Fotosoutěže

Letošní ženskou fotoreportérkou Canon se stala Laura Mortonová

Letošní ženskou fotoreportérkou Canon se stala Laura Mortonová
31. 8. 2018 | 3 minuty čtení

Letošním vítězným návrhem soutěže Canon Female Photojournalist Award se stal projekt University Avenue Laury Mortonové. Chce v něm dokumentovat ekonomickou nerovnost panující v Palo Alto a East Palo Alto, tedy v oblastech, jež protíná právě University Avenue. Na svůj projekt díky ocenění dostala 8 000 eur.

Ekonomické nůžky Laury Mortonové

Autorkou vítězného návrhu letošního ročníku soutěže Canon Female Photojournalist Award se stala Laura Mortonová, dokumentární fotografka na volné noze žijící v San Franciscu. Cena se uděluje již 18. rokem a její součástí je 8 000 eur jako podpora pro nový projekt vítězky. Projekt Laury Mortonové bude pak vystaven na festivalu novinářské fotografie Visa pour l'Image 2019.

Práce Mortonové se vymyká standardům, které nastavily předešlé účastnice. Ty se věnovaly tématům jako FARC v Kolumbii, segregace a pronásledování paštunských žen v Pákistánu či přeživší sexuálních útoků ze strany vojáků v USA. Ona se hodlá věnovat dvěma sousedním, sociálně naprosto odlišným, čtvrtím ve svém městě.

University Avenue spojuje místa, která vypadají jako dva zcela odlišné světy. V jednom, centru civilizace, sídlí prestižní Stanfordova univerzita a žijí zde politici, v tom druhém, za křižovatkou s Highway 101, začíná East Palo Alto. Tady se potkávají domečky s podniky, a ulice končí u kampusu společnosti Facebook. Přestože zde lidé žijí a pracují v prostředí plném bohatství, jejich životy vypadají zcela odlišně - a zdokumentování právě tohoto kontrastu je cílem Mortonové.

Tento fakt je podložený i čistou statistikou: roční příjem člověka žijícího v Palo Alto je 77 419 dolarů, v sousedním East Palo Alto je to 18 675 dolarů.Hned vedle místa, kde žije Mark Zuckerberg a kde sídlí společnost Apple, tak 18 % obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Nový projekt Mortonové přirozeně navazuje na její předchozí práci Wild West Tech, na niž obdržela grant od Magnum Foundation a v jejímž rámci dokumentovala technologicky vyspělé průmyslové oblasti v San Franciscu a Silicon Valley. I tam narazila na velké rozpory, když sem lidé přicházeli s nápady, ale bez peněz, za něž by mohli žít. 

Není to ale pouze lokální problém:

V Americe jsou teď nůžky mezi chudými a bohatými rozevřeny nejvíc od bouřlivých dvacátých let. Od 70. let se nerovnost zvětšuje a teď se odhaduje, že 1 % nejbohatších má kontrolu nad zhruba takovým podílem národního bohatství jako dolních 90 % dohromady.

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou řemeslo

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou...

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...