Tamron konkuruje velkým výrobcům už několik let, kdy představil špičkové zoomy se světelností f/2,8 vybavené stabilizátorem obrazu. V recenzích tyhle objektivy vycházely perfektně, opticky dokonce lépe než jejich dražší konkurenti. Ale pro bezzrcadlovky nejsou tyhle ve všech ohledech prvotřídní objektivy zrovna to pravé, protože jsou moc velké a ještě potřebujete vhodnou redukci, abyste je mohli nasadit. Objektiv Tamron 28-75/2,8 Di III RXD je ale pro fullframe bezzrcadlovky přímo stvořen, je menší a lehčí a přitom neztrácí naprosto nic ze skvělých vlastností jeho větších příbuzných.

Hodnocení odborníka 93%

  • špičkový optický výkon
  • velmi tiché a rychlé zaostřování
  • světelnost f/2,8
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • fluorová ochranná vrstva přední čočky
  • použitelný na fullframe i APS-C snímače
  • zatím pouze s bajonetem Sony E

Popis

Recenze objektivu Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD

Rozhodně nemůžeme říci, že by pro fullframe bezzrcadlovky Sony byl malý výběr objektivů, spíš naopak. Kromě “nativních” originálních objektivů značky Sony můžete použít prostřednictvím vhodných redukcí prakticky jakýkoliv objektiv jiného výrobce. Ale když chcete, aby plnohodnotně fungoval včetně podpory všech funkcí jako u originálních objektivů, už to taková sláva není.

Když se podíváme na základní zoomové objektivy se světelností f/2,8, máme tu třeba špičkový SONY FE 24-70 mm f/2,8 GM. Ten je prostě perfektní - jak opticky, tak mechanicky. Ale má jednu docela zásadní nevýhodu: je prostě velký a těžký. Podobné by to bylo u ostatních objektivů stejných parametrů, fyzika se prostě ošidit nedá. To je docela škoda, protože velký a těžký objektiv moc nepasuje k poměrně malým a lehkým tělům, takže výsledkem je ne příliš pohodlné držení a celkové špatné vyvážené celé sestavy. Osobně s fullframe bezzrcadlovkou Sony nejraději fotím s nějakým malým objektivem, pak je totiž radost fotit. Jakmile nasadím něco většího, je to přesně naopak - focení mě přestává bavit, protože se mi přístroj jednoduše špatně drží.

Vývojáři u Tamronu se na to patrně koukají stejně, protože přišli s objektivem, který neduhem velkých rozměrů a hmotnosti netrpí. Jedná se stále o základní zoom se světelností f/2,8 v celém rozsahu, ale nejširší ohnisko není dnes obvyklých 24 mm, nýbrž 28 mm. Není tedy tak širokoúhlý, ale zase na delším konci nabízí ohnisko 75 mm, což je o 5 mm víc než obvykle. Jak je vidět, tahle drobná změna v ohniskových vzdálenostech má zásadní vliv na velikost a také hmotnost celého objektivu a to při zachování špičkové světelnosti. Jak jsem už několikrát zaznamenal, někteří tomuto objektivu vyčítají právě to, že nezačíná už na 24 mm. Bohužel si takoví kritici neuvědomují, že právě to by velmi pravděpodobně zvětšilo jeho rozměry na obvyklé rozměry.

Hlavní vlastnosti

  • Fluoridová povrchová úprava přední čočky a konstrukce odolná proti vnikání vlhkosti - Fluoridová vrstva nanesená na povrch přední čočky odpuzuje vodu a olej, čímž umožňuje snadné odstranění otisků prstů, nečistot a šmouh. Tubus objektivu má těsnění u bajonetu a na dalších kritických místech, aby se zabránilo vniknutí vlhkosti a dešťových kapek.
  • Krokový AF motor RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) pracuje s pozoruhodnou tichostí, což je ideální pro natáčení videa.
  • Elektromagneticky ovládaná clona
  • Kompatibilní s funkcí Sony “Direct Manual Focus (DMF)
  • Minimální zaostřovací vzdálenost 0.19 m při širokoúhlém nastavení a 0.39 m na nejdelší ohniskové vzdálenosti.

Kvalita obrazu

Při prohlížení nafocených snímků v počítači jsem zjistil to, co ukazují i grafy níže. Tedy ostrost je na nejširším ohnisku velice dobrá a s přizoomováním na cca 50mm se dokonce ještě trochu zlepšuje. Na nejdelším ohnisku je kresba zhruba stejně dobrá jako na širokém konci zoomu. Jak můžete vidět na obou grafech a samozřejmě i na ukázkových snímcích, je ostrost v rozích snímku o něco horší než v jeho středu, ale stále je to dobré. Střed záběru je na to, že se jedná o zoomový objektiv až nebývale ostrý, což si zasluhuje jednoznačně smeknutí pokrývky hlavy a hlubokou poklonu.

