Co potřebujete od cestovního stativu? Aby byl lehký, stabilní a skladný. A pokud má ještě něco navíc, je to příjemný bonus. Na hodinu a půl jsem si vyzkoušela Rollei C5i a musím říct, že oproti mému stativu je to dost rozdíl, a to v mnoha směrech.

Hodnocení odborníka 85%

  • extrémní skladnost
  • výborná variabilita
  • nízká hmotnost
  • měkčení (a zároveň ochrana proti chladu)
  • bez problémů unese i těžké foťáky
  • panoramatická kulová hlava
  • karbon
  • součástí balení je i pouzdro, háček na zavěšení závaží a náhradní gumové patky
  • gumové patky i hroty
  • lehce pruží (při delších časech je potřeba dálková spoušť)
  • mechanická konstrukce méně vymazlená než u dražších stativů
  • v chladu se hůře ovládá polohování nohou

Popis

Skvělý kamarád na cesty

Rollei C5i v akci © Anna Jirásková

Protože má kulovou hlavu, hodí se spíš na focení krajinek a noční oblohy. Pořídit hezkou fotku noční oblohy by byl na pražském sídlišti docela zázrak, ale Dalejské údolí skýtá pěkné scenerie na to, abych si vyzkoušela krajinku. Vzala jsem ho proto na výlet a v následujících řádcích se s vámi podělím o své dojmy.

První, co mě napadlo, bylo, že je neuvěřitelně lehoučký. Na to, že se dá vytáhnout až prakticky do výšky mých očí, je to úžasné. Může za to karbon, za nějž se vám vaše záda opravdu odmění, půjdete-li na nějaký výšlap. S váhou (a výškou) souvisí i stabilita - pokud vám bude foukat, doporučuju si ho malinko zatížit na háčku, který je součástí balení. Také docela pruží, takže pokud chcete fotit na delší časy, přibalte si s sebou i dálkovou spoušť, dvouvteřinová samospoušť nemusí stačit.

I když nemá tak ohýbatelné nohy jako Joby, přizpůsobíte ho jakémukoliv terénu. Sekce nohou vybalancují nerovnosti a otočné zamykání funguje bezchybně a lehce. Všechno nastavíte rychle a jednoduše. A když nenastavíte dokonale nohy, doladíte to na kulové hlavě s vodováhami. Super je, že když si nastavíte vertikální polohu na kulové části hlavy, nemusíte s ní pokaždé hýbat - od toho tam je otočný horizontální nástavec, kterým můžete v podstatě udělat panoramatickou fotku 360 °, aniž byste museli v programech ořezávat a jinak korigovat fotky.

Co mě hodně baví, je jeho variabilita. Můžete si s ním dělat prakticky, co chcete. Nohy jsou sklopitelné o 180 °, takže výsledný balíček, který můžete uložit do vaku (mimochodem taky součásti balení) nebo do boční kapsy batohu, je vskutku minimalistický (a navíc nohy chrání hlavu). Můžete je i odšroubovat (díky tomu třeba i vyčistit od prachu) a vytvořit si monopod. Střední sloupek se dá taky vyndat a uchytit obráceně a ejhle! Můžete fotit makro hodně hodně zblízka. Protože máte k dispozici gumové koncovky i hroty, nemusíte se bát štěrku ani bláta. Tohle je jedna z opravdu skvělých vlastností, které u stativu Rollei C5i najdeme.

Rollei C5i v kapse batohu © Anna Jirásková

Ač jsem ho zkoušela v druhé půlce října, kdy bylo babí léto v plném proudu, večery už byly chladné. Kov studil do rukou a tehdy jsem ocenila chrániče, které jsou na dvou nohách. Nevím, jestli za to mohly zkřehlé prsty nebo to bylo vinou ochlazeného kovu, ale ovládací prvky se zdály být trochu zatuhlé (proto je na fotce nahoře stativ neotočený, důmyslné ovládání jsem dokázala zkrotit až v teple domova), možná to chce jen trochu cviku.

Protože nejsem velkým fanouškem návodů, oceňuju u jakýchkoli produktů intuitivní ovládání. U stativu určitě nejsem jediná, kdo ho očekává. Pokud už jste někdy drželi stativ v ruce, půjde vám rozkládání i skládání, upevnění destičky na foťák i destičky na hlavu i ovládání samotné hlavy bez problémů. Na ovládání nohou (resp. jak přesně je vrátit zpátky do polohy chránící hlavu) jsem se ale do návodu musela podívat. O to víc jsem potom ocenila, jak šikovný systém to je - prakticky zabraňuje tomu, aby se vám nohy rozjely, kam nemají, a můžete si takhle zajistit hned několik poloh.

Má nosnost 8 kg, bez problémů unesl moji těžkou zrcadlovku (na první fotce vidíte pro ilustraci analog). I když jsem na něm měla pancakový objektiv, rozhodně bych se nebála si na něj vzít i delší sklo. Na trhu jistě najdete mechanicky vymazlenější kousky, mohou být ale těžší i budou jistě i dražší - a pokud se věnujete profesionální fotce noční oblohy nebo krajiny, určitě po nějakém takovém sáhnete. Rollei C5i je ale bezpochyby výborný pomocník na cesty se skvělým poměrem cena - výkon.

Rollei C5i © Anna Jirásková

Hlavní rysy

  • osmivrstvý karbon
  • kulová hlava otočná o 360°
  • po otočení středové části slouží jako monopod s kombinovanou výškou 164,5 cm
  • max. zatížení 8 kg
  • hmotnost 1335 g
  • horizontální a vertikální vodováha

Shrnutí

Rollei C5i skutečně má takové vlastnosti, jaké chcete od cestovního stativu - je lehoučký, relativně stabilní a extrémně skladný. Jeho obrovskou přidanou hodnotou je variabilita, díky níž nafotíte (pokud na to máte vhodnou techniku) noční oblohu i makro. Složíte ho do miniaturní podoby, která se vám vejde i do boční kapsy batohu. Byť má své mouchy, ti, kteří cestují s foťákem a potřebují všestranného a spolehlivého karbonového kamaráda, ocení jeho výborný poměr cena - výkon. Recenzovala Anna Jirásková

Další recenze

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable
Hodnocení 94%

Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable

25. 1. 2024
Recenze: Rollei F:X Pro Starter Kit Mk III
Hodnocení 92%

Recenze: Rollei F:X Pro Starter Kit Mk III

8. 12. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...