22. 10. 2018 | 3 minuty čtení

Pro letošek už známe jména vítězů cen LOBA, Leica Oskar Barnack Awards, jsou jimi Max Pinckers a Mary Gelmanová, jejich snímky si budete moci prohlédnout na významných akcích ve Francii a Itálii a poté také v Leica galeriích. Byli jsme na předávání cen a v galerii se můžete podívat na to, jak to tam vypadalo!

Letošními vítězi jsou Belgičan a Ruska

Belgický fotograf Max Pinckers vyhrál hlavní kategorii se svým projektem Rudý inkoust (Red Ink), který byl vytvořený pod přísným dohledem severokorejského režimu. Ač to sám nečekal, jeho fotografie poskytují pohled za kulisy vystavěné režimem a díky použití blesku zdůrazňují zjevné zinscenování situací. Jako vítěz hlavní ceny Pinckers obdržel 25 000 € a vybavení Leica M (fotoaparát a objektiv) v hodnotě dalších 10 000 €.

Ruská fotografka Mary Gelmanová uspěla v kategorii Newcomer se svým velmi osobním projektem Svetlana. Soubor vznikl na základě jejích pravidelných návštěv vesnice Svetlana ležící cca. 150 km od Petrohradu. Ta byla vystavěná jako součást antroposofického Camphillského hnutí a existuje už téměř dva roky. V této vesnici pracují a žijí lidé s postiženími a zvláštními potřebami, aniž by byli vystaveni předsudkům a diskriminaci. Gelmanová svými citlivými fotografiemi bortí hranice našeho vnímání normálnosti, postižení a jinakosti a ukazuje, jak svobodný a schopný může každý člověk být, když žije beze strachu ze stigmatizace a diskriminace. Jako součást ceny Newcomer Award Gelmanová za svůj soubor získala 10 000 € a dálkoměrný fotoaparát Leica s objektivem.

Na vyhlášení byly prezentovaná také práce, které vytvořilo dalších deseti finalistů:

  • Ernesto Benavides
  • Vanja Bucanová
  • Turi Calafato
  • Daniel Chatard
  • Stephen Dock
  • Samuel Gratacap
  • Stéphane Lavoué
  • Elsa Stubbé
  • Christian Werner
  • Kechun Zhang

Každý z nich obdržel finanční odměnu ve výši 2 500 €. 

Portfolia autorů spolu s rozhovory budou od 11. do 31. října 2018 vystavená v Neue Schule für Fotografie Berlin v rámci Evropského měsíce fotografie (EMOP). Práce obou vítězů budou vystavené v Grand Palais na Paris Photo, největším mezinárodním veletrhu umělecké fotografie, který se koná od 8. do 11. listopadu. Následně bude od 17. listopadu do 9. prosince výběr z portfolií k vidění na akci Photolux Festival v italské Lucce a navštívit je pak budete moci i v Leica galeriích.

Ve videu na stránkách LOBA naleznete ukázky práce všech finalistů.

Leica Oskar Barnack Award

Soutěž probíhá pravidelně již od roku 1979 a od roku 2008 v její porotě zasedá letošní předsedkyně Karin Rehn-Kaufmannová. Celá soutěž byla založená na počest Oskara Barnacka, vynálezce prvního kinofilmového fotoaparátu UR-Leica, předchůdce dnešních fotoaparátů, který vytvořil v roce 1914. 

Byli jsme při tom

Martin Škoda se spolu s naším kolegou Petrem Křížem zúčastnili předávání cen. Na snímcích je zachycený mj. český fotograf Daniel Šperl a hlavní zástupkyně Leica galerií Karin Rehn-Kaufmannová.

LEICA brašna Equipment Bag, recycled Polyester

rozměry 22 x 16 x 4,5 cm, elegantní a praktická, vyrobena v Evropě

3 290,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou řemeslo

Fotografická soutěž na instagramu - i fotka a video jsou...

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Zasoutěžte si s Nikonem o fullframový Nikon Z f!

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...