Když jedete někam na delší dobu, potřebujete s sebou hodně věcí. Obzvlášť když jedete v zimě. A nesete na bedrech břímě fotografa – fototechniku. V tu chvíli potřebujete, aby vám batoh, do kterého ji uložíte, pomáhal všemi možnými způsoby. Lowepro Powder BP 500 AW je ultralehký, má objem na opravdovou outdoorovou výpravu a odolá i dešti.

Hodnocení odborníka 86%

  • ultranízká hmotnost
  • příjemné inovativní polstrování na zádech
  • velký objem s možností odděleného prostoru na fototechniku
  • řada vychytávek na upevnění příslušenství (lyže, snowboard, trekingové hole apod.)
  • přístup k technice zezadu
  • není nutné batoh pokládat na zem, při zapnutém bederním pásu můžete batoh jen otočit
  • nepromokavý materiál (pro případ silného deště je k dispozici pláštěnka)
  • kapsa na camel bag
  • organizér na fototechniku součástí batohu
  • vyztužená záda
  • nemá speciálně vyztužené dno (při delším stání v mokru pravděpodobně provlhne)
  • odlišně řešená šňůrka na utahování, je třeba si na ni zvyknout
  • (pro ženy?) nevhodně řešené ramenní popruhy
  • tenčí materiál než u jiných produktů Lowepro

Popis

Lehká volba do outdooru

Lowepro Powder BP 500 AW v terénu © Anna Jirásková

Jaké byly první dojmy? Je to opravdu velký batoh, nebyl by problém s ním jít i na měsíční přechod hor: uložíte do něj všechno, co potřebujete - za předpokladu, že s sebou nepotřebujete mít celou šatní skříň a počítáte s přepíráním šatstva po cestě. Vyvezla jsem ho na vyhlídku Máj, uložila do něj jídlo, pití, mikinu navíc, protože už byla opravdu zima, nějaké čtení na čekání na autobus a samozřejmě fototechniku. I tak byl poloprázdný a jsem si jistá, že by se do něj vešel i spacák, možná i stan a přímo na batoh karimatka.

Je stavěný na zimní aktivity, můžete k němu připevnit prkno nebo lyže. Musím ale přiznat, že mě trochu překvapila tenká látka, která sice zaručuje lehkost batohu, ale nejsem si úplně jistá, jak by obstála proti ostrým hranám lyží. Doma mám batoh Lowepro Flipside Trek 450 AW, který je na omak bytelnější. Stejně tak bych v lyžácích byla opatrnější u spon.

Vychytávky na spoustu příslušenství

Díky tomu, že je uzpůsobený na nošení lyží nebo snowboardu, je na něm spousta vychytávek, které oceníte i na nelyžařském výletě. Takový "stojánek" na stativ spolu s dalšími očky a popruhy může stejně tak dobře posloužit i k uchycení jiných věcí potřebných pro výpravu - třeba trekingových holí nebo zmíněné karimatky.

Specificky řešené je vrchní víko. Lze ho kompletně odejmout, k batohu je jak u popruhů, tak zepředu připevněné trojzubcovou sponou, která do jisté míry zabraňuje kompletnímu krytí vnitřního prostoru. Do něho sice nezeje díra, je to takový uzavíratelný vak na stahovací šňůrku, nicméně jsem byla v dešti lehce nervózní, jestli je i tato látka napuštěná impregnací proti nepromoknutí. I při vytrvalém dešti ale celý batoh pěkně odolal a nic uvnitř nenavlhlo. Pro případ silnějšího deště je tam ale vždycky pláštěnka, kterou jsem tentokrát vytáhnout nepotřebovala. Šňůrka je jinak řešená než u většiny dalších batohů, určitě by chtělo trochu času a cviku, abych si na ni dokonale zvykla. :)

Lowepro Powder BP 500 AW

Na výlety i expedice

Součástí batohu je vyjímatelné pouzdro na fototechniku, které je dost velké na to, abyste do něj uložili foťák, pár objektivů a i tak vám zbylo místo - třeba na spodní prádlo nebo další menší věci. Využít jde zkrátka do posledního centimetru. Protože je ale vyjímatelné, můžete ho nejen použít samostatně na přenos (má vlastní madlo), nebo ho prostě vyndat a mít k dispozici celý nerozdělený prostor batohu. Proto bychom ho asi neměli nazývat čistě fotobatohem, svoje využití najde i mezi těmi, kteří fotografování neholdují.

