Výstavy

Okupace 1968 ve fotografiích

Termín: 15. 8. - 16. 9. 2018| Místo: Czech Photo Centre
Okupace 1968 ve fotografiích
13. 8. 2018 | 4 minuty čtení

Letos si připomínáme 50 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a v Czech Photo Centru si tuto tragickou událost můžete připomenout sbírkou unikátních fotografií Oldřicha Škáchy a snímků obyčejných lidí, kteří toto období svými fotoaparáty zachytili a připomenout si tak atmosféru události, která předznamenala dalších 20 let našich dějin. Navštívit ji můžete od 15. 8. do 16. 9. 2018, doprovodnou výstavu od 17. 8. do 16. 9.

Okupace Československa očima Oldřicha Škáchy

Letos uplyne 50 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy a ukončení pražského jara. Tuto událost si připomíná také výstava fotografií Oldřicha Škáchy v prostorách Velké síně Czech Photo Centre, která je nazvaná Okupace 1968. Oldřich Škácha (1941-2014) byl český dokumentární fotograf, který působil i jako dvorní fotograf Václava Havla a pořídil řadu snímků osobností z oblasti politiky a kultury. V 70. a 80. letech se jednalo především o kruh osobností českého disentu, Charty 77, okolo Pavla Kohouta a Václava Havla. Dokumentoval i samotnou invazi a tento soubor zůstal na dvacet let uschovaný v jeho ateliéru.

Po okupaci už nemohl veřejně působit a publikovat své snímky v novinách a časopisech, které je do té doby otiskovaly. Příležitostně fotografuje pod cizími jmény, ale současně pracuje jako pomocný zahradník na zámku Kratochvíle. Po revoluci opět publikuje - např. v Lidových novinách, Salonu Práva, Magazínu Mladé fronty Dnes, Reflexu, Týdnu, Xantypě, časopise 365 a dalších. Stává se také jedním z fotografů Václava Havla a v dokumentování jeho života pokračuje i po jeho odchodu z Hradu. V roce 2006 připravil k Havlovým 70. narozeninám výstavu 94 velkoformátových fotografií Václav Havel v proměnách Evropy, která dodnes prezentuje Českou republiku po celém světě. Vystavoval po celém světě, například v New Yorku, Paříži či Záhřebu.

Součástí výstavy jsou také snímky Petra Šálka, které ukazují ateliér Oldřicha Škáchy i Škáchu samotného. Šálek k osobnosti Škáchy říká:

Když jsem se při svých fotografických pochůzkách po Praze dostal do blízkosti Oldova ateliéru, rád jsem se u něj občas zastavil. Vždy mě přátelsky přijal a ukázal mi u čaje, na čem právě pracoval. To místo mělo pro mě zvláštní kouzlo. Filmy a fotografie rozložené na stolech nebo zavěšené ve fotokomoře mě připomínaly dobu, kdy jsem i já trávil dlouhé hodiny v temné komoře a navíc všude ta důvěrně známá vůně vývojky a ustalovače, kterou člověk nezapomene.

Tato výstava vznikla ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. V Malé síni ji doprovází také expozice snímků ze soutěže Československo - fotografie roku ´68, kterou uspořádadala společnost Czech Photo s Českým rozhlasem. V rámci ní bylo možné během jara posílat snímky připomínající toto období a vznikla tak unikátní kolekce doposud nepublikovaných fotografií od obyčejných lidí, která ukazuje jak invazi vojsk, tak život v socialistické společnosti.

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...