29. 10. 2018 | 5 minut čtení

Minulý týden představila Leica zbrusu nový model M10-D, o kterém jsme vás už informovali. Ve stejnou dobu ale tento tradiční výrobce pořádal workshop, na kterém jsme si mohli nejnovější modely alespoň krátce vyzkoušet. Přečtěte si pár našich prvních dojmů.

Samotné představení a prezentace nových modelů se konalo ve Vídni v prostorách Leica Store a Leica Gallery, daleko zajímavější ale byl samotný workshop. Ten proběhl v prostorách LIK galerie, která leží jen několik bloků od Leica Store. Vyzkoušet jsme si mohli ale nejenom nové fotoaparáty, ale také aplikaci Leica FOTOS, která byla představena na letošním veletrhu Photokina zhruba před měsícem. Ukazuje se, že i tak tradiční výrobce, jakým Leica bezesporu je, dokáže udávat krok a představovat zcela nové trendy, které v digitální fotografii zatím ještě nemají obdoby.

Leica M10-D - fotíte jako na film

O novém modelu jsme vás už informovali v samostatném článku. Jedná se o unikátní přístroj, kterému se žádný konkurent asi hned tak neobjeví. Ale v nabídce můžeme najít model, který se novému M10-D přece jen trochu podobá. Leica M-D (Typ 262) je digitální hledáčkový přístroj, který není vybaven displejem a ani žádnými tlačítky. Můžete pouze nastavit čas, clonu a citlivost. A samozřejmě také vložit baterii a paměťovou kartu. Nafocené snímky (ve formátu DNG) máte možnost až následně prohlédnout a upravit v počítači. Fotíte tedy sice digitálně, ale vlastně stejným způsobem, jako byste používali klasický film.

Stejný přístup k focení (naprosto odlišný od způsobu fotografování s možností okamžité kontroly snímku na displeji přístroje) vlastně vyžaduje i nový M10-D. Kromě manuálního nastavení času, clony a citlivosti máte navíc ještě možnost ovládat korekci expozice pro případ, že byste nastavení času nechali na automatice. Přístroj je dokonce vybaven i páčkou, která dříve sloužila pro přetáčení filmu, dnes je to sklápěcí opěrka palce pro jistější úchop. Fotíte tedy opět stejně, jako kdysi na film…

Když ale chcete snímky ihned kontrolovat, máte možnost nainstalovat do svého telefonu aplikaci Leica Fotos, která vám umožní fotky nejen ihned prohlížet, ale jejím prostřednictvím můžete fotoaparát také dálkově ovládat a to včetně nastavení všech důležitých parametrů.

 

Leica FOTOS

Jedná se o aplikaci do chytrého telefonu (nebo tabletu), která nahrazuje všechny předešlé - na každý kompatibilní model fotoaparátu byla potřeba dříve zvláštní aplikace. Nová aplikace umožňuje nejen přenos snímků mezi fotoaparátem a telefonem, ale také jejich sdílení. Díky možnosti dálkového ovládání fotoaparátu máte plnou kontrolu nad procesem pořízení snímku. Velice užitečná je také možnost sdílet jednotlivá nastavení mezi různými fotoaparáty.

Leica S3 - nekompromisní výkon

Se středoformátovýnm přístrojem Leica S3 jsme měli tu čest už na Photokině, kde jsme si mohli přístroj vzít do ruky a alespoň na pár minut vyzkoušet jak se drží a jak se s ním fotí. Na displeji jsme se mohli přesvědčit o tom, že fotí úžasně, ale to bylo všechno. Na zmíněném workshopu jsme ale vyzkoušeli daleko víc. Při fotografování modelky a následném prohlížení snímků ve zvětšení 1:1 jsme s pootevřenými ústy sledovali tu neuvěřitelnou ostrost a zachycení detailů které dokáže poskytnout pouze kombinace špičkových objektivů Leica se středoformátovým snímačem o rozlišení 64 Mpx.

Třešničkou na dortu byla ukázka použití objektivu LEICA M 50 mm f/0,95 Asph. Noctilux-M nasazeným na středoformátový přístroj pomocí vhodného adaptéru. Slovy se jen těžko popisuje ta dokonalá ostrost v kombinaci s neuvěřitelně malou hloubkou ostrosti.

Leica vyrábí fotoaparáty už přes 100 let a vždy patřila na absolutní vrchol, pokud jde o kvalitu zpracování, kvalitu optiky a samozřejmě také prestiž. Fotoaparáty Leica rozhodně nejsou určeny každému, proto je nenajdete v běžných fotoobchodech. Najdete je pouze tam, kde jsou si vědomi toho, co značka Leica skutečně znamená.

 

foto: Jorg Theimer

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Videa

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...