Fototipy

7 tipů jak fotit Signal festival

7 tipů jak fotit Signal festival
11. 10. 2019 | 5 minut čtení

Festival světla se do Prahy vrací dalším ročníkem a spojuje to nejlepší, co může obor světelného umění nabídnout. Jak se na focení této světelné parády připravit a bude to lehké či nikoliv? Po přečtení našich tipů budete mít představu a s chutí vyrazíte do ulic.

Videomapping dal základ všemu

Konkrétně to bylo v roce 2010, kdy mělo úspěch první promítání tria Martin Pošta, Jan Rolník a Amar Mulabegovič z umělecké skupiny The Macula. Po třech letech připrav přišel první festival světla, jak ho známe dnes. Jeho focení může být za ztížených světelných podmínek noční Prahy docela zábava. Níže se podíváme, jak si pomoci.  

#1 Můžu na to s kompaktem v automatu?

To už bude asi lepší mobil. Automat se bude snažit celou scénu osvětlit použitím blesku a proboha, jen to ne! Dobrým základem bude kompakt nebo zrcadlovka s výměnnými objektivy a manuálním režimem nastavení expozice snímku. Nejen, že si v základu vyberete možnost vypnutého vestavěného blesku, ale hlavně využijete větší snímač a tudíž dostanete do fotky i více světla a to je v takových světelných podmínkách velice důležité. 

#2 Stativ, nebo z ruky?

Dobrá otázka. Ani jedno není špatně. Na webu festivalu si nastudujte lokace jednotlivých instalací. Instalace videomappingu doporučujeme fotit, pokud možno, kratším časem a klidně z ruky. Statické instalace zase můžete záměrně rozhýbat zajímavou kompozicí a pohybujícím se davem kolem nich. Fotce to dodá potřebnou dynamiku.

#3 Jaký objektiv si na takovou fotografii vybrat?

Čím světelnější objektiv použijete, tím lépe. Základem fotografie pro tzv. “low light” je (nehledě na značku přístroje) pevný objektiv s ohniskem 50mm. Proč to tak je? Optická soustava pevné padesátky je jednoduchá a z dob kinofilmového políčka, či v dnešní době fullframe fotoaprátů, si nese úhel záběru, který se podobá úhlu pohledu lidského oka. To vše nejčastěji o světelnosti f/1,8 a ceně "za hubičku". Dokonalá kombinace na hezky rozmazané pozadí a důraz v detailu.   

#4 Úzké uličky města chtějí širší záběr

A právě k tomu vám poslouží světelný širokoúhlý objektiv o ohnisku cca 16-35mm, 14-24mm nebo, pokud máte fotoaparát s menším APS-C snímačem, objektiv s rozsahem cca 10-18mm apod. Pozor, některé ale nejsou příliš světelné, pak budete pro zachycení pohybující se scény potřebovat nastavit vyšší hodnotu ISO. Jak již bylo zmíněno výše,  pro statické záběry si připravte stativ a komponujte precizně, fotku pak natáhněte na delší čas a proudící dav kolem instalace tím hezky rozmažete. Co takhle statické umění, záběr od země a rozmazané mraky na snímku? I to se dá když budou podmínky. Pozor na světelné znečištění města, mohlo by to stáhnout pozornost z uměleckého díla. 

#5 Dá se fotit na dlouhé sklo?

Docela úspěšně ano. Musíte si ale udělat dobrý “scouting” lokací v úvodu článku. Nový pohled, dost možná předtím nefotografovaný, vám dá jedinečný snímek a pokud jste mistr teleobjektivů, máte se na co těšit. Pozor na nutnost stativu. Expoziční časy budou dlouhé a s teleobjektivy v ruce neudržitelné. Na to odkud fotit, doporučujeme 3D mapy Google Earth, pokud si to nemůžete proběhnout předem. Pro krajinařinu je to moc dobrá pomůcka na nové lokace a i ve městě najde své uplatnění. 

#6 Street fotografie je o lidech a síle místa

A nezapomínejte na to. Lidí bude na instalacích všude dost. Uvidíte úsměvy, bezprostřední emoce dětí a hlavně - všichni budou tak zírat, že si nevšimnou, když je někdo fotí. Toto magické spojení vynese zajímavé portréty i siluetky v barevném světle. Nenechte se unést sílou instalace, jdete totiž pro fotku. Všechno si v detailu projdete třeba jiný den a s partnerem... ;) 

#7 Dívejte se kolem sebe

Ano, portrét je jedna věc. Pokud se na něj ale necítíte, dívejte se na stíny kolem sebe. Nic nedodá zajímavosti více, než nový neotřelý záběr vyfoceného stínu neznámé rodiny jdoucí kolem. Stíny budou navíc dlouhé díky směrovým barevným světlům. Napadlo vás to? 

Zdroj fotografií: web Signal festivalu

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

7 tipů jak fotit Signal festival

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...