Sony Alpha A6500 je v prodeji už od roku 2016 a stále patří k těm nejlepším fotoaparátům, které kdy spatřily světlo světa. Je malý a lehký a je neuvěřitelně výkonný. Je vybaven APS-C snímačem a vlastně i všemi vychytávkami, které nabízejí ty nejvýkonnější foťáky Sony. Zaostřování na oko, perfektní sledování objektu, špičková rychlost, výkonný stabilizátor obrazu. Sony A6500 je jako stvořený pro street fotografii nebo natáčení videa. Je skvělou volbou také například pro youtubery.

Hodnocení odborníka 90%

  • špičkový obrazový výkon
  • minimální šum na vysokých citlivostech
  • výkonný AF systém se 425 body fázové detekce
  • skvěle fungující detekce oka
  • rozsah ISO 100 až 25 600
  • odolnost proti prachu a stékající vodě
  • výklopný dotykový displej
  • vestavěný stabilizátor obrazu
  • připojení k chytrému telefonu pomocí WiFi
  • slušel by mu ještě třetí otočný volič zepředu

Popis

Recenze Sony Alpha A6500

Sony má v nabídce bezzrcadlovky vybavené APS-C snímačem už dlouho a vždycky patřily na absolutní špičku ve své kategorii. Vždycky vynikaly perfektní kvalitou obrazu, skvělou funkční výbavou a také snadným ovládáním.

Modelová řada A6xxx patří na vrchol pomyslné hierarchie, nabízí v podstatě stejné funkce jako nejvýkonnější fullframe modely a moc se neliší ani ovládání. Základní rozdíl je ve velikosti snímače, což má vliv nejen na velikost a hmotnost těla, ale také použité optiky. Dá se tedy říci, že pokud chcete využívat nejmodernějších vychytávek z dílny Sony a není pro vás důležitá velikost snímače, ale naopak vám jde o co nejmenší rozměry celého systému při zachování možnosti výměny objektivů, je A6500 jednoznačně tou nejlepší volbou.

Výhody konstrukce bez zrcadla

Hledáček a trochu menší rozměry

Bezzrcadlovky mohou být díky absenci sklopného zrcátka o něco menší a lehčí, ale to nejsou jejich jediné výhody. Vím, že je to pro mnohé ještě stále diskutabilní, ale já s odstupem těch několika let beru jako výhodu elektronický hledáček, který rovnou zobrazuje scénu tak, jak bude zachycena na fotce. Tedy s věrnou barevností, expozicí a podobně.

Autofokus s fázovou detekcí přímo na snímači

Jak o tom tak přemýšlím, tohle beru asi jako největší výhodu oproti zrcadlovkám. Zrcadlovky totiž mají speciální AF senzor, na kterém jsou fyzicky umístěné zaostřovací body. Tenhle senzor ale funguje pouze přes hlavní sklopné zrcátko (které je polopropustné) a další pomocné zrcátko na tento senzor teprve promítne světelné paprsky. Pokud není pozice zrcátka úplně přesně seřízena, nebo pokud není úplně přesně usazen samotný AF senzor, může dojít (a v praxi k tomu překvapivě velice často i dochází) k ne zcela přesnému zaostření. Tedy vy v hledáčku vidíte vše správně zaostřené, AF bodem míříte na požadovanou část scény, ale výsledný snímek je zaostřen těsně před (Frontfocus), nebo naopak těsně za (Backfocus) místo, na které míříte AF bodem. A to je velice nepříjemné hlavně tehdy, pracujete-li s velice malou hloubkou ostrosti.

Tohle se vám s bezzrcadlovkou Sony A6500 nikdy nestane. Obrazový snímač má totiž vestavěných 425 AF bodů s fázovou detekcí (fungují tedy stejně jako u zrcadlovek) a protože vyhodnocování (přesněji řečeno měření, vyhodnocování provádí procesor) správnosti zaostření probíhá vlastně přímo v rovině obrazového snímače, je vždy zaostřeno přesně tam, kam míříte AF bodem. Tohle je fakt k nezaplacení, bez obav můžete fotit s plně otevřenou clonou a pokud v hledáčku vidíte že je správně zaostřeno, můžete se spolehnout na to, že to tak bude i na výsledné fotce.

Velice snadné ruční zaostřování - Focus Peaking a lupa

I další výhoda k nezaplacení se týká zaostřování, ale tentokrát ručního. Se zrcadlovkou potřebujete speciální matnici, abyste mohli opravdu přesně ručně zaostřovat a ani pak to není úplně snadné a spolehlivé. Obraz v hledáčku je prostě příliš malý na to, abyste s jistotou rozpoznali, kam vlastně zaostřujete.

