativů. Nebo se na výjev podívejte z jiného úhlu pohledu. Zachytíte-li sníh na vrcholcích stromů nebo zachytíte Mléčnou dráhu průzorem jeskyně, buďte si jistí, že takovou fotkou se ani ze zprofanovaného místa nemůže chlubit každý. A to za trochu nepohodlí přece stojí, no ne?

#8 S Měsícem na obloze bude jenom Měsíc

Pokud si na focení oblohy vyčíháte dobu okolo úplňku, žádné extra záběry velmi pravděpodobně nepořídíte. Měsíc dokáže zářit velmi silně a potlačí všechna okolní světélka. Pokud je Měsíc velký (a nezakrývají ho mraky), můžete se rozloučit s rozsypaným hvězdným prachem na obloze.

Autor: Sebastian Voortman

#9 Dost šťávy i pro vás

Nezapomínejte na přísun energie i pro vás ani na pitný režim. Až někde omdlíte uprostřed noci, nikdo vás dřív než dopoledne druhý den nenajde. A pokud budete důsledně následovat mé rady, možná tam zůstanete jako potrava pro divou zvěř. To je samozřejmě nadsázka, ale opravdu dbejte na to, abyste s sebou měli dost jídla a pití i pro případ, že se zdržíte o něco déle, než jste měli v plánu, v zimě i oblečení, protože budete dlouho stát na místě. Za to můžete doma nechat dlouhá skla a další vybavení, která při nočním lovu nevyužijete.

#10 Parťák se stejnou touhou

Pokud s sebou berete na rande stativ, raději ho nevytahujte a tvařte se, že je to fusak se schovanou zbraní na obranu - jdete přece na odlehlé místo. Focení noční oblohy vyžaduje trpělivost a ne každý jí oplývá. Pokud tedy půjdete s někým (i když focení o samotě je nejen dobrodružství, ale také příjemná nervová terapie), dejte si pozor, ať je to někdo, kdo bude vaši touhu stát několik hodin na stejném místě, kde není nic pořádného vidět (snímač foťáku je přece jen dokonalejší než lidské oko, i když Mléčná dráha na dobrém místě vidět je), sdílet, nebo alespoň tolerovat. Jinak se budete cítit svázaní a tlačení k rychlejším výsledkům. Focení noční oblohy je ale krásná disciplína, kterou je škoda promrhat neklidem.

Autor: Arnie Chou

Autor textu: Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

10 tipů na focení noční oblohy

Přidat příspěvek
  • Jaroslav jay Hampl,
    Reagovat

    měsíc v úplňku na hvězdnatém nebi

    Jaroslav jay Hampl, 28.02.2024 20:17:51
    stačí použít radu která zazněla už dříve - pořiďte si dvě expozice, jednu s expozičními parametry pro měsíc a až měsíc zapadne tak pořiďte druhou fotku s expozicí na hvězdy a pak obě fotky v postprodukci spojte
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...