FotoŠkoda FestRozhovory

INSTAGRAMer: Co Instagram patří pod Facebook, tak to s ním jde od desíti k pěti.

31. 10. 2018 | 10 minut čtení

Dnešní rozhovor s INSTAGRAMerem nás zavede "do minulosti". Uvozovky napovídají, že se nejedná o cestu tisíce let zpět, nýbrž minulost internetovou. Do dob, kdy bylo na IG pár stovek tisíc uživatelů. Jedním z doporučených profilů byl totiž i profil Matěje Šmucra.

"Oblíbené místo mám vždycky spojené spíš se zážitkem a atmosférou"

​Ano, je to tak. Ačkoliv první foťák, který byl ještě na film, jsem měl už v nějakých 8 letech, tak právě až Instagram mě přivedl k fotce jako takové. Pohltilo mě to a já se tomu začal stále více věnovat. Instagram jsem si stáhl 13. října 2010, takže jsem nedávno slavil 8 let na této platformě, díky čemuž se řadím mezi jednoho z prvních uživatelů. Pak se k focení připojilo cestování, i když díky rodičům jsem měl tu možnosti už odmala.

Postupně mě to stále hnalo dál a chtěl jsem se pořád zlepšovat, pak přišla první zrcadlovka (Nikon D90) a následně jsem přešel na profi full frame Nikon D750, který mám doteď. V podstatě to beru jako přechod k profesionální fotce, kdy jsem během roku 2014 měl už nějaké zkušenosti, několik zakázek za sebou a začal se tomu věnovat naplno. Focení pro mě byla vždycky zábava a koníček, a kdybych dělal něco, co mě nebaví, tak bych od toho odešel, takže se snažím vybírat si klienty a zakázky, které mě budou bavit, a budu tak schopen do toho vložit všechno.

  • Tvůj profil, podle mě, sleduje aktuální trend Instagramu. Cestovatelské fotky tipu "tam chci taky". Jeden fotograf mi dokonce řekl "to jsou takový ty tmavý fotky na tom IG, co?" :D. Žiješ tenhle život i ve skutečnosti?

Jak jsem se zmínil už dříve, focení dělám, protože mě baví, a stejné je to i s cestováním. Instagram skvěle slouží pro inspiraci na místa, ale na druhou stranu je tím ničí, dělá z nich masově profláknuté lokace. Jestli jsem ve skutečnosti tmavý a zapšklý? Tak nejoblíbenější barvu mám černou a bílou, ale jinak povahou jsem veselý, rád vtipkuju a dělám srandu, takže bych se rozhodně nepopsal jako nějaká tmavá, depresivní postava.

Tmavé fotky jsou mi nejblíž. Nemám moc rád teplo, veškeré teploty nad 20 stupňů jsou pro mě už hodně. Ideální dovolená je pro mě ve Skandinávii a podobných oblastech. K tomu patří i pochmurné počasí, které mám rád, což ovlivňuje i moji úpravu, kdy mám rád kontrastnější a tmavší vzhled.

  • Nemyslím si, že jsi tmavý a zapšklý. :D Jak se dají na Instagramu vydělávat peníze? V rozhovoru z roku 2015 jste se bavili o tom, že začíná reklama. Dneska je to samozřejmost, od stories přes posty i placená partnerství. Jak se na to díváš? 

Mně to nijak nevadí, ačkoliv poslední dobou už se do reklamy tolik nezapojuju, nebo mi chodí jen nesmyslné nabídky typu "dostaneš od nás čokoládu a udělej propagaci". Když mám pocit, že se produkt ke mně nehodí, nebo mi to kvůli podmínkám nebude pasovat do feedu tak, aby reklama co nejméně rušila, jdu od toho. Nedívám se na to nijak špatně, protože influenceři jsou umělci, kteří se snaží uživit a jejich obživa jsou právě reklamy, takže pokud to někdo umí zpracovat tak, aby to nebyla klasická produktovka, nevadí mi to.

  • Je toho až příliš? Nepřehnal to už Facebook na IG s reklamou?

​Popravdě řečeno od té doby, co Instagram patří pod Facebook, tak to s ním jde od desíti k pěti. Jelikož sleduju vývoj od samého počátku, tak tam vidím všechny změny a bohužel jsou k horšímu. Největší problém vidím v algoritmu. Sem tam nějaká reklama si myslím neurazí, ale to, že byl drop ve sledovanosti a tak celkově u lajků a komentářů, mi přijde jako zásadnější věc, protože to dost lidí odradilo a znechutilo.

Myslím si, že mezi staršími uživateli (ve smyslu užívání Instagramu) panuje taková nálada, že pokud by se objevilo něco, co by dokázalo nahradit Instagram, tak by neváhali a přešli. Mohli jsme to vidět s aplikací Vero, která měla několik problémů, takže to nevyšlo.

  • Zpomalíme. Změnil IG nějak tvůj offline život? Na tvých fotkách je často i tvoje přítelkyně. Cestujete za fotkou spolu?