V elektronickém hledáčku Sony A6500 to není nejmenší problém. Jednak má sám o sobě dostatečné rozlišení, ale především si můžete obraz několikanásobně zvětšit, takže pak už vidíte úplně krásně. Ohromným pomocníkem je také funkce Focus Peaking, která barevně zvýrazní kontrastní, tedy správně zaostřené hrany. Krásně tak můžete pozorovat i to, jak veliká je hloubka ostrosti…

Všechny objektivy přes adaptéry

Díky faktu, že Sony A6500 nemá zrcátko, je snímač vlastně daleko blíže bajonetu pro uchycení objektivu a to znamená, že s vhodnou redukcí můžete nasadit prakticky jakýkoliv objektiv. Opravdu, ať se jedná o staré manuálně ostřené raritky s unikátním podáním obrazu, nebo nejnovější modely od konkurenčních značek. Některé redukce dokonce umožňují kompletní přenos elektronických informací mezi tělem a objektivem, takže bez problémů funguje jak automatické zaostřování, tak i stabilizátor obrazu. A to bez jakýchkoliv omezení a zcela stejně rychle a spolehlivě, jako na přístroji, pro který je daný objektiv určen.

Porovnání s předchozími modely

 

Sony a6000

Sony a6300

Sony a6500

Datum uvedení

12. únor 2014

3. únor 2016

6. říjen 2016

Materiál těla

Kompozit

Hořčíková slitina

Hořčíková slitina

Max. rozlišení

24 Mpx

24 Mpx

24 Mpx

Rozsah citlivostí ISO

Auto, 100-25600 (51200 s Multi-Frame NR)

Auto, 100-25600 (až 51200)

Auto, 100-25600 (až 51200)

Stabilizátor obrazu

X

X

Pohyb snímače

Počet AF bodů

179

425

425

Výklopný displej

ANO

ANO

ANO

Úhlopříčka displeje

3″

3″

3″

Rozlišení displeje

921,6

921,6

921,6

Dotykový displej

X

X

ANO

Zvětšení hledáčku

1.05× (0.7× 35mm equiv.)

1.07× (0.71× 35mm equiv.)

1.07× (0.71× 35mm equiv.)

Rozlišení hledáčku

1,440,000

2,359,296

2,359,296

Rychlost sériového snímání

11.0 fps

11.0 fps

11.0 fps

Video

1920 x 1080 (60p, 60i, 24p), 1440 x 1080 (30p, 25p), 640 x 480 (30p, 25p)

4K (3840 x 2160 @ 30p/24p), 1920 x 1080 (120p, 60p, 60i, 30p, 24p), 1280 x 720 (24p)

4K (3840 x 2160 @ 30p/24p), 1920 x 1080 (120p, 60p, 60i, 30p, 24p), 1280 x 720 (24p)

Vstup na mikrofon

X

ANO

ANO

Dálková spoušť

ANO (drátěná nebo přes PC)

ANO (přes chytrý telefon)

ANO (přes chytrý telefon)

Utěsnění prpoti povětrnostním vlivům

X

ANO

ANO

Výdrž baterky (počet snímků)

360

400

350

Hmotnost

344 g

404 g

453 g

Rozměry

120 x 67 x 45 mm

120 x 67 x 49 mm

120 x 67 x 53 mm

Design, ergonomie, menu a ovládací prvky

Sony u modelu A6500 používá v podstatě stejný systém ovládání jako u fullframe modelů,  téměř stejné je dokonce i rozmístění tlačítek. Velkou výhodou je možnost uživatelského nastavení voličů nebo tlačítek, takže si můžete ovládání přístroje nakonfigurovat tak, jak jste zvyklí. Drobnou nevýhodou, se kterou se ale nedá nic dělat, je zapamatovat si, na jaké tlačítko jste si kterou funkci nastavili. Je to tedy hodně o zvyku, zrcadlovky jsou na první pokus možná intuitivnější, ale zase si nemůžete určit, co budete kterým tlačítkem nastavovat…

Sony A6500 se docela dobře drží i když máte větší ruce. Doslova perfektní je to v kombinaci s nějakými malými objektivy, to si ty malé rozměry a hmotnost skutečně vychutnáte. Ale při nasazení nějakých rozměrnějších skel je celá soustava poněkud nevyvážená.

Sony A6500 se nabíjí přes USB vstup nabíječkou na mobil. Tohle řešení by mě nijak neuráželo, naopak. Pořídíte-li si k Sony A6500 více náhradních baterek, pořiďte si na ně také externí nabíječku. Já to řešil elegantně pomocí power banky. Když jsem nefotil a přístroj jsem uklidil do brašny, rovnou jsem připojil kabel, takže jsem nebyl nijak omezen kapacitou baterky

Skvělý je také výklopný displej, umožňuje focení třeba těsně u země bez toho, abyste si k tomu museli lehat.

