Aktuality z fotosvěta

Olympus ve sportovní praxi

Olympus ve sportovní praxi
18. 9. 2018 | 4 minuty čtení

Eduard Erben fotografoval za svoji kariéru bezpočet olympijských her, stovky mistrovství a sportovních šampionátů. Jakožto profesionální sportovní fotograf viděl kus světa a vyzkoušel bezpočet fotoaparátů. Jeho poslední zbraní je Olympus OM-D E-M1 Mark II. V článku od Olympusu se dozvíte, proč si vybral právě tento.

Eduard Erben - profesionální sportovní fotograf

Fotografování sportu je jedna z nejtěžších fotografických disciplín. „Pracujete v zimně, horku, dešti a vždy musíte přinést fotografii vítěze nebo zásadní vrcholné situace. Mluvíme-li o profesionálech. Samozřejmě v různých klimatických podmínkách záleží i na tom, jakou technikou pracujete. Já pracuji převážně, dnes už skoro výhradně, se špičkovou technikou OLYMPUS OM-D. Konkrétně s modelem OM-D E-M1 Mark II

Tato fotografická technika je díky své váze a především díky špičkovým, a přitom malým a lehkým, objektivům snem každého profesionála. Vždyť kupříkladu profi objektiv ekv. 80-300 mm f/2.8 (M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm f/2.8 PRO) je ve své kategorii naprostý unikát. Mezi dalšími jmenujme například pevné sklo ekv. 50 mm f/1.2 (M.ZUIKO DIGITAL ED 25 mm f/1.2 PRO). Pro sport naprosto nepostradatelná a jedinečná je nejmenší profi šestistovka. Objektiv s ekvivalentním ohniskem 600 mm/4 (M.ZUIKO DIGITAL ED 300 mm f/4 IS PRO). Ve spojení s OM-D E-M1 Mark II je to nejmenší, nejlehčí a přitom nejrychlejší PRO sestava, s jakou jsem kdy fotografoval.

Eduard Erben - Olympus

Nelze opomenout ani rychlost snímání, kdy při nastavení funkce ProCapture na jedno zmáčknutí spouště exponujete 76 expozic – z toho 35 ještě před úplným domáčknutím spouště. Tím pádem máte vše a nic vám neuteče. Samozřejmě to nepoužívám permanentně, ale při sportovní gymnastice nebo atletice, kdy potřebuji mít například Bolta při doběhu přímo na cílové čáře. S touto funkcí ho mám vždy. Nebo chci přesně zachytit nejen dopad při skoku do dálky, ale i samotný okamžik odrazu.

Výborně se mi fotí reportáž, backstage a portréty s objektivem M.ZUIKO DIGITAL ED 25 mm f/1.2 PRO, jehož ohnisko odpovídá 50 mm objektivu. Díky malým rozměrům celého systému se stávám téměř neviditelným. Naopak s velkou profi zrcadlovkou a obřími objektivy si kolikrát koledujete, že přijdete k úrazu.

Velká výdrž akumulátoru, ze zkušenosti cca 600-800 expozic, je další předností tohoto Olympusu. Nezanedbatelná je i prvotřídní odolnost těla a profi objektivů před prachem a vodou. Techniku tak nemusíte balit do různých obalů, které velmi ztěžují práci. 

Eduard Erben - Barbora Špotáková - Londýn 2017

Když jsem při své práci cestoval v minulosti na olympiády, mé zavazadlo plné zrcadlovek a velkých objektivů vážilo přes 25 kg. Dnes jedu s jedním batohem o hmotnosti cca 8 kg a mám vše od 8 mm rybího oka až po 600 mm teleobjektiv, blesk, baterky a příslušenství. Když jsem přijel na MS v atletice do Londýna, dívali se na mne kolegové ze světových redakcí s velkým údivem. Pak se ale přiřítila tlupa agenturních fotografů z Japonska a měli to samé. 

Řada profesionálních sportovních fotografů již pochopila, že chtějí-li se po stadionu pohybovat lehce a chtějí-li využívat výhod bezzrcadlovek, jako je superrychlé snímání až 60 snímků za sekundu (v RAW formátu), pak nemohou zůstat u dnes již technologicky zastaralého systému zrcadlovek.

Eduard Erben - Hurdles men

Nejsem fotograf, co pitvá techniku a sleduje každou novinku. Pro svou práci potřebuji spolehlivost, výdrž a bytelnost používané techniky. To jsem v Olympusu našel. Jako profesionál si nemohu vynachválit jejich profesionální a především extrémně rychlý servis, který nemá v našich končinách konkurenci. Pokud se zajímáte o sportovní dění, prohlédněte si moji stránku sportovnizurnal.cz.

Zdroj: Olympus.cz

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...