Postupně po 8 letech “hrocení” Instagramu se to snažím brát opět více sportovně a dělat to pro zábavu. Takže offline život to tolik neovlivňuje, ale samozřejmě je to velikou součástí cestování. Snažíme se vybírat hezká místa, kde něco uvidíme, ale můžeme i něco nafotit. Chceme s přítelkyní cestovat, co to jde, a když jsou našetřené nějaké peníze, tak se snažíme někam vypadnout. Před létem si pořídila vlastní foťák a je vidět, že ji to taky baví. Mám z toho radost, protože takhle můžeme cestovat a fotit spolu.

matěj šmucr

  • Co byl tvůj největší instagramový počin? Z čeho sis, jak se tak říká, sedl na zadek a řekl WAU?

Asi první zveřejnění od Instagramu do seznamu doporučených uživatelů. Tomu jsem nemohl uvěřit. Mezi další určitě patří, když jsem se díky Instagramu dostal do televize. Také některé spolupráce tě překvapí, hlavně volností a přístupem lidí. 

  • Tvoje nejolíbenější lokace?

Moje nejoblíbenější lokace jsou Japonsko, Čína a Kanada. Důvod je jednoduchý, ještě jsem tam nebyl a jsou to mé vysněné země. Jinak mám oblíbené místo vždycky spojené spíš se zážitkem a atmosférou. Krásný příklad je třeba na jaře výlet u Dachsteinu s přítelkyní, kde jsme dost zmokli a museli se schovat pod jednu chatičku. Po dešti se voda začala odpařovat a kolem celého Dachsteinu a okolních lesů to vytvořilo neuvěřitelné scenerie. Tím pro mě to místo ihned získalo jinou atmosféru. Dále miluju Dolomity v Itálii, kde to je neuvěřitelně fotogenické a nádherné, a to za každého počasí i ročního období.

 

MATĚJOVO CESTOVATELSKÉ POVÍDÁNÍ NA FOTOŠKODA FESTU

 

  • To je pravda. Dolomity vidím na IG hodně. Co se týče té mlhy, to je vždycky pecka! Tip na dobrej #hashtag?

​Přímo konkrétní vám asi nedoporučím, protože žádný přímo nesleduju. Určitě je dobré si najít menší účty, které dělají proma a feature, a když použijete jejich hashtag, tak máte možnost, že vás zveřejní na svém profilu.

  • Čím fotíš a jak fotky potom upravuješ? Mohl bys dát třeba nějaký tip?

​Už jsem se o tom zmínil dříve. Spolupracuju už několik let s Nikonem a sám vlastním Nikon D750, jehož utěsnění proti vodě a prachu je pro mě na cestách důležité. Vždycky se snažím samotnou fotku vyfotit co nejlépe, ať s ní nemám tolik práce později. Jelikož fotím do RAWu, tak fotky hodně podexponuju, proto jsou i výsledné fotky tmavší. Je to takový můj rukopis. Všechno pak dělám v Adobe Photoshop Lightroom, kde si fotky organizuju a následně upravuju. Mám vytvořeno několik svých presetů, které úpravu dost zrychlují, ale každá fotka potřebuje i vlastní péči, takže po použití presetu je pak jednotlivě ještě dolaďuju.

  • Nejoblíběnější ohnisko a proč?

Vždycky jsem měl nejradší pevná ohniska a mezi nejoblíbenější patří 50 mm. S tímto objektivem jsem schopný fotit přířodu, portréty, produkty a v podstatě skoro vše, na co si vzpomenu. Mám padesátku se světelností 1,4 a rád si hraju s bokehem a rozostřením fotky. Samozřejmě, i toto ohnisko má své limity, ale ze všech objektivů mám svoji padesátku nejradši.

  • Koho nám doporučíš sledovat?

Rád sleduju inspirativní lidi, ať už se mi líbí jejich fotky a úpravy, nebo hodně cestují a mohu se inspirovat místy, která navštěvují. Tohle skvěle splňují chlapci z German Roamers jako @theolator, @daniel_ernst, @lennart, @pangea a @hannes_becker. Mimo GR mám rád i @braedin, @supertrampeur, @northernelg, @alexstrohl, @j1rk4 nebo @alenpalander a samozřejmě svoji přítelkyni @andrejka_hol. :)

  • Co bys dělal, kdyby nebyl Instagram?

​Tak jelikož jsem cestoval odmala, tak bych určitě dál cestoval. Jsem dost sportovně založený a rád podnikám různé věci s přítelkyní a svými přáteli. Instagram není moje obživa, tak rozvíjím hlavně firmu.

Díky moc za rozhovor, Matěji, budu se těšit tvoje povídání na Festu. Zatím ti přeju mnoho dalších povedených cest a snímků. :)

Chcete vidět Matěje a další #igerscz na FotoŠkoda Festu? Lístky jsou stále k dospozici na webu našeho Festu.

chci zažít fotoškoda fest

Autor článku: Václav Křížek

 

 

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
DJI Avata 2 Fly More Combo (Single Battery)

Detailní záběry ve velmi vysokém rozlišení 4K, Pohlcující zážitek z letu, Intuitivní ovládání pohybu

25 990,-

Související články

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Další Rozhovory

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...