Z boku najdete kapsu na camel bag a uvnitř batohu je i (sklopitelná) přepážka, jíž lze propojit vrchní kapsu a hlavní prostor na fototechniku, a tenká kapsa na notebook, která ho neochrání před nárazy, proto i výrobce doporučuje vkládat ho v ochranném pouzdře. Nicméně možnost si s sebou vzít notebook nebo tablet značně rozšiřuje možnosti použití batohu. Nejedná se o čistě outdoorové řešení, můžete ho vzít na skutečnou expedici, ze které třeba potřebujete dávat report nebo komunikovat na počítači.

Lowepro Powder BP 500 AW

Batoh pro muže

Stejně jako u dalších batohů Lowepro máte přístup k technice zezadu, takže se nemusíte bát, že byste se ušpinili (nebo vám tající sníh promočil bundu). Díky velkým zipům s látkou byste zadní část snadno otevřeli i v rukavicích, to je u batohu určeného pro zimní aktivity obzvlášť důležité zdůraznit. Představa, že si musím v -15 neustále sundavat rukavice, abych se dostala dovnitř, mě nenaplňuje nadšením.

Polstrování na zádech je řešené inovátorským způsobem, je to prakticky měkké žebrování. Pokud na sobě budete mít 5 vrstev, pravděpodobně ho ani neucítíte, mně ale bylo pocitově velmi příjemné. Stejně tak vyztužená záda. Co mi ale příjemné nebylo, byly popruhy. Nevím, zda je to dané jejich tvarem a polohou (která se dá do jisté míry korigovat nastavitelnými poprůžky), nebo velikostí batohu, zkrátka a dobře mě i při zapnutém bederním pásu a poloprázdném batohu docela dost bolela ramena. Musím ale dodat, že na rozložitějších mužských ramenou by se váha dost možná rozložila lépe a popruhy by na ně i lépe sedly, to už ale musíte vyzkoušet sami. :) Škoda je, že Lowepro prozatím nedělá mužskou a ženskou verzi batohu - i subtilnější ženy by jistě ocenily podobný outdoorový batoh.

Lowepro Powder BP 500 AW

Hlavní rysy

  • zadní přístup k technice
  • nízká hmotnost
  • možnost připevnění: stativ / hůlky / cepín / lyže / snowboard
  • nepromokavá úprava a pláštěnka
  • polovina objemu je určená pro osobní věci
  • vyjímatelné pouzdro na fototechniku s nastavitelnými přepážkami

Shrnutí

Lowepro Powder BP 500 AW patří rozhodně k těm nejlehčím batohům tohoto objemu na trhu. Oproti jiným svým sourozencům z rodiny Lowepro má ale o dost tenčí látku, takže bych se bála snadného protržení třeba při nošení lyží nebo prodírání křovím. Tvarem popruhů je dimenzovaný spíše na muže, mě po půl dni dost bolela ramena, protože mi na ně popruhy plně nedoléhaly. Batoh skýtá prostor (skutečně hodně prostoru) nejen pro fototechniku, ale i pro osobní věci - a především pro různé úpravy vnitřního prostoru. Objemem rozhodně vystačí i na delší výpravu, tím spíš, že máte možnost si s sebou vzít notebook nebo tablet a komunikovat se světem. Recenzovala Anna Jirásková

Další recenze

Recenze LOWEPRO Photo Active BP 200 AW: Ideál na menší výlety
Hodnocení 92%

Recenze LOWEPRO Photo Active BP 200 AW: Ideál na menší...

7. 9. 2023
LOWEPRO PhotoSport BP 24L AW III: Lehký, univerzální a překvapivě prostorný
Hodnocení 97%

LOWEPRO PhotoSport BP 24L AW III: Lehký, univerzální a...

15. 12. 2022
Recenze Lowepro Flipside BP 300 AW III: šikovný pracant do města i na výlety
Hodnocení 94%

Recenze Lowepro Flipside BP 300 AW III: šikovný pracant...

2. 9. 2021
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...