Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

8 tipů jak fotit oslavy 100 let republiky

8 tipů jak fotit oslavy 100 let republiky
24. 10. 2018 | 8 minut čtení

V neděli 28. října oslavíme 100 let své samostatnosti a blížící se konec 1. světové války. Je to významné jubileum, a byť jsme zhruba polovinu té doby strávili v nesvobodném státním zřízení, je to jistě milník hodný oslavy. Toho dne se můžete těšit na řadu připomínkových akcí a setkání - jak si z nich odnést takové fotky, které budou o události skutečně vypovídat?

#1 Vyjděte mezi lidi

Doma u televizních obrazovek těžko něco vyfotíte. Najděte si, co se koná za akce, a na jednu (nebo i více) z nich vyrazte. Buďte tam včas nebo ještě lépe s předstihem! Budete mít tak nejenom možnost si místo obhlédnouta vytipovat si místa, z nichž budete mít hezký rozhled, ale taky si "zaberete" výhodné místo u pódia či jiné dominanty celé oslavy. Nepočítejte s tím, že vás před sebe budou lidé takhle v centru dění ochotně pouštět, i kdybyste měli na krku obrovské dělo.

#2 Fotíte reportáž

Takový záznam z akce se opravdu nejvíc blíží reportáži a je dobré myslet na to, co to znamená. Chcete zachytit akci v její celistvosti, aby měla skutečnou vypovídající hodnotu: aby se člověk, který na akci nebyl, na fotky podíval a hned věděl, o co jde, aniž by potřeboval popisek ke každé fotce.

Je tak důležité, aby na fotkách byli zachycení lidé, kteří jsou pro danou situaci podstatní - řečníci, posluchači, účastníci pietní akce. Fotka turisty v kavárně může být sice excelentní, nic však sama o sobě nevypovídá o oslavách 28. října (není-li součástí cyklu "Jak se u nás neslavilo"). Z fotek by mělo být jasné, kde se akce konala, případně kolik se na ní sešlo lidí. Najděte si buď vyvýšené místo, nebo se neostýchejte ani s přenosnými schůdky, nadhled dodá snímku tu správnou perspektivu a dynamiku, a tu zvládnete udělat bez patníků, podstavců soch nebo schůdků asi jenom v amfiteátru. Věřte, že nebudete sami, kdo si bude k nadhledu nějak pomáhat. :)

Okořeňte report detaily a atmosférickými snímky (k tomu se ještě dostaneme) a bude to dokonalé. Mějte na paměti, že primární funkce těchto fotek je informační - estetika je bonus k tomu, že fotka sama něco ukazuje.

Demonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi, 9. 4. 2018, Praha, Václavské náměstí © Anna JiráskováDemonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi, 9. 4. 2018, Praha, Václavské náměstí © Anna Jirásková

#3 Hezká fotka, dobrá fotka

Ne, neprotiřečím si. Na fotce může být zachycený krásný moment, ale když má hlavní objekt uříznutou půlku hlavy, je nezáměrně nezaostřený nebo je jenom jako malá tečka uprostřed snímku a vy ho pak hledáte jako Walda, zkrátka to nebude dobrá fotka. Určitý stupeň estetiky je potřeba a nazývá se kompozice. Bez ní je fotka jenom obyčejný cvak na památku. Zkrátka musíte dovést oči diváka k tomu, co vás samotné zaujalo, k čemuž poslouží i ta nejjednodušší kompoziční pravidla.

Spousta akcí se bude konat už za tmy, nebojte se proto do fotky zakomponovat pouliční světla, svíčky či zářící displeje telefonů, nebo třeba zrcadlení ve výlohách. Je to velmi jednoduchý a zároveň velmi efektní způsob, jak zachytit lidi, aniž by o tom věděli, a světla a zrcadlení umí dodat fotce opravdu hezkou atmosféru. Navíc se možná dočkáme i světelných efektů v barvách trikolóry, co víc si přát?

Pietní akt u příležitosti výročí úmrtí Milady Horákové, 27. 6. 2018, Praha © Anna JiráskováPietní akt u příležitosti výročí úmrtí Milady Horákové, 27. 6. 2018, Praha © Anna Jirásková

#4 Vmísit se do davu

Když začnete fotit lidi na ulici jen tak, nemusí se jim to líbit. Veřejné oslavy činí z ulice prostor, kde se všichni sešli za jedním účelem a jsou si tak vlastně bližší, i když se vůbec neznají. Jsou tak mnohem víc naklonění focení, tím spíš, pokud si na oslavu pořídili papírovou čepičku a vyrobili přání.

