Aktuality z fotosvětaFototipy

140 let fotografie v paláci Langhans

140 let fotografie v paláci Langhans
10. 5. 2021 | 6 minut čtení

Fotografie patří do paláce Langhans už více než 140 let. Tuto tradici nezlomila ani léta komunismu a po revoluci na dílo Jana Langhanse a jeho potomků navázal Milan Škoda. A práce to byla významná! Věděli jste, že se v prostorách paláce Langhans nechali portrétovat třeba prezidenti T. G. Masaryk a Emil Hácha, Josef Čapek nebo Lída Baarová?

Jan Langhans, zakladatel tradice

Dnes si název paláce nespojíme s křestním jménem jeho zakladatele, to on však v pouhých 29 letech založil ateliér, který se během prvních 20 let své existence proslul široko daleko. Jan Langhans sice vystudoval potravinářskou chemii, ale jeho srdce tíhlo k fotografii. Skromný předchůdce slavného pražského ateliéru vznikl v Jindřichově Hradci, ale o 4 roky později už se Langhans stěhuje do Prahy a zakládá největší fotografický podnik v Čechách (o čemž ale samozřejmě ještě nic neví). Obdržel řadu ocenění a mohl se pyšnit třeba řádem perského šáha a anglického krále a stál v čele Českého fotografického spolku.

Jan Langhans a jeho ateliér
Jan Langhans a jeho ateliér. © Palác Langhans

Ateliér Langhans a jeho Galerie osobností

Ateliér Langhans byl inovátorský v mnoha směrech. Nebál se technologických novinek, jeho snímky se vyznačovaly precizním technickým i výtvarným zpracováním a jeho marketing byl na tehdejší dobu velmi výrazný. Všechny negativy byly pečlivě skladované a katalogizované. Toto pečlivé úsilí mělo obrovský význam - nejenže si zákazníci mohli nechat vytvořit svůj portrét a mohli si dokonce nechat vyvolat snímek svých předků, ale význam kulturně-historický je nepopiratelný.

Na konci třicátých let se v archivu nacházely téměř dva miliony negativů (hlavně skleněných desek) a již od počátku působnosti ateliéru z pořízených snímků Langhans vyčleňoval portréty význačných osobností českého i zahraničního veřejného života a uspořádával je do tzv. Galerie osobností. Snímky do ní přibývaly až do likvidace ateliéru v roce 1948. Rozdělil je do osmi kategorií: herci a pěvci, politici, spisovatelé, soudci a podnikatelé, výtvarníci, hudebníci, vědci a cizinci v Čechách.

V Ateliéru Langhans se nechalo vyfotografovat mnoho významných osobností.
V Ateliéru Langhans se nechalo vyfotografovat mnoho významných osobností. © Palác Langhans

Nejenže tak po sobě zanechal impozantní sbírku portrétů důležitých osobností, zanechal nám i obraz veřejného života za Rakouska-Uherska i první republiky. Ukázal, že soudci a podnikatelé či vědci byli stejně důležitou součástí elity společnosti jako umělci a političtí představitelé. Bohužel komunistický režim neměl pochopení pro cenné kulturní dědictví a po znárodnění ateliéru v roce 1948 ho v letech 1951/1952 nechal zlikvidovat.

Srdce fotografů i samotného Langhanse by jistě zaplakalo, kdyby viděl, jak se po znárodnění podniku s jeho opečovávaným pokladem zacházelo. Křehké skleněné desky byly naloženy na kolečka a posléze naházené na nákladní vozy a vyvezené na skládku v Kyjích u Prahy. Ve střepech tak skončily tváře jak známých, tak neznámých lidí, což je smutně trefnou metaforou pro nacházejících 40 let.

Kulturní objev nesmírného významu

Po revoluci došlo k navrácení znárodněného majetku potomkům zakladatele, rodině Meisnerů-Wismerů. Architekt Ladislav Lábus budově po desetiletích chátrání opět vtiskl lesk a důstojnost.

Při rekonstrukci v letech 1998 a 2000 ovšem došlo k významnému objevu, který navázal na práci Jana Langhanse a jeho potomků. Stavební dělníci nalezli dvě skříně, v nichž se nacházelo více než 9 000 skleněných negativů se snímky z Galerie osobností, které zázrakem přežily komunistické řádění. Vše pečlivě popsané, jak bylo v ateliéru zvykem. Ze snímků je patrné nejen to, kdo všechno se nechal v paláci Langhans portrétovat, ale svědčí také o tom, co se tehdy nosilo i jak se fotilo. Část pozitivů vytvořená fotografem Ivanem Luttererem byla za velkého zájmu veřejnosti představena na výstavě v Rudolfinu a dnes si kompletní dochovaný archiv můžete procházet i online

Procházet si archiv online vzbuzuje opravdu radostné pocity. Můžete se tak ujistit, jakkoli absurdně to zní, že lidé, o nichž jste se učili a z nichž se často stávaly idoly bez hmatatelné tělesné schránky, dýchali a chodili stejně jako my, dokonce měli i jiskru v očích, kterou fotograf dokázal zachytit. Najdete tu snímky Antonína Dvořáka, prezidenta Masaryka i jeho syna Jana, pěvkyně Emy Destinnové, rakousko-uherského císaře Karla I., výtvarníka a spisovatele Josefa Čapka, herečky Lídy Baarové nebo černohorské princezny Natalie

Aby se vzácné originály ochránily a postupně zrestaurovaly a zpřístupňovaly veřejnosti, založila Zuzana Meisnerová-Wismerová Nadaci Langhans Praha. Archiv tak sice na počátku 50. let utrpěl obrovskou ztrátu, významné dědictví však přesto přežilo a může tak být uchováno i pro budoucí generace.

Ke 170. výročí narození Jana Langhanse by měla letos vyjít kniha Systém Langhans. (Informace o archivu a historii Ateliéru Langhans i úvodní fotografie jsou čerpané z webu Paláce Langhans.)


Ateliér Langhans © Palác Langhans

Centrum FotoŠkoda - místo, kde na vás dýchne historie

Nyní se v překrásném paláci s bohatou historií nachází Centrum FotoŠkoda, jehož heslem je Vše kolem fotografie pod jednou střechou a které je místem setkávání profesionálů i nadšenců do fotografie a videa. Je nám ctí, že můžeme navázat na dlouhou a inspirativní tradici Jana Langhanse a jeho potomků.

V našich prostorách najdete prodejnu s vybavením pro milovníky digitální i analogové fotografie a dílny zpracovávající fotoobrazy i klasické fotografie z digitálních dat i filmů.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...