Dotykový displej a joystick

Jeho pomocí můžete určovat pozici ostřicího bodu při focení přes displej, ale - a to zdaleka není tak běžné - i při focení přes hledáček. Dá se říci, že pak funguje v podstatě jako touchpad u notebooků. Osobně to považuji za lepší řešení než nastavování pozice AF bodu pomocí čtyřsměrného voliče. Přijde mi ideální obě možnosti kombinovat, jako máte možnost právě u tohoto přístroje. Něco se lépe nastavuje čtyřsměrným voličem a na něco je příjemnější dotykové ovládání. Trochu mě ale zklamalo, že dotykové ovládání nefunguje na pohyb a nastavování funkcí v menu.

Autofokus, rychlost

Už v prvních odstavcích jsem se zmínil o ostřicím systému, který má 425 ostřicích bodů.

Musím říct, že v kombinaci se světelnými objektivy je ostření příjemně rychlé, nezaznamenal jsem žádné omezení dokonce ani při průběžném zaostřování.

Pokud jsem zaostřovacím bodem mířil na správné místo, nestalo se mi, že bych pořídil špatně zaostřenou fotku. Skvěle funguje i sledování objektu při průběžném zaostřování. Zaostrovací systém vždy ohraničí označený objekt čtvercem nebo obdélníkem, který zhruba odpovídá velikosti daného objektu, takže máte velmi dobrý přehled o tom, jestli je zaostřeno tam, kam chcete. Samozřejmě to nefunguje úplně na 100%, ale je to tak spolehlivý režim zaostřování, že jsem ani nebyl nucen přepínat na statické ostření při focení nehybných objektů. Tohle se mi moc líbí.

Podobně jako u ostatních modelů funguje průběžné zaostřování při zavřené cloně na rozdíl od zrcadlovek, kde se zaostřuje vždy při otevřené cloně. Znamená to tedy, že při zavřené cloně mají ostřící body méně světla a navíc ještě pracují s větší hloubkou ostrosti, takže je složitější rozlišit zaostřené od nezaostřeného.

Eye AF

Při focení jsem si ohromně užíval toho, jak dokonale a přesně zvládá AF zaostřování na bližší oko. Fakt, že se ostřící body fyzicky nachází přímo v rovině snímače znamená, že pokud AF detekuje správné zaostření, můžete se na to bezpodmínečně spolehnout, nehrozí žádný front nebo back focus jako u zrcadlovek, které mají přesnost ostření naprosto závislou na správném seřízení objektivu s tělem.

Kvalita obrazu

Šum při vysokých citlivostech

Se zvyšujícím se ISO se šum samozřejmě pozvolna zvyšuje, ale nedovedu říci, při jaké hodnotě mi už začíná vadit. Vůbec mě totiž neuráží ani snímky na ISO 12 800. Je fakt, že se na nich (myšleno na těch nejvyšších citlivostech) dost podepisuje redukce šumu, protože do určité míry snižuje ostrost. Ale zdaleka ne tak výrazně, jako u jiných značek, protože algoritmus od Sony přece jen pracuje jinak.

Určitě nemohu zapomenout na velmi věrnou barevnost, problém nejsou dokonce ani takové ty “jedovaté” barvy, se kterými mívají jiné značky docela problém.

Video ve Full HD i ve 4K

Sony A6500 natáčí video jak ve Full HD (až 120 sn/s), tak i ve 4K frekvencí až 30 sn/s. Kromě možnosti zachycovat videa ve vysokém rozlišení 4K je fotoaparát vybaven novým obrazovým profilem S-log3, který nabízí široký dynamický rozsah pro přesné a realistické snímky videa, která následně zpracujete v počítači.

Pro koho je Sony A6500 zajímavou volbou

Když to vezmeme s nadhledem, je Sony A6500 velice univerzální:

  • má skvělou kvalitu fotek a dostatečné rozlišení pro tisk velkých fotografií
  • je k němu velice široká nabídka kvalitních originálních objektivů
  • můžete využít i jakýkoliv jiný objektiv (s vhodnou redukcí)
  • je dostatečně rychlý i na akční focení
  • je malý, lehký a nenápadný (ideál na street focení)
  • díky skvěle fungujícímu stabilizátoru je perfektní i pro natáčení videa

 

Chci koupit Sony Alpha A6500

Hlavní rysy

  • APS-C snímač s rozlišením 24 Mpx
  • Elektronický hledáček o rozlišení 2,3 Mpx a zvětšením 0,71x
  • Hybridní AF systém s 425 fázovými a kontrastními AF body
  • Tělo utěsněné proti povětrnostním vlivům
  • Výklopný 3” dotykový displej
  • 4K video
  • WiFi s NFC

Shrnutí

Sony A6500 je dnes jedním z nejlépe vybavených foťáků s APS-C snímačem a je úplně jedno, jestli do toho počítáme zrcadlovky nebo ne. Parametry a možnosti, které A6500 nabízí, totiž všechny zrcadlovky strčí do kapsy. Jestliže tedy hledáte co nejvýkonnější přístroj s výměnnými objektivy a zásadní roli pro vás hrají rozměry, je Sony A6500 tou správnou volbou. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024
Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...