Transparenty jsou velice fotogenické a aktuální - na jejich základě pak snadno poznáte, o jakou akci se jednalo. Navíc - Národní muzeum před několika lety sbíralo transparenty a další předměty z listopadu 1989, možná právě fotografováním transparentů přispějete svou troškou do historického mlýna.

Dá se taky očekávat, že narazíte na celou škálu emocí - od lítosti přes radost až po vztek. Stejně tak na hlasité projevy souhlasu i nesouhlasu, všechno se jim bude zračit v obličeji (který vám bude věnovat minimální nebo žádnou pozornost, takže bude vše autentické). To je pro fotografa ráj - vybírejte si emocionální a vizuálně zajímavé objekty, vytáhne je to z davu vlažných hostů. Na druhou stranu řečníci jsou připravení na to, že si je lidé budou natáčet a fotit, tam se nemusíte bát, že byste někoho urazili.

#5 Opakování je matka moudrosti

Každý má svá charakteristická gesta, která nevědomě (zběhlejší v neverbální komunikaci i vědomě) používá. A opakuje. Pokud se vám tedy nějaké gesto zalíbí, je pravděpodobné, že s trochou trpělivosti se ho brzy dočkáte znovu (zůstane-li se u stejného tématu). Mezitím si můžete snímek správně zakomponovat a naexponovat.

#6 Foťte naširoko

Sbalte si s sebou radši šir​ší ohniska, lépe pojmete scénu a ukážete jak lidi, tak prostředí, kde se oslava koná. Nebojte se nezvyklých úhlů pohledu a klidně si vyzkoušejte i ultraširoké objektivy. To ale neznamená, že občas nevyužijete delší skla - pokud budete hodně daleko od místa řečníků, jinak než s použitím dlouhého objektivu nezabráníte vzniku fotky s Waldem.

Pokud byste si chtěli ještě narychlo doplnit výbavu, v článku Jak vybrat nejlepší techniku na focení reportáže se dozvíte všechno, co potřebujete vědět k ideálnímu rozhodnutí.

chci omrknout širokoúhlá skla     chci omrknout teleobjektivy

Demonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi, 9. 4. 2018, Praha, Václavské náměstí © Anna JiráskováDemonstrace proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi, 9. 4. 2018, Praha, Václavské náměstí © Anna Jirásková

#7 Vsaďte na brašnu

Radši brašnu než batoh: budete tak moci snáz měnit objektivy - nebudete totiž potřebovat spoustu místa na sundání batohu ze zad a můžete brašnu využít jako podložku pro výměnu - a navíc můžete mít brašnu vpředu a chránit se před nenechavými kapsáři. Pokud se ocitnete v hustším davu, pravděpodobně budete rádi, že se vůbec můžete nadechnout (a budete doufat, že stejné problémy řeší i oni kapsáři), natož abyste pomýšleli na výměnu objektivu. V tom případě doporučím mít u sebe dvě těla - jedno s širokým sklem a druhé s teleobjektivem.

chci se podívat na brašny

#8 Rychle a zběsile

Nemluvím o cvakání závěrky, mnohem lépe uděláte, když si na ten správný okamžik počíháte (a to, že projev bude končit potleskem, zvoněním klíčů, zvedáním rukou nad hlavu, voláním nebo naopak výmluvným tichem se zapálenými zapalovači / zapnutými blesky telefonů, není nepředvídatelné), i když leccos je samozřejmě dílem souhry okolností a otázkou desetin vteřiny - buďte proto stále připravení.

Mluvím hlavně o zpracování. Pokud chcete, aby se vaše fotky dostaly i dál než do rodinného alba, musíte je stáhnout, upravit a publikovat tak rychle, že si lidé událost ještě budou chtít připomínat. Je to bohužel tak, rychlost dnes leckdy vítězí nad kvalitou, ale pokud fotky pečlivě vyberete a budete mít na paměti věci, které jsem vám tady sepsala, hravě zastíníte rychlé a rozmazané cvaky z mobilu, které budou lidé sdílet přímo z akce. A aspoň si vyzkoušíte práci fotoreportéra se vším všudy. :)

Autorka textu: Anna Jirásková

Zdroj úvodní fotografie: ExtraStory

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

8 tipů jak fotit oslavy 100 let republiky

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...