Olympus E-PL9 je dalším z dlouhé řady bezzrcadlovek určených začínajícím a mírně pokročilým fotografům, kteří rádi mění nastavení a chtějí foťák tvarem připomínající starý hledáčkový přístroj. Model E-PL9 je designem těla sice odlišný, ale funkcemi je téměř totožný s modelem E-M10 III, který naopak připomíná malou zrcadlovku. Je tedy jen na vás, jakému designu dáte přednost…

Hodnocení odborníka 85%

  • velmi dobrá kvalita obrazu i na vyšších ISO
  • malé rozměry a hmotnost
  • velmi dobře fungující autofokus
  • snadné a rychlé ovládání
  • velmi dobré video
  • nemá hledáček

Popis

Olympus si to nijak neulehčuje. Donedávna totiž platilo, že i nejlevnější bezzrcadlovky Olympus byly skoro stejně dobře vybaveny, jako ty nejvyšší modely. Mnozí pak nechápali rozdíl v ceně. Ale při podrobnějším zkoumání zjistíte, že ty vyšší modely nabízejí přece jen o dost víc a že jejich cena v porovnání s konkurencí rozhodně není nijak přemrštěná.

Hlavní vlastnosti

Autofokus

Automatické zaostřování je u modelu E-PL9 stále založeno na principu porovnání kontrastu (na rozdíl od vyšších modelů, které kromě kontrastního ostření používají i AF body porovnávající fázový posun, což je rychlejší a daleko výkonnější pro sledován í pohybu), ale ostřicích bodů je nyní 121. Znamená to tedy, že jednotlivé ostřicí body jsou menší, takže s E-PL9 dokážete zaostřit přesněji než s předchozími modely. Ale také podstatně rychleji, což má na svědomí nový procesor TruePic VIII.

Procesor TruePic VIII

Nový procesor znamená vždycky posun kupředu v mnoha oblastech. Kromě už zmíněné vyšší rychlosti autofokusu se zde dočkáte znatelně lepší kvality fotek při nastavení vyšších citlivostí, ale také například 4K videa.

Zjednodušené ovládání

Na první pohled to tak moc nevypadá, protože design se změnil skutečně jen minimálně. Olympusu patrně došlo, že velké množství funkcí u začátečnického modelu není zase taková výhoda, protože je nezkušený fotograf stejně nedovede moc využít, a nebo je vůbec nedokáže najít. Menu starších modelů se opravdu moc nelišilo od výkonnějších řad a bylo tedy velice obsáhlé a relativně nepřehledné.

E-PL9 má tedy zajímavé a užitečné funkce vyvedené do režimu AP (na horním otočném voliči). Nastavením tohoto režimu vyvoláte velice přehledné a graficky výrazně odlišné a zjednodušené menu, ve kterém najdete tyto funkce pěkně pohromadě a nemusíte je tedy složitě dohledávat v hlubinách hlavního menu. Tento systém nastavování funkcí byl poprvé použit u modelu Olympus TG5 a jak je vidět, osvědčilo se to. 

Další vlastnosti

  • rychlost sériového snímání vzrostla na 8,6 sn/s
  • podpora karet typu UHS-I/II
  • přibylo 4K video ve 30 sn/s
  • prodloužila se životnost baterky na 350 snímků na jedno nabití
  • změnila se ergonomie gripu a design otočných voličů

Porovnání s modelem E-M10 Mark III

 

Olympus E-PL9

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Rozlišení snímače

16 Mpx

16 Mpx

Procesor

TruePic VIII

TruePic VIII

Barevný prostor

sRGB

sRGB, AdobeRGB

ISO

Auto, 200-25600 (100-25600)

Auto, 200-25600 (100-25600)

Vyvážení bílé (počet přednastavení)

6

6

Stabilizátor obrazu

3-osý

5-osý

Účinnost stabilizátoru

3,5 EV

4 EV

Autofokus

porovnání kontrastu

porovnání kontrastu

Počet ostřicích bodů

121

121

Výkopný displej

Ano

Ano

Velikost displeje

3″

3″

Rozlišení displeje

1,040,000

1,040,000

Dotykový displej

Ano

Ano

Hledáček

X

Elektronický

Pokrytí hledáčku

X

100%

Zvětšení hledáčku

X

1.23× (0.62× 35mm equiv.)

