Aktuality z fotosvětaFototipy

Prožijte rok 1918 na fotografiích ze Sbírky Scheufler

Prožijte rok 1918 na fotografiích ze Sbírky Scheufler
27. 10. 2018 | 4 minuty čtení

Pavla Scheuflera můžete znát jako lektora na našich kurzech Večerní fotoškoly nebo Fotohistorie inspirací. Především je to ale historik, který svou pozornost zaměřuje na období do roku 1918. V jeho Sbírce Scheufler najdete na 30 000 snímků a mnoho z nich je věnováno právě přelomovým událostem na podzim 1918. Podívejte se, jak tyto důležité momenty prožívali naši předkové!

Pavel Scheufler - historik fotografie a lektor Centra FotoŠkoda

Tento víkend si připomínáme přelomové události, k nimž došlo přesně před 100 lety. Tomuto období a době jemu předcházející se dlouhodobě věnuje historik fotografie, lektor a fotograf Pavel Scheufler, na jehož stránkách si můžete nejen přečíst mnoho informací o dobových fotografiích a událostech, naleznete tam ale také ochutnávku ze Sbírky Scheufler, který čítá na 30 000 snímků a díky němuž se můžete přenést do doby rakousko-uherského mocnářství i nasát dobovou atmosféru tehdejších oslav samostatnosti. Informace z následujících odstavců jsou čerpané ze stránek Pavla Scheuflera.

Průvod na Václavském náměstí při oslavách 50. výročí  položení základního kamene Národního divadla, 16. 5. 1918 © Sbírka Scheufler
Průvod na Václavském náměstí při oslavách 50. výročí  položení základního kamene Národního divadla, 16. 5. 1918 © Sbírka Scheufler

Protože už tehdy byla fotografie velmi rozšířeným obrazovým záznamem, můžeme si z událostí, které 28. říjnu 1918 předcházely, i z těch, které následovaly, udělat opravdu barvitý obrázek. Profesionální i amatérští fotografové vytvořili tisíce snímků, především ve dnech 28.-29. října, 3.-4. listopadu a 21. prosince 1918, kdy přijel prezident Masaryk. Mnozí profesionálové opatřovali negativy čísly, můžeme si tak udělat představu, kolik fotografií pořídili.

Fotografie vznikaly za různými účely. Část z nich samozřejmě posloužila jako pohlednice či podklady do tiskovin, většina ale byla pořízená jen pro osobní potřebu, jako důkaz, že byl autor přítomen významné historické chvíli. Nejvíce snímků pořídili Otto Dítě a bratři Rudolf a Jaroslav z firmy Bruner-Dvořák, mnoho fotografií je ale pouze anonymních.

O. Dítě: Oslavy osamostatnění u Národního divadla 28. 10. 1918 © Sbírka Scheufler
Otto Dítě: Oslavy osamostatnění u Národního divadla 28. 10. 1918 © Sbírka Scheufler

Na snímcích máme díky dobovým fotografům kromě významných podzimních událostí dochovanou třeba protiválečnou generální stávku z 22. ledna 1918, prvomájovou manifestaci pod heslem Socialistický národ nebo oslavy 50. výročí položení základního kamene Národního divadla. Než si vyrazíte do ulic připomenout vznik samostatného československého státu, můžete se tak nejdříve podívat, jak tuto a mnohé jiné události prožívali naši předkové.

Výstavy ke 100 letům republiky

Pavel Scheufler uspořádal k tomuto výročí hned několik tematických výstav, od 22. 10. do 16. 11. si můžete prohlédnout vybrané fotografie ze Sbírky Scheufler prohlédnout v Kulturním centru Beroun, připomenout si významné osobnosti a styly fotografie v českých zemích od roku 1839 do roku 1918 můžete až do 18. května 2019 i do německého Schönsee nebo Český rok 1918 na fotografiích bude k vidění v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci až do 30. prosince 2018.

Jak už bylo řečeno výše, není Pavel Scheufler jen historik, ale také fotograf. Část jeho fotografií zachycujících město Mariánské Lázně a život v něm si od 6. listopadu do 2. prosince můžete prohlédnout na výstavě Miluju - Maluju Mariánské Lázně v Galerii Goethe v Mariánských Lázních. Celý soubor vyjde pod stejným názvem i knižně, kde budou snímky doplněné o komentáře autora a úvodní slovo Vladimíra Párala. Vernisáž se koná 6. listopadu v 18 hodin.

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...