Leica

Legendární optika Leica aneb Čočka na deset způsobů

Legendární optika Leica aneb Čočka na deset způsobů
6. 11. 2018 | 7 minut čtení

Nenajde se snad nikdo, kdo by pochyboval o tom, že Leica = kvalita. V dnešním článku se ale podíváme trochu detailněji na to, proč tomu tak je a která skla s M bajonetem si zaslouží vaši maximální pozornost, ať už fotíte street nebo portréty. Leica nás zkrátka umí okouzlit i dnes a my se rádi okouzlit necháváme!

Špička světové optiky

Co byste pošeptali do ucha francouzské kuchařce, kdybyste ji chtěli svést? No přece soufflé. A co kdybyste chtěli něco obdobného provést fotografovi? Asi víte, kam tím mířím. Co se receptů na dobrou optiku týče, měli ve Wetzlaru vždy jedny z nejlepších hlav, nejzručnějších mechaniků a hlavně příslovečnou dávku německé píle a preciznosti. Výsledkem je neodbytný projev podobný Pavlovovu reflexu u fotografů, když se mluví o Summicronech, Summiluxech a jiných odvozeninách Summarů, Elmarů a dalších. Alespoň u těch z nás, kteří ochutnali. Nevím, jestli jsem se do toho nezamotal moc, protože jsem dostal zároveň hlad a chuť fotit, asi je na čase svést francouzskou kuchařku.

Zpátky k focení: Leica patří mezi ty výrobce, u kterých se o kvalitě optiky prostě nepochybuje. Jejich objektivy jsou právem považovány za etalon optické kvality, robustní konstrukce a spolehlivosti. Nejen u M bajonetových skel. Pokud je přece jen potřeba vysvětlit proč, tak velká většina optiky je dodnes montována a kontrolována manuálně, až na výjimky přímo v továrnách Leicy. Díky relativně malé produkci si sice oproti konkurenci připlatíte, ale právě to je daň za to, že Leica svou výrobu nepřesouvá do zemí s nižšími náklady na zaměstnance, ale vše drží pod jednou střechou a bedlivým dohledem.

Již odedávna je to právě tato společnost, která soupeří o přední příčku s Carl Zeiss, a nedá se říci, který z těchto dvou velikánů vyhrává. Spíše bych prohlásil, že jsou naprosto vyrovnaní. Obecně se dá říci, že Zeiss optimalizuje svá skla spíše na co nejvyšší rozlišení, Leica se orientuje na vyšší kontrast. Pokud se ale vyznáte v optice byť jen amatérsky, určitě také víte, že jde de facto o jednu a tu samou věc. Nestraním tak ani jedné značce, jedna druhou předhání pouze v určitých specifických případech. Ostatní konkurenci pak válcují celkem s přehledem. Pamatuji svůj výlet do Wetzlaru, kde mi na den ochotně půjčili Leicu S2 se základním sklem. Večer jsem si prohlédl fotky a druhý den jsem se rovnou ptal na trade-in program, protože se seťákem na mém Hasselbladu H3 se Summarit vůbec nedal srovnat.

Nejlepší objektivy z dílen značky Leica

V tomto článku se chci zaměřit na těch pár nejzajímavějších objektivů, které si vydobyly legendární status. V mnoha případech je skvělé, že se nebudeme bavit o nějakých prastarých optických konstrukcích, ale půjde o moderní optiku.

Kdo zná Leica M systém, ten ví, že jako první prostě musím zmínit LEICA M 50 mm f/2.0 Summicron. Jedná se o objektiv, jehož konstrukce vždy patřila k nejlepším základním padesátkám. Dodnes si tento objektiv můžete vzít jako referenční k poměřování ostatních skel v daném ohnisku. V poměru k velikosti, ceně a výkonu konkurenta nenaleznete. Název Summicron se používá pro řadu objektivů ve světelnosti f/2 a je odvozen od korunového skla, poprvé použitého právě v těchto optických soustavách.