Rozlišení hledáčku (px)

X

2,360,000

Rychlost sériového snímání

8.6 fps

8.6 fps

WB bracketing

Ne

Ne

Video

3840 x 2160 (30p/25p/24p)

1920 x 1080 (30p/25p/24p)

1280 x 720 (120p)

3840 x 2160 (30p/25p/24p)

1920 x 1080 (60p/50p/30p/25p/24p)

1280 x 720 (120p/30p/25p/24p)

Karty

SD/SDHC/SDXC (UHS-I/II)

SD/SDHC/SDXC (UHS-I/II)

WiFi

Ano

Ano

Utěsnění proti povětrnostním vlivům

Ne

Ne

Životnost baterky (počet snímů na jedno nabití)

350

330

Hmotnost

380 g

410 g

Rozměry

117 x 68 x 39 mm

122 x 84 x 50 mm

Design, ergonomie, menu a ovládací prvky

Jak už jsem naznačil v úvodu, skoro ani není o čem psát, protože skoro všechno zůstalo při starém. Ale úplně všechno ne.

Velmi dobře se přístroj ovládá pomocí dotykového displeje. S jeho pomocí můžete přímo exponovat snímek - stačí se jen dotknout displeje, přístroj na toto místo ihned zaostří a pořídí snímek. Funkce dnes už docela běžná, ale displej se dá používat i jinak. Velice praktické mi přijde pomocí displeje nastavovat pozici ostřicího bodu. Je to daleko lepší, než k tomu samému účelu používat podle mého názoru už trochu přežitý křížový volič. Už jsme viděli u jiných přístrojů (mám na mysli třeba Fujifilm X-E3), že gesta na displeji dokážou ten křížový volič docela dobře nahradit…

Kdybych dnes doporučoval nějaký jednoduchý foťák s výměnnými objektivy určený začátečníkovi, už bych nevybral zrcadlovku. A kdo mě zná, tak ví, že tuhle větu bych před pár lety nikdy nevyslovil. Zrcadlovky mají dnes oproti bezrcadlovkám už asi jen jednu jedinou výhodu: zatím ještě větší výdrž baterky. Jinak nemohou nabídnout nic, v čem by byly lepší (jestli ano, napište mi, rád s vámi povedu diskusi).

Autofokus, rychlost a spolehlivost

Zvýšení počtu AF bodů na 121 je velice příjemné, ostřicí body jsou menší, takže můžete zaostřovat s větší přesností. Ale AF systém můžete nastavit samozřejmě i jinak. Můžete nechat přístroj zvolit AF bod automaticky a nebo také sledovat označený objekt. Skvěle také funguje detekce obličeje.

Samotné zaostřování funguje na bázi porovnání kontrastu, což je o něco pomalejší oproti fázové detekci (u vyšších modelů). Myslím ale, že to ničemu nevadí, autofokus totiž funguje velice rychle a spolehlivě a to je daleko důležitější, než abychom věděli, na jakém principu pracuje.

S málo světelnými objektivy mu nedělá úplně dobře nedostatek světla, zaostří trochu pomaleji, ale nakonec zaostří. Tedy když míříte na nějaký kontrastní objekt. Pokud ale použijete světelný objektiv, je zaostřování  relativně rychlé a také spolehlivé i když je skoro tma. V tomhle funguje lépe, než zrcadlovky.

Kvalita obrazu

Skoro se mi chce napsat, že v tomto ohledu je na tom E-PL9 stejně dobře, jako tomu bylo vždy i u ostatních modelů, ale vlastně by to nebyla pravda. Díky novému procesoru je totiž novinka zase o trochu lepší než předchůdce. Na mysli mám především šum při nastavení vysokých citlivostí. Řekl bych, že cca do ISO 1600 si rozdílů moc nevšimnete, E-PL9 je o trochu lepší, ale opravdu jen o trochu. Při citlivosti ISO 3200 je už obraz v porovnání s předchůdcem znatelně čistší a to mu vydrží až do nejvyšších hodnot. Subjektivně bych řekl, že novinka je na tom se šumem cca o 1 EV lepší, než předchůdce.

