Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fotosoutěže

Byli vyhlášeni vítězové Czech Press Photo 2018

Byli vyhlášeni vítězové Czech Press Photo 2018
21. 11. 2018 | 4 minuty čtení

Známe ty nejlepší fotografie, které zobrazují důležité události uplynulého roku. Nejsilněji na porotu zapůsobil snímek Orangutaní matka s umírajícím potomkem od Lukáše Zemana, která tak získala titul Fotografie roku. Vítězné snímky a vítězná videa všech 11 kategorií spolu s dalšími vybranými fotografiemi můžete vidět na výstavě až do 30. ledna 2019 na Staroměstské radnici.

Nejlepší snímek byl pořízen na Borneu

Vítězným snímkem celé soutěže je fotografie orangutana s umírajícím mládětem v náručí, kterou pořídil Lukáš Zeman.

Smrt v přírodě. Tento snímek zobrazuje vztah mezi člověkem a přírodou, také naprosto zřetelně ukazuje okamžitý dopad zásahu člověka v přirozeného řádu života. Znečištění, zničení přirozeného prostředí a vyčerpání ozonové vrstvy jsou některé z příkladů, jak měníme naši planetu na neúrodnou skálu. Pokud umře příroda, tak zemře i lidská rasa. Proto je pro porotu tento snímek nejsilnější ze všech přihlášených.

člen mezinárodní poroty a fotograf deníku The New York Times Joao Silva

Vítězná fotografie Czech Press Photo © Lukáš Zeman

Porota vybírala celkem z 6456 fotografií od 430 autorů, v kategorii videa se přihlásilo 26 tvůrců se 40 videi. Fotografové mohli snímky přihlašovat do 8 kategorií, ve videu byly kategorie 3. Brány soutěže se uzavřely na konci září.

Letos byla při slavnostním ceremoniálu vůbec poprvé předána cena za celoživotní přínos, a to Josefu Koudelkovi. Plastiku vytvořil výtvarník David Černý. Již od počátku soutěže se udílí cena Grant Prahy a nejinak tomu bylo i letos. Roční tvůrčí stipendium na fotografování proměn hlavního města, které v minulosti obdržel třeba Karel Cudlín nebo Jaroslav Kučera, letos získal Tomáš Vocelka se svým projektem Pod pražskými věžemi.

Říká se, že Praha je stověžatá. Z věží je vidět krása města, jeho barokní a gotické architektury. Jako fotografa mne ale vždy o něco více zajímal každodenní život, a to už od osmdesátých let, kdy jsem začal fotit v pražských ulicích během studia. V mé sérii Pod pražskými věžemi se tyto dvě věci propojily. Uvědomil jsem si, že když se na chvíli přestanete dívat na krásná panoramata v okolí a zadíváte se z věží přímo dolů, objevíte docela nový svět. Samotného mě při focení překvapovalo, jak je pohled dolů odlišný od toho, co běžně vnímáme, když procházíme historickým centrem Prahy.

Nově byla také vyhlášena Fotografie měsíce. Ta má za úkol upozorňovat na důležité snímky profesionálních fotografů po celý rok. Proto Czech Photo sleduje zpravodajské fotografie napříč médii a ukazuje ty nejlepší. Mezi vítězi jsou např. Dan Materna, Martin Divíšek, Michal Čížek, Roman Vondrouš či Martin Frouz. Byly udělené také speciální ceny jako Cena dětí, Canon Junior Awards, Cena ČTK či Cena UNHCR.

Vítězné a další vybrané snímky si budete moci prohlédnout na výstavě na Staroměstské radnici od 21. listopadu do 30. ledna 2019. Po celou dobu konání výstavy se můžete těšit na doprovodné akce, např. besedy s autory vítězných snímků. Kompletní přehled vítězů a fotografie naleznete na stránkách Czech Press Photo.

prohlédnu si vítězné fotografie

Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-
JJC hand grip HG-XS20 pro Fujifilm X-S20

konstrukce s rychloupínací destičkou typu Arca + stativovým závitem, grip umožňuje přístup k ovládacím prvkům, balení obsahuje nástroj pro montáž a demontáž

1 390,-

Související články

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...