Výstavy

Marek Musil: Underwater Emotion

Termín: 3. 12. - 5. 1. 2019| Místo: Minigalerie Centra FotoŠkoda
26. 11. 2018 | 3 minuty čtení

Jméno Marka Musila vám zarezonuje v paměti především díky jeho souboru Burning Man, který zpracoval i do knižní podoby. Není to ale jeho jediný projekt a v naší Minigalerii se od 3. prosince tohoto roku do 5. ledna příštího roku prostřednictvím jeho fotografií můžete ponořit do prostředí odlišného od zaprášené pouště, do poetického i syrového podvodního světa plného silných emocí.

Pod vodou

Obsáhlý soubor s názvem Underwater Emotion vznikal na Floridě, kam v té době Marek jezdil načerpat síly a tak trochu si odpočinout od světa módní a reklamní fotky. Pohled na lidi fotografující ryby a podvodní korály ho přirozeně přivedl k nápadu fotit pod vodou lidi.

První fotografie vznikaly vypůjčeným podvodním foťákem, zanedlouho si už pořídil vlastní podvodní pouzdro na zrcadlovku a do focení pod hladinou se pustil naplno. První dva roky bylo jeho jediným zdrojem světla na fotkách slunce, až při první podvodní komerční práci využil blesky nad hladinou, což už vyžadovalo pomoc asistenta a potápěče.

Na této práci ho nejvíc fascinovalo, že mezi domluvou na suchu a samotným chováním člověka ve vodě je zásadní rozdíl. Zjistil, že málokdo dokáže být ve vodě přirozený a pod hladinou se z člověka rázem stává úplně jiný tvor.

Markovy podvodní fotky, které se v našich krajinách běžně nefotí, se objevily v módním editorialu tuzemské mutace Harpers Bazaar, vznikl z nich komerční kalendář a sklidily úspěch i na několika výstavách, a to nejen v Česku, ale i v Římě.

O autorovi

Marek Musil se narodil v Kroměříži v roce 1974 a koncem 90. let odjel do Izraele, kde začal skrze hledáček fotoaparátu tvořit svá první díla. V České republice pak pracoval jako asistent komerčních fotografů a po čtyřech letech odjel do USA, kde získal zkušenosti v módní a portrétní fotografii. Z módní branže se přesunul do prostředí komerce a reklamy a díky focení koncertů a osobností hudebního světa se symbolicky vrací ke svým aktivním muzikantským letům. Je ambasadorem značky Nikon a finalistou Czech Press Photo 2018, kde získal první cenu čtenářů časopisu Lidé a Země právě za soubor The Burning Man Collection.

TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-
DJI RS 4

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

14 390,-
DJI RS 4 Combo

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

18 790,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...