Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaFototipy

Fotografování sportu s Olympusem

Fotografování sportu s Olympusem
12. 9. 2018 | 7 minut čtení

Fotografování sportu si žádá sportovního ducha a především spoustu praxe a zkušeností. Tento fotografický žánr je na techniku naprosto nekompromisní. Fotograf při něm potřebuje rychlý a přesný přístroj. V článku od Olympusu si můžete přečíst, proč je OM-D E-M1 Mark II pro sportovní fotografy výborným pomocníkem.

Sportovní fotografie

Zatímco snímání portrétů, focení krajinek či dokumentace historických památek na dovolené (architektura) jsou běžně rozšířené žánry a téměř každý se jimi někdy zabýval. Sportovní žánr přináší svá specifika a úskalí a vyžaduje získání zkušeností a praxe.

Znalost sportu

Ke správnému zachycení vrcholného sportovního okamžiku je dobré se s konkrétním sportem, který máme fotografovat, blíže seznámit. Nejednou se dokonce stává, že se ze špičkového sportovce stane fotograf, který tentýž sport fotografuje. Příkladem může být Rob Trnka, jehož záběry závodníků na horských kolech patří beze sporu mezi ty nejlepší. Při focení zakázky tak znalý fotograf dokáže sportovce instruovat ke konkrétnímu sportovnímu výkonu "jeho vlastní řečí", aby společně dosáhli toho nejlepšího výsledku.


Foto: Rob Trnka, Olympus OM-D

Volba místa a pozadí

Jakmile se obeznámíme se specifiky daného sportu, přistoupíme k druhé, neméně podstatné části. Totiž výběru místa, odkud budeme fotografovat. Při závodech nám mohou ztížit výběr lokace omezení určená pořadateli. Ne vždy je totiž možné fotografovat odkudkoliv, ale pouze z předem vyhrazených míst. Na mnohé závody, například atletické odehrávající se na stadionech se bez akreditace dolů na plochu ani nedostaneme. Vše tedy závisí na druhu sportu, místu, kde se odehrává, a povolení k fotografování.

Pokud máme svobodnou volbu, bez dalších omezení, je dobré se poohlédnout po místu, odkud budeme mít rozhled v ideálním případě alespoň na dva druhy záběrů, abychom nemuseli neustále přecházet mezi stanovišti. A především vybrat pozadí, které nebude rušivé a v rámci malé hloubky ostrosti dá vyniknout fotografovanému sportovci. Při volbě pozadí dáváme pozor také na horizont, který by mohl působit nepříjemně, kdyby sportovce půlil na dvě části.


Foto: Vítek Ludvík, Olympus OM-D. Blízkým objektem v popředí můžeme dodat fotografii větší hloubku.

Zachycení rozhodující akce

Střelený gól, míček právě odpálený tenisovou raketou, výskok při smeči ve volejbale, průjezd brankou ve sjezdovém lyžování, skok na kole. To vše a mnohé další jsou okamžiky, které v reálném životě trvají zlomek vteřiny. Přesto či právě proto, působí na fotkách tak magicky. Jsou to často momenty lidským okem těžko postřehnutelné. Prostřednictvím fotoaparátů v rukou dobrých fotografů dokáží tyto okamžiky zamrznout v čase a uchovají se navždy.


Foto: Vítek Ludvík, Olympus OM-D. K zachycení unikátních záběrů je potřeba důkladné přípravy. V tomto případě bylo třeba vymyslet způsob uchycení fotoaparátu k lodi a jeho dálkové ovládání.

Vhodná technika

Sport je velice rychlý, a proto vyžaduje rychlé stroje. V tomto případě máme na mysli rychlé fotoaparáty, které dokáží rychlou akci zachytit. Na trhu je jen velice málo fotoaparátů, které umí extrémně rychle zaostřovat i při sekvenčním snímání kombinovaném s kontinuálním přeostřování. V případě, že se proti nám řítí vysokou rychlostí lyžař obřího slalomu a my ho budeme chtít vyfotit nejen u jedné branky, musí být náš fotoaparát schopen rychle přeostřovat z jednoho snímku na druhý i při vysokofrekvenční sekvenci.  