Kdyby vám nestačil tento téměř dokonalý Summicron, existuje jeho vylepšená asférická varianta. LEICA M 50 mm f/2.0 Asph. APO-Summicron je sice na první pohled nákladný, ale je tak blízko k optické dokonalosti a tak náročný na výrobu, že v porovnání s tím jeho cena není tak vysoká. Aneb kdyby za mnou někdo přišel a řekl, že mi prodá objektiv, který málem popírá fyzikální zákony, hledám nejbližší bankomat.

Další unikátní konstrukcí je zoomový objektiv na M bajonet. Bizarní představa k dálkoměrnému fotoaparátu, ale ve Wetzlaru na to šli od lesa, nebo spíš od helicoidu. Zoomování neprobíhá plynule jako u objektivů, které známe z DSLR, ale má tři konkrétní polohy. Díky tomu je objektiv na tyto tři polohy optimalizován a nedochází k výraznému výkyvu ve výkonu na různých ohniscích. Původní Tri-Elmar obstarával ohniska 28, 35 a 50 mm, tedy asi vše, co si streetový fotograf a reportér může přát. Aktuální verze je vyrobena s ohledem na větší úhel záběru od 16 mm - LEICA M 16-18-21 mm f/4 Asph. Tri-Elmar-M.


Leica M 16-18-21 mm f/4 Asph. Tri-Elmar-M

Abych se ale nevěnoval jen těm nejvýjimečnějším konstrukcím, musím sem vložit jeden na první pohled fádnější objektiv, a tím je LEICA M 28 mm f/2,8 Asph. Elmarit. Dle mého je právě toto sklo esencí filosofie Leicy. Široké ohnisko tohoto objektivu je poslední, které najdeme v rámečcích zabudovaného hledáčku, je ideální pro reportáž a streetovou fotku zblízka. Díky asférickému členu je tento objektiv dalším v řadě skel s neuvěřitelným kontrastem a rozlišením. Ale hlavně: je tak malý a nenápadný, že jej nemůžete sundat z foťáku, abyste ho náhodou neztratili. Já naštěstí nikdy neměl tu potřebu.

V tomto výčtu bych určitě neměl zapomenout na Noctiluxy. Objektivy s unikátní světelností se objevují už v sedmdesátých letech, tehdy je to Noctilux f/1.2. Do roku 2008 se pak prodával Noctilux f/1, už poměrně větší sklo, ale stále nijak dramaticky nepřekážející v hledáčku. Pak ale měli ve Wetzlaru dlouhý den, nebo spíše půlrok podle toho, co jsem slyšel o procesu navrhování a konstrukce optiky, a přišli s ještě bombastičtějším parametrem světelnosti. LEICA M 50 mm f/0,95 Asph. Noctilux je jeden z nejsvětelnějších prodávaných objektivů pro full-frame. O jeho praktičnosti se dá nekonečně spekulovat, pro portrétní fotku počítáte hloubku ostrosti na milimetry. Ale přiznám se, že focení s ním byla úplně nová zkušenost.

Jako poslední zmíním Thambar. Důkaz toho, že se Leica nebojí oživit staré optické konstrukce. Thambar je soft-focusový objektiv, které v dnešní éře už tak často nepotkáme. Jednalo se ale o tak nedostatkový kus optiky na bazarovém trhu, že jeho reedice se vyžádala de facto sama, poptávkou. Tento krásný kus historie si tak můžete koupit ještě dnes nový, přímo s M bajonetem a v luxusní semišové kazetě. V Leica Boutique nám právě jeden leží.


Leica Thambar-M 90 mm f/2.2

Pokud vás zajímají podrobnosti stran jednotlivých objektivů, doporučuji navštívit přímo stránky Leicy, je to jedna z mála firem, u které najdete ke všem objektivům poctivou detailní dokumentaci včetně MTF grafů, grafů hloubky ostrosti nebo třeba zkreslení.

A pokud neradi tabulky a grafy, jsme pro vás každý den v týdnu v Centru FotoŠkoda.

chci se podívat na aktuální produkty leica

Autor: Kryštof Korč

Fotografie pocházejí ze stránek Leica.

LEICA Multifunctional Handgrip HG-SCL7

Přídavná rukojeť pro Leica SL/SL3, Přidává vertikální ovladače, Zlepšuje komfort snímání „na výšku“

26 590,-
LEICA VICTORINOX pocketknife

ideální parťák každého fotografa

990,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...