Pokud jde o kresbu na jednotlivých clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/4 - f/8 přičemž maximum je cca na cloně f/5,6. Už na cloně f/11 se začíná projevovat difrakce a to na všech ohniscích. Musím podotknout, že ukázkové fotky jsou ze Sony A7R II s rozlišením 42 Mpx. Tak vysoké rozlišení snímače je ke všem optickým vadám naprosto nemilosrdné, jakékoliv chyby okamžitě vyniknou.

Chromatickou aberací se také nijak zvlášť trápit nemusíte. Na ukázkách v JPEGu snad ani žádnou nenajdete, protože ji částečně dokáže odstranit samotný přístroj. Ale špatné to není ani v RAWu, kde k podobným automatickým úpravám nedochází. Při zpracování RAWů se mi podařilo tu už tak velice mírnou aberaci odstranit téměř dokonale. Úplně stejně je na tom vinětace, není žádný problém jí při zpracování odstranit.

Asi nejvýraznější optickou vadou - ale hned musím napsat, že také velice snadno odstranitelnou - je soudkové zkreslení na nejširším ohnisku. Při focení rovných linií si zkreslení všimnete určitě, ale u krajiny, momentek a podobně nebudete zkreslení objektivu asi vnímat vůbec.

Design, ergonomie, ovládací prvky

Když se na objektiv podíváte, nemůžete ani na minutu pochybovat o tom, do jaké rodiny patří. Tamron přišel s novým designem už před pár lety, takže všechny nové modely spolehlivě poznáte podle stříbřitého prstence u bajonetu. Samotný design je velice střídmý, což se mi moc líbí...

Poněkud neobvyklé je, že na objektivu nenajdete kromě zoomovacího a zaostřovacího prstence žádné další ovládací prvky, vše se totiž nastavuje v menu přístroje.

Určitě nesmím zapomenout na utěsnění proti vnikání prachu a nečistot. Právě absence utěsnění by mohl být jeden z argumentů, proč si koupit raději dražší, větší a těžší objektiv. U tohoto Tamronu najdete navíc ještě ochrannou vrstvu přední čočky. Nečistoty se na ní neusazují zdaleka tak dobře jako na klasických antireflexních vrstvách a když už, jdou daleko lépe odstranit. To je další velká výhoda.

Autofokus

Automatické zaostřování funguje opravdu naprosto tiše a docela rychle, takže fotografa nijak nelimituje. Férově musím říci, že rychlost ostření do značné míry závisí i na konkrétním modelu fotoaparátu, protože ty starší verze nezaostřují přece jen tak spolehlivě jako nejnovější typy.

Použití nového RXD krokového AF motoru bylo dobrým tahem, který oceníte především při natáčení videí - autofokus není ve videu nijak slyšet.

Na jaké focení je vhodný

Objektiv Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD je pro fullframe bezzrcadlovky Sony vlastně ideální základní zoom s naprosto všestranným využitím. Je poměrně malý a lehký, což jsou vlastnosti, které zatím jiný základní zoom se světelností F2,8 nenabízí.

Kresbu má naprosto perfektní a nepatrně méně ostré okraje snímku si patrně ani neuvědomíte, takže v praxi to není vůbec žádný problém - takže krajina, architektura a obecně všechny statické žánry. Světelnost F2,8 v celém rozsahu zoomu v kombinaci s tichým a poměrně rychlým ostřením ale umožňují také použití jak v horších světelných podmínkách, tak pro akční focení. I když nový krokový RXD motor zaostřuje docela rychle, tak vyloženě rychlé akce přece jen nestíhá úplně ideálně. V tomto ohledu jsou ultrasonické motory kruhové konstrukce stále o něco lepší. Ale zase jsou hlučnější, takže pro natáčení videa je nový RXD autofokus znatelně výhodnější volbou.

Díky skvělé středové ostrosti v kombinaci s velice příjemným bokehem (na zoomový objektiv je bokeh opravdu velice dobrý) a nejdelším ohniskem 75 mm je skvělý také na focení portrétů.

 

Chci koupit objektiv Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD

Hlavní rysy

  • světelnost f/2.8 v celém rozsahu
  • speciální fluorová povrchová úprava proti znečištění
  • přesná barevná reprodukce a skvělá ostrost
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • nový tichý RXD krokový AF motor
  • kompaktní rozměry: délka 117 mm
  • nejkratší zaostřovací vzdálenost 19-39 cm
  • hmotnost 550 g

Shrnutí

Objektiv Tamron 28-75mm F2,8 Di III RXD mi udělal opravdu radost. Svými rozměry a hmotností se perfektně hodí k fullframe bezzrcadlovkám Sony, ale nijak zvlášť nepatřičně nepůsobí ani po nasazení na ještě menší přístroj s APS-C snímačem. Opticky patří k naprosté špičce, má rychlý a tichý autofokus a je utěsněný proti povětrnostním vlivům. Co víc si přát? Za cenu necelých 22 000 Kč (prosinec 2018) prostě neexistuje žádný jiný objektiv, který by mohl nabídnout podobné vlastnosti. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024
Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...