FotoslužbyFototipy

9 tipů na zpracování fotek po dovolené

9 tipů na zpracování fotek po dovolené
27. 9. 2019 | 6 minut čtení

Přijeli jste z dovolené, na kartě telefonu a foťáku stovky, ne-li tisíce snímků. Protože se jedná o vzpomínky na jedinečné chvíle, které jste strávili se svými blízkými, jsou důkazem šťastných okamžiků, které jste zažili. Věnujte jim proto péči, jakou si zaslouží. Co všechno si pod tím máte představit? O tom je dnešní článek.

#1 Předvyberte si vhodné adepty na fotky roku

Pokud tento článek čtete ještě před dovolenou nebo před jejím koncem, bude pro vás užitečná i tahle rada. Možná že ve foťáku najdete funkci "hodnocení" - tím, že fotce přidáte hvězdičku (či dvě, tři, čtyři, nebo dokonce pět), ji odlišíte od zbytku a kupříkladu Lightroom umí takto označené fotky vyfiltrovat a ukázat vám jenom je.

Pokud jedete v autě (a neřídíte) nebo vás čeká let domů, využijte čas, který by vám potom trvalo třídění fotek na počítači. Tuhle funkci využívám často, nejenže mi ušetří čas, ale při pohledu na vybraných 150 fotek už nemám pocit, že mi úprava zabere celou věčnost. Pokud se třeba nemůžete mezi několika rozhodnout, označte si jich víc, na displeji foťáku fotka působí jinak než na monitoru počítače, a co bylo na malém displeji sporné, může být na monitoru úplně jasné.

#2 Zálohovat, zálohovat, zálohovat

Ať už si uděláte předvýběr, nebo ne, v každém případě si fotky zazálohujte. Využijte buď externí disk nebo internetové úložiště (Google nabízí i určitý prostor zdarma), ať se vaše fotky neztratí někde v časoprostoru. Byla by jich rozhodně škoda, vždyť v tom klobouku s tím skvělým opálením vám to přece tak slušelo!

chci si zazálohovat data

#3 Nechejte si jen ty, které za to opravdu stojí

Ne každá fotka je poklad, a byť se vám, plným emocí z právě prožitého skvělého výletu, to tak může zdát, ostatní budou mít velmi pravděpodobně úplně jiný pohled na věc. Jestliže máte sérii podobných fotek, vyberte z nich tu nejlepší (pokud se z nich ovšem nedá sestavit vtipný gif a vyjadřují příběh, potom jich leckdy stojí za uchování víc v řadě) a prezentujte jenom tu.

Doplňte ji historkou, která se k ní váže, protože ačkoliv fotka dokáže říct často víc než slova (a vlastně by i měla), série takřka stejných portrétů, v níž zkoušíte kariéru modelky, toho řekne tolik, že se mozek vašich posluchačů rychle nasytí. Když třídím fotky (z digitálu), obvykle mi zbyde 10-20 % fotek, za nimiž si můžu opravdu stát.

#4 Vylepšete je k dokonalosti

Úprava a výběr jdou obvykle ruku v ruce, nicméně úprava je leckdy natolik velký zásah do fotky, že si zaslouží samostatný odstavec. Vězte, že z RAWu se dá zachránit leccos (pokud fotka vůbec stojí za záchranu), jakékoli úpravy ale provádějte s citem. Na přesaturované a přeostřené fotky není nikdo zvědavý. Na druhou stranu se úpravou dá podrthnout atmosféra, kterou jste na fotkách zachytili. Světelné ladění, barvy, i kompozice se dá lehce upravit třeba ořezem, to všechno přispívá k tomu, že fotka bude hezčí. Je to ale vždy přidaná hodnota, pokud má fotka nulový obsah, ani úpravy ve Photoshopu to nezachrání.

#5 Dejte fotkám fyzickou podobu

Vzpomínáte na dětství, kdy jste netrpělivě čekali, až si konečně budete moci vyzvednout vyvolané fotky z kinofilmu? S digitální dobou tenhle moment většinou odpadá a je to věčná škoda. Babiččino fotoalbum si přece rádi prolistujeme i dnes a mně osobně to třeba dělá mnohem větší radost než klikání mezi složkami a kopírování na flashku, abych se na fotky mohla podívat ve velkém na plazmové televizi. Papír má zkrátka duši a o tom fotografickém to platí dvojnásob.

chci si vyvolat fotky

#6 Žiju velkoformátem

Někdy se fotka tak povede, že jí malý formát zkrátka nestačí. Pro ty případy je tady velkoformátový tisk - ať už se vám do bytu hodí plakát, velká fotografie za sklem nebo fotoobraz, dopřejte fotce, po čem volá a kochejte se jí každý den, když vejdete do místnosti. Nebo když k někomu přijedete na návštěvu.

Chci mít na stěně velkoformát     chci zvěčnit fotku na fotoobraze

#7 Fotka nemusí jenom viset

Fotka nerovná se jenom papír. A koho by nepotěšilo třeba usínat s nejpovedenější fotku na polštáři, vyrobit si z ní tričko, prolistovat si fotoknihu nebo si dovolenou každý den připomínat s hrnkem horké kávy. Fantazii se meze nekladou a vaše přání je nám rozkazem.

#fotkakteranevisi

#8 Není foto bez obalu

Desky alba jsou ta první věc, kterou člověk uvidí, když do ruky vezme sbírku nejlepších fotek. Proto si zaslouží patřičnou pozornost, byť hlavní je samotný obsah. Chcete zasouvací album, nebo chcete být kreativní a raději byste něco ve formě scrapbooku? Vytvářením alba nejen uspořádáte fotky do ucelené sestavy, ale i vy sami si ex post srovnáte v hlavě, co všechno jste vlastně zažili (a jak o tom můžete vyprávět svým blízkým). Navíc můžete fotky opatřit popisky - když si pak nebudete moci vzpomenout, kde přesně jste to byli, stačí se kouknout do fotoalba. A to rozhodně není k zahození. :)

prohlédnu si alba

#9 Rámeček fotkám sluší

Pokud nechcete fotku do alba nebo na stěnu, byla by škoda ji ošidit o rámeček. Fotky v nich vypadají dobře, ba co víc, můžete si je třeba postavit na komodu nebo stoleček. A fotka v rámečku potěší každou babičku, získejte proto náskok a pořiďte už teď dárek k narozeninám nebo Vánocům. Nebude vás potom tlačit čas a teď tam navíc můžete připsat veselou historku z natáčení.

jdu do rámečku

Autor článku: Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

9 tipů na zpracování fotek po dovolené

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...