Objektiv Canon RF 28-70/2L USM byl představen spolu s fullframe bezzrcadlovkou Canon EOS R, pro kterou je určen. Podle rozsahu ohniskových vzdáleností se jedná vlastně o běžný základní zoom, ovšem ve světelnosti F2,0 a to dělá z tohoto objektivu naprostý unikát, se kterým jsme se doposud nemohli setkat u žádného jiného systému.

Hodnocení odborníka 93%

  • vynikající optický výkon
  • světelnost f/2,0
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • rychlé a přesné ostření
  • skvělý funkční kroužek
  • nemá stabilizátor obrazu
  • velké rozměry a hmotnost
  • průměr závitu pro filtry 95 mm

Popis

Recenze Canon RF 28-70 mm f/2,0L USM

Nový bajonet, nové možnosti

Canon představil svou první fullframe bezzrcadlovku EOS R letos začátkem září a spolu s ní hned několik objektivů. Podle všeho Canon začal konstruovat objektivy svými parametry z dnešního pohledu výjimečné. Výjimečné proto, že díky rozměru nového RF bajonetu a kratší sečné vzdálenosti (vzdálenost snímače od bajonetu) vznikají výrazně světelnější objektivy než bylo doposud možno například  s EF bajonetem, který najdeme na zrcadlovkách. Nejzářnějším příkladem je právě objektiv Canon RF 28-70 mm f/2,0L USM.

Mnozí si jistě řeknou, že rozsah zoomu 28-70 mm vlastně není nic zvláštního, takových objektivů je spousta. Ale nikoliv ve světelnosti F2,0. Právě na takovou světelnost jsme zvyklí z objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností. Vybíráme si je zpravidla z následujících důvodů:

  • světelnější objektiv umožňuje použití kratších expozičních časů, což je důležité při focení pohybu
  • díky vysoké světelnosti nemusíme příliš zvyšovat citlivost ISO
  • vysoká světelnost nám dovoluje kreativně pracovat s hloubkou ostrosti
  • pevné objektivy bývají opticky kvalitnější

Objektiv RF 28-70/2L splňuje všechny výše uvedené body a to překvapivě včetně toho posledního. Obrazová kvalita je totiž naprosto srovnatelná s pevnými objektivy podobných parametrů, což není u zoomu úplně obvyklé.

Kvalita obrazu

Hned na úvod této kapitoly musím říci, že jsem měl tento objektiv zapůjčený pouze na několik desítek hodin, takže jsem vyzkoušel vše, co mi umožnily světelné a povětrnostní podmínky. Proto nejsou ukázkové snímky tak různorodé a z rozdílných prostředí, jako bývají obvykle.

Pokud jde o kresbu na jednotlivých clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/5,6 - f/8. Přibližně na cloně f/11 se mírně začíná projevovat difrakce, ale i clona f/16 je slušná. Tedy plná světelnost f/2,0 je velice dobře použitelná, ale po zaclonění na f/2,8 se kresba znatelně lepší a troufnu si říci, že zmíněné maximum na středních clonách je jen o málo lepší než kresba na clonách f/2,8 až f/11. Jinými slovy kresba je velice vyrovnaná na všech clonových číslech. Pokud jde o kresbu na jednotlivých ohniscích, je ostrost nejlepší na 28 mm a postupně se nepatrně zhoršuje, ale úbytek ostrosti není nijak dramatický. Podobně velice mírný je i úbytek ostrosti směrem k okrajům, i na plně otevřenou clonu je kresba v rozích jen o málo a to na všech ohniscích.

Chromatickou aberací se nijak trápit nemusíte. Na ukázkách v JPEGu snad ani žádnou nenajdete, protože ji částečně dokáže odstranit samotný přístroj. Ale špatné to není ani v RAWu, kde k podobným automatickým úpravám nedochází. Úplně stejně je na tom vinětace, je poměrně mírná a není žádný problém jí při zpracování odstranit.