Pokud tedy jde o kvalitu obrazu v porovnání se zrcadlovkami stejné třídy, je na naprosto stejné úrovni, respektive mi Olympus E-PL9 připadá dokonce o fous lepší. Velice dobrý je dokonce i objektiv dodávaný v setu, pro běžné potřeby je skvěle použitelný. Když ale vyzkoušíte ještě nějakou výkonnější optiku, jsou výsledky skutečně profesionální.

Jako u ostatních fotoaparátů máte i zde možnost vybrat si vhodný režim sytosti barev, což využijete především při focení do formátu JPEG. Při focení do RAWu si samozřejmě všechny parametry obrazu můžete nastavit až při zpracování snímků v počítači.

Moc se mi ale líbí možnost, kterou najdete i u starších modelů, ale pokud se nemýlím, tak ho nemá snad žádná zrcadlovka: jedná se o možnost nastavení křivek podobně, jako při zpracování fotek v počítači. Jenže tady vidíte změnu prokreslení světel a stínů rovnou na displeji.

Konektivita a unikátní funkce

Olympus E-PL9 umožňuje připojení chytrých zařízení pomocí WiFi. Aplikace od Olympusu se jmenuje Olympus Image Share a jako jedna z mála fotografických aplikací je v češtině. Jejím prostřednictvím můžete přístroj dálkově ovládat, nebo stahovat do mobilu nafocené snímky, a nebo můžete displej mobilu (nebo samozřejmě tabletu) používat jako vzdálenou obrazovku třeba při focení v noci. Na to má totiž Olympus skvělé funkce.

Live Composite

Tuhle nenápadnou funkci mají dnes pokud vím všechny aktuálně prodávané bezzrcadlovky Olympus, ale je docela schovaná, takže mnozí ani nevědí, že ji jejich foťák má. E-PL9 je prvním Olympusemtéto řady, který umožňuje k Live Composite snadný přístup pomocí výše popsaného režimu AP. O co jde?

Jde o to, že v tomto režimu pořídí foťák umístěný na stativu jeden referenční snímek za velmi nízké hladiny osvětlení (ideálně v noci), do kterého postupně zapisuje pouze jasnější objekty, než byly zaznamenány na tom referenčním snímku. Ohromnou výhodou ale je, že celý průběh expozice můžete rovnou sledovat na displeji přístroje, nebo na displeji telefonu.

Díky téhle unikátní funkci tedy velice snadno vyfotíte například ohňostroje, hvězdnou oblohu, nebo můžete malovat světlem a rovnou máte kontrolu nad tím, jak bude výsledný snímek vypadat a co všechno na něm tedy bude zachyceno.

Kdo rád fotografuje v noci, nebo přesněji kdo by rád v noci fotografoval, ale neví jak na to, může zajásat. Konečně jsou totiž na trhu foťáky, které noční focení neskutečně zjednodušují a umožňují tak fotografovi dosahovat skvělých výsledků bez zdlouhavých experimentů a velkého množství nepovedených záběrů. U běžných fotoaparátů jste totiž odkázáni jen na režim BULB (tedy trvale otevřenou závěrku) a odhadování, jestli je už expozice dostatečná.

Docela se divím, že s něčím podobným už dávno nepřišli ostatní výrobci, je to totiž velice jednoduchá funkce, kterou by s vhodným firmwarem zvládl skutečně každý digitální fotoaparát.

Hlavní rysy

  • stabilizace obrazu integrovaná v těle fotoaparátu umožní prodloužit expozici až o 3,5 EV
  • Lehké a kompaktní tělo s osobitými voliči v retro stylu
  • Konektivita: Zabudované Wi-Fi pro ovládání na dálku (clona, závěrka, Live Bulb a Live Composite) a sdílení prostřednictvím telefonu s aplikací OI.Share
  • 4K i Full HD video
  • Kompatibilita s více než 40 objektivy Micro Four Thirds a rozsáhlý program příslušenství

Shrnutí

Na začátku jsem psal o tom, že se Olympus E-PL9 vlastně moc neliší od svých předchůdců, ale těch několik drobných vylepšení stojí za to. Hlavními výhodami oproti předchůdci jsou zjednodušené ovládání a přístup k důležitým a zajímavým funkcím, vyšší kvalita obrazu při vysokých citlivostech, rychlejší autofokus a pro někoho také 4K video. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...