Právě takovým fotoaparátem je Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Mezi doporučené objektivy patří jistě teleobjektivy. Pokud budeme chtít fotografovat sport ve všech jeho podobách, tedy venku i v halách, pak se musíme poohlédnout po světelných variantách teleobjektivů. Jako nejvhodnější kandidát se tak jeví M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm f/2.8 PRO. Při focení z velkých vzdáleností - přes fotbalové hřiště apod. - padne volba i na super teleobjektiv M.ZUIKO DIGITAL ED 300 mm f/4 IS PRO. Oba dva lze kombinovat s 1,4x telekonvertorem, který jejich ohnisko ještě prodlouží.

Zásadní výhodou systému Olympus OM-D jsou významně menší rozměry a nižší váha při zachování ekvivalentního ohniska a tedy stejného úhlu záběru jako na FF fotoaparátech.

V amatérských a dostatečně nasvětlených podmínkách lze bez potíží využít i objektivy M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm f/4-5.6 R a M.ZUIKO DIGITAL ED 75-300 mm f/4.8-6.7 II. Sport však není doménou jen teleobjektivů, i když ty mu jistě kralují. Celá řada skvělých záběrů je naopak pořízena extrémně širokoúhlými objektivy. K takovým patří rybí oko M.ZUIKO DIGITAL ED 8 mm Fisheye f/1.8 PRO nebo širokoúhlý zoom objektiv M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14 mm f/2.8 PRO.

Nastavení

Jak jsme již řekli, při fotografování sportu jde většinou o zmražení zásadního okamžiku. Proto se rychlost závěrky ve většině případů pohybuje od 1/1000 sekundy ke kratším časům. E-M1 Mark II disponující nejen mechanickou, ale i elektronickou závěrkou, dokáže zachytit děj během 1/32 000 sekundy.

Při tzv. panningu, kdy pohybujeme fotoaparátem stejnou rychlostí, jakou se pohybuje sportovec, ho dokážeme zachytit ostře, zatímco pohybově rozostřené pozadí určuje směr pohybu.


Foto: Vít Bezděkovský, Olympus OM-D. Horizontální panning dodá fotografii na akčnosti.

Při fotografování rychle se pohybujících sportovců nelze spoléhat jen na jednu fotografii. Proto nabízí E-M1 Mark II hned několik druhů sekvenčního snímání. S mechanickou závěrkou bez průběžného přeostřování (kdy se vzdálenost objektu prakticky nemění) dokáže fotoaparát snímat frekvencí až 15 sn./s. (S-AF + Low Speed sekvence). S elektronickou závěrkou v tom stejném režimu spustí sekvenci až 60 sn./s. (S-AF + High Speed sekvence).

Při zapnutém průběžném přeostřování, kdy je fotoaparát schopen opakovaně zaostřit, i když se k nám objekt rychle přibližuje, dokáže snímat frekvencí 10 sn./s. (C-AF + High Speed sekvence) s mechanickou závěrkou. Se závěrkou elektronickou pak plných 18 sn./s. (S-AF + High Speed sekvence).


Foto: Vítek Ludvík, Olympus OM-D. Pohyb lze na fotografii zachytit různými způsoby. Zde použití delšího času se zábleskem.

Olympus OM-D E-M1 Mark II je spolu s řadou PRO objektivů pro sport dokonale stavěný a přizpůsobený. Prakticky neexistuje sport, který by se s ním nedal skvěle zachytit.

Při fotografování sportů potřebuji, aby fotoaparát bleskově zaostřil na vybraný objekt. Stejně tak vyžaduji extrémně rychlé přeostřování v případech, kdy sleduji v záběru například rychle ujíždějícího cyklistu. E-M1 Mark II je v tomto ohledu úplně někde jinde, než co kdy Olympus doposud vyrobil. E-M1 Mark II je dle mého názoru právem označován za krále rychlosti.

Vítek Ludvík, profesionální sportovní fotograf

Zdroj: Olympus.cz

SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
JJC Thumb up grip TA-XT5 pro Fujifilm X-T5

zlepšuje držení fotoaparátu, grip neovlivňuje ovládací prvky fotoaparátu, určeno pro Fujifilm X-T5, X-T4 a X-T3

750,-
WANDRD ROGUE Sling 6L Black

Materiály odolné proti povětrnostním vlivům, Variabilní přepážky, Pouzdro na notebook

3 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...