Testovací snímky

Prohlédněte si naše testovací fotky, jsou seřazeny od nejmenšího clonového čísla F2,0 (obrázky č. 1) až po maximální clonové číslo F22 (obrázky č. 8):

Canon RF 28-70mm f2L USM - 28 mm

1 2 3 4 5 6 7 8

Canon RF 28-70mm f2L USM - 35 mm

1 2 3 4 5 6 7 8

Canon RF 28-70mm f2L USM - 50 mm

1 2 3 4 5 6 7 8

Canon RF 28-70mm f2L USM - 70 mm

1 2 3 4 5 6 7 8

Design, konstrukce

Na první pohled je Canon RF 28-70/2L USM prostě velký a když ho nasadíte na tělo EOS R zdají se být objektiv a tělo v nepoměru. Naštěstí to ale nijak nevadí při focení, pokud tělo doplníte bateriovým gripem CANON BG-E22, je celý set poměrně vyvážený a dobře se drží. Ale i bez gripu nečiní větší rozměry a hmotnost žádné problémy při focení.

Na boku objektivu najdete přepínač automatického ostření a na zoomovacím prstenci praktický zámeček zoomu pro aretaci v zasunuté pozici, to je perfektní třeba pro transport. Určitě nesmím zapomenout na utěsnění proti vnikání prachu a nečistot.

Oproti všem ostatním běžným zoomům je Canon RF 28-70/2L vybaven celkem třemi ovládacími prstenci. Nejblíže u těla je umístěn klasický zoomovací prstenec a druhým v pořadí je prstenec pro manuální zaostřování, jak jsme zvyklí. Třetím v pořadí, tedy hned za přírubou pro nasazení sluneční clony, je tzv. funkční kroužek, který slouží pro nastavení korekce expozice, clony, času, nebo dalších funkcí, které mu přiřadíte. Nevím co na nový funkční kroužek říkáte vy, ale já jsem se do něj doslova zamiloval, tohle se Canonu opravdu povedlo.

Autofokus

Když pominu optickou stránku, která je většinou naprosto zásadní, tak druhou nejsilnější stránkou objektivu Canon RF 28-70mm f/2L USM je rychlost a přesnost autofokusu. Automatické ostření zajišťuje prstencový ultrasonický motor, což znamená, že objektiv zaostřuje naprosto tiše a především velice rychle a přesně. A tohle je pro mnohé fotografy možná i důležitější faktor, než naprosto dokonalá kresba. Bez rychlého zaostřování nejste schopni pořídit žádnou akční fotku, což by především reportéry, zpravodaje, sportovní fotografy (tedy ty opravdu nejnáročnější profíky) naprosto zásadním způsobem omezovalo.

Co chybí k dokonalosti

Moc toho není, optika, autofokus i konstrukce jsou perfektní. Ale je fakt, že z dnešního pohledu (podzim 2018) objektivu docela chybí stabilizátor obrazu. Ne že by se bez stabilizátoru nedalo fotit, ale přece jen je to někdy docela šikovný pomocník, kterého se hodí mít po ruce.

Komu je určen

Vzhledem k nezanedbatelným rozměrům a hmotnosti se rozhodně nejedná o objektiv, který si kdokoliv vezme jen tak na procházku. Už při pohledu na špičkové zpracování, utěsnění, nebo třeba rychlost ostření je zřejmé, že se jedná o optiku určenou těm, kteří to s fotografováním myslí skutečně vážně a pro svou práci potřebují být flexibilní ve volbě úhlu záběru, nicméně potřebují světelnost a optickou kvalitu, kterou nabízejí pevné objektivy.

Chci objednat Canon RF 28-70mm f/2L USM

Hlavní rysy

  • světelnost f/2.0 v celém rozsahu
  • přesná barevná reprodukce a špičková ostrost
  • uzamykatelná sluneční clona
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • velice rychlé ostření
  • funkční kroužek pro nastavení korekce expozice, času, clony atd.

Shrnutí

Canon RF 28-70mm f/2,0L USM je jediný svého druhu. Je to sice zoom, ale nabízí vlastnosti pevných ohnisek. Opticky je vynikající a přesto že je to zoom, má velice příjemný bokeh. Je to spolehlivý pracovní nástroj, který nenechá nikoho ve štychu a to skutečně v jakékoliv situaci. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...