Aktuality z fotosvětaFotoslužby

Nechat historii ožít pod rukama

Nechat historii ožít pod rukama
19. 11. 2018 | 4 minuty čtení

Taky občas narazíte na ty neuvěřitelné příběhy, že se kdesi na půdě našly snímky nedozírné hodnoty, ale nikdo vlastně moc neví, jak se na té půdě ocitly? Jeden podobný se stal redaktorovi serveru Novinky.cz Jakubu Kynčlovi, který nám vzácné skleněné destičky dokumentující Velkou válku svěřil do péče, abychom je převedli do digitální podoby a uchovali tak pro budoucí generace.

Soubor unikátní komplexností i kvalitou

Před nedávnem jsme měli tu čest, že se nám do rukou dostaly neuvěřitelné snímky z 1. světové války. Redaktorovi serveru Novinky.cz Jakubu Kynčlovi je po svatbě předala babička jeho manželky s tím, že by ho těžká krabice se skleněnými destičkami jako fotografa mohla zajímat. Jistě vás nepřekvapí, že v něm takový poklad vzbudil nadšení. Ba co víc, destičky byly i po 100 letech v neuvěřitelně dobrém stavu.

Součástí krabice byl i sešit, v němž byly zaznamenány komentáře k mnoha fotkám. Byť byl sešit podle všeho napsaný ex post a tendenčně, v řadě případů poskytl vodítko k pochopení výjevu na snímku. Fotografie jsme pak dostali do rukou my, kolegové z Profimedia a historici, kteří mají za to, že se v krabici nacházel unikátní soubor nikoli od jednoho, ale od dvou fotografů.

Na snímcích totiž můžeme vidět obrázky jak z východní a italské fronty, tak z fronty západní, a soubory se liší i ve způsobu, formě a obsahu zpracování. Neuvěřitelná je i komplexnost, s níž oba fotografové zachytili život na bojištích.

Klasické hromadné fotografie útvarů či výjevy ze zákopového života jsou zde doplněny přehlídkou bojové techniky, etnografickými záběry ‚exotické ciziny‘, stylizovanými ‚katalogy uniforem‘ až po téměř melancholické záběry na krajinu.

Byť podle přiloženého dokumentu víme jistě, že alespoň jednomu z autorů v žilách kolovala česká krev, neznáme totožnost ani jednoho. Soubor vzbuzuje ještě další otázky, které ovšem zřejmě zůstanou navždy zastřeny tajemstvím: Jak se oba soubory ocitly pohromadě? Znali se jejich autoři? A jaký k sobě měli vztah?

S jistotou můžeme říci, že dosud nepublikované a řemeslně výborně zpracované snímky vytvářejí naprosto unikátní soubor, který nám předestírá lidské příběhy vojáků bojujících v zákopech 1. světové války. I když se o fotografiích pravděpodobně nikdy nedozvíme všechna fakta, na emocích, které vyzařují, a jejich schopnosti vyprávět to nic nemění - stejně jako román s otevřeným koncem probouzí naši fantazii, i tento soubor nás nechává trhliny v příběhu doplnit vlastní imaginací a vtáhne nás do světa zobrazovaných.

Celý článek včetně zdigitalizovaných fotografií a videa, kde náš kolega Milan Mašita přibližuje průběh digitalizace, najdete na stránkách Novinky.cz. A pokud jste i vy šťastnými nálezci fotografického pokladu, rádi vám ho pomůžeme přenést do digitální podoby, aby se z něj mohli těšit i vaši potomci.

chci si nechat zdigitalizovat staré snímky

Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Fotoslužby

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...