Fotosoutěže

Známe nominace na Czech Press Photo 2018!

Známe nominace na Czech Press Photo 2018!
18. 10. 2018 | 4 minuty čtení

Rok se s rokem sešel a my už známe nominace na prestižní ceny v 9 kategoriích Czech Press Photo. Ty zahrnují takřka celé portfolio fotografických žánrů a letos v nich má šanci uspět na 40 fotografů. Vítězové budou vyhlášení při slavnostním zahájení výstavy.

40 potenciálních vítězů

Není tomu tak dávno, kdy jste se mohli přihlašovat do aktuálního ročníku soutěže Czech Press Photo a nyní už se můžeme podívat na fotografie potenciálních vítězů. Celkem se soutěží v 9 kategoriích, v každé z nich jsou nominovaní maximálně 3 fotografové s jednotlivou fotkou, 3 se sérií (v Grantu Prahy lze soutěžit jen se sérií):

  • Aktualita
  • Problémy dnešní doby
  • Každodenní život
  • Umění a kultura
  • Sport
  • Portrét
  • Příroda, věda a životní prostředí
  • Lifestyle
  • Grant Prahy

Pojďme si je představit pomocí vybraných fotografií! Všechny nominované fotografie naleznete na stránkách Czech Press Photo.

Aktualita

Tato kategorie zahrnuje zpravodajské události a letos jsou na vítěze single fotografií nominováni Petr David Josek, Tomáš Benedikovič a Michal Čížek. U sérií jsou to Tomáš Benedikovič, Radek Cihla a Boris Németh.

© Michal Čížek

Problémy dnešní doby

Do této kategorie fotografové přihlašovali snímky a série, v nichž reportážním nebo dokumentárním způsobem zpracovali vážné problémy týkající se českého i mezinárodního prostředí. Za single fotografie byli nominováni Vít Lukáš, Martin Bandžák a Martin Trabalík, za série pak David Sládek, Pavel Nasadil a Lenka Klicperová.

© Lenka Klicperová

Každodenní život

Fotografie v této kategorii ukazují, jaký způsob života vedeme. Naději na úspěch se single fotografií mají Tomáš Predajňa, Jan Wünsch a Stanislav Krupař, se sérií pak Jan Cága, Stanislav Krupař a Boris Németh.

© Jan Wünsch

Umění a kultura

Do této kategorie spadají fotografie, na nichž autoři zachytili film, divadlo, hudbu, moderní umění a další performance, či umělecké ztvárnění aktu, snímky architektury či galerií. Se single fotografií mají šanci uspět Martin Divíšek, Ivana Dostálová a Zdeněk Dvořák, se sérií opět Martin Divíšek, Jiří Steinbach a Zdeněk Dvořák.

© Martin Divíšek

Sport

V této kategorii mají možnost uspět fotografové zaměřující se vrcholové i amatérské sporty a ti, jejichž fotografie zachycují akci a adrenalin. V rámci single fotografie jsou nominovaní Michal Svítok, Martin Kozák a Jiří Křenek, se svou sérií mohou uspět Lukáš Bíba, Filip Singer a Václav Pancer

© Michal Svítok

Portrét

V této kategorii naleznete portréty pořízené pro titulní strany a rozhovory či reportážní a stylizované portréty. Se single snímkem mají šanci Matej Kalina a Tomáš Kubelka, se sérií Filip Singer a Petr Kleiner

© Matej Kalina

Příroda, věda a životní prostředí

Tato kategorie nabízí fotografům velké pole působnosti. Spadají sem snímky zachycující krajinu, faunu i flóru, stejně jako makro- i mikro fotografie. Zároveň zahrnuje i fotografie zaobírající se výtvory člověka ovlivňující přírodu a přihlásit se tak mohou i se snímky ekologickými, vědeckými a technickými. Nakonec tato kategorie obsáhne i astrofotografii a satelitní snímky. Se svými single snímky mohou letos uspět Martin Veselý, Lukáš Zeman a Robert Hlavica, u série mají naději Ludmila Korešová, Stanislav Krupař a Ondřej Prosický.

© Ondřej Prosický

Lifestyle

Pokud vás zajímá stylizovaná fotografie, móda, design a reklama, zaměřte svou pozornost právě na tuto kategorii. Se single fotografií jsou nominovaní Matěj Dereck Hard, Miloš Nejezchleb a Jan Zátorský, se sérií Matěj Dereck Hard, Roman Vondrouš a Marek Musil

© Marek Musil

Grant Prahy

Tato kategorie zahrnuje výhradně sériové práce tvůrců, kteří se ucházejí o grant Prahy, tj. roční tvůrčí stipendium primátora Prahy. Jejich snímky zobrazují proměny hlavního města. Letos mohou stipendium získat Michal Čížek, Tomáš Vocelka a Lubomír Stibůrek.

© Tomáš Vocelka

Kompletní nominace a všechny fotografie naleznete na stránkách Czech Press Photo.

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...