Canon představil svou první fullframe bezzrcadlovku začátkem září letošního roku a s ní několik objektivů, mezi kterými byl i Canon RF 35 mm f/1,8 Macro IS STM. Jedná se o mírně širokoúhlý objektiv vybavený velice výkonným stabilizátorem obrazu. Takový objektiv by si mnozí zkušení fotografové vybrali, kdyby si museli zvolit jen jeden jediný pevný objektiv. V případě tohoto modelu by rozhodně neudělali chybu.

Hodnocení odborníka 90%

  • špičkový poměr výkonu a ceny
  • světelnost f/1,8
  • makro zvětšení 1:2
  • ovládací kroužek pro různé parametry
  • technologie Dual Sensing IS s účinkem až 5 EV
  • tichý AF s technologií STM
  • povrchová úprava Super Spectra
  • není utěsněn proti vnikání vlhkosti a prachu

Popis

Recenze Canon RF 35 mm f/1,8 Macro IS STM

Ohnisková vzdálenost 35 mm je pro mnoho fotografů využívajících velké fullframe snímače skoro svatá. Pětatřicítkou fotí spousta reportérů a street fotografů, stejně jako svatebních fotografů. Také se říká, že kdybyste si k fullframe foťáku měli pořídit jen jediný objektiv s pevným ohniskem, měla by to být právě pětatřicítka.

Proč je pětatřicítka tak oblíbená?

Asi proto, že je to patrně nejuniverzálnější pevný objektiv. Je mírně širokoúhlý, ale ne nějak moc. Jeho úhel záběru je kolem 60° diagonálně, takže se dobře odhaduje, kolik fotografované scény se vám vejde do záběru. Platí tu, že šíře záběru objektivu zhruba odpovídá zaostřovací vzdálenosti… Stačí si tedy všímat jak daleko stojíte a hned vidíte, jestli se vám vejde do záběru všechno a ani nemusíte přiložit přístroj k oku.

Další výhodou je to, že jste schopni využívat malé hloubky ostrosti (pokud je vaše pětatřicítka dost světelná). 35 mm ještě není tak krátká ohnisková vzdálenost, že by bylo všechno ostré i při nastavení nízkých clonových čísel. Takže když chcete do záběru dostat aspoň nějaké pozadí, ale zároveň ho chcete zachytit neostré, je světelná pětatřicítka fakt bezva.

No a nesmím zapomenout ani na fakt, že pětatřicítka je perfektní na focení lidí. Především pokud se lidský obličej vyskytne v okraji záběru, nebývá ještě deformován, jak to dělají širokoúhlejší objektivy. I tohle je jeden z důvodů, proč je tenhle objektiv tak oblíbený pro focení reportáží.

Porovnání s konkurentem

Jestliže mám nový Canon RF 35 mm f/1,8 Macro IS STM porovnat s jiným objektivem, úplně se nabízí Canon EF 35/2 IS USM. Je podobně velký, podobně těžký, za podobnou cenu… Posuďte sami:

 

CANON RF 35 mm f/1,8 MACRO IS STM

CANON EF 35 mm f/2 IS USM

Cena s DPH

14 490 Kč

14 990 Kč

Světelnost pevného objektivu

1,8

2

Maximální clona (F)

22

22

Konstrukce objektivu

11 členů / 9 skupin

10 členů / 8 skupin

Stabilizátor optický

Ano

Ano

Účinnost stabilizátoru

až 5 EV

až 4 EV

Délka objektivu

62,8 mm

62,6 mm

Počet lamel clony

9

8

Ultrasonické ostření

Ne

Ano

STM ostření

Ano

Ne

Typ bajonetu

Canon RF

Canon EF

Použitelný pro bajonet RF

Ano

Ano (s redukcí)

Použitelný pro bajonet EF (zrcadlovky)

Ne

Ano

Minimální zaostřovací vzdálenost

17 cm

24 cm

Hmotnost

305 g

335 g

Funkční kroužek

Ano

Ne

Průměr filtru

52 mm

67 mm

 

Jak můžete vidět v tabulce, jsou na tom oba objektivy dost podobně. Samozřejmě že drobné rozdíly najdeme třeba v optické konstrukci, kde se liší počty čoček/skupin čoček, nebo hmotnost. 

Upozornil bych ale především na účinnost stabiliátorů a také minimální zaostřovací vzdálenost. Je vidět, že RF objektiv je v obou případech o dost výkonnější. Navíc je lehčí a především je vybaven funkčním kroužkem pro nastavení korekce expozice, clony, času a podobně. Pro natáčení videí je rozhodující i typ AF motoru, protože krokový STM motor u RF objektivu zaostřuje znatelně plynuleji a je také méně hlučný.

Pokud už máte ve své výbavě objektiv CANON EF 35 mm f/2 IS USM, bude na Canonu EOS R plnohodnotně fungovat s vhodnou redukcí (která může být i s funkčním kroužkem), ale jestliže si chcete pořídit nějakou novou cenově dostupnou a co možná nejvýkonnější “pětatřicítku”, je RF verze jednoznačně lepší volbou.

Kvalita obrazu

Pokud pro vás není rozhodujícím činitelem ani cena a ani účinek stabilizátoru, pravděpodobně vám jde o kvalitu obrazu. V tom případě pro vás mám velice dobrou zprávu.

Ostrost kresby je perfektní. Dokonce i na plně otevřenou clonu dosáhnete perfektně ostrých snímků. Tedy perfektně ostrých ve středu záběru, okraje jsou o trošku měkčí, ale i tak stále vynikající. S přicloněním se ostrost ještě zlepšuje a to jak ve středu, tak především v okrajích, maxima dosahuje cca na clonách f/4 až f/5,6. Ovšem i clony f/8 a f/11 jsou stále dobré a až na f/16 můžete pozorovat velice mírné zhoršení. Kresba je tedy velice vyrovnaná jak v ploše snímku, tak v rozsahu clon.

Pokud jde o korekci dalších obrazových vad, je na tom pětatřicítka velice dobře. Především musím vyzdvihnout korekci chromatické aberace, ta je skutečně minimální i na otevřenou clonu. Čeho si ale na otevřenou clonu asi všimnete, to je vinětace (ztmavení rohů snímku). Není to žádná tragédie, ale znát to je. Dobrou zprávou je to, že s přicloněním vinětace mizí - řekl bych už tak od clony cca f/4.

Design, ergonomie, ovládací prvky

I když se jedná o úplně nový objektiv, designem se Canon nijak výrazně neodchýlil od EF modelů. Objektiv má poměrně široký zaostřovací prstenec, který obepíná nejširší část těla objektivu, před ním je umístěn o něco užší funkční prstenec pro nastavení korekce expozice nebo dalších funkcí. Nevím co na nový funkční kroužek říkáte vy, ale já jsem se do něj doslova zamiloval, tohle se Canonu opravdu povedlo.

Na boku objektivu najdete dva přepínače pro autofokus a stabilizátor obrazu, jak jsme zvyklí z jiných modelů.

Autofokus

Vzhledem k tomu, že je objektiv vybaven krokovým STM motorem a že zaostřování probíhá uvnitř, je autofokus nejen tichý, ale také rychlý. Během krátkého testování jsem neměl možnost vyzkoušet focení rychlých akcí, ale podle toho, jak rychle a přesně autofokus fungoval, si myslím, že to nebude žádný problém.

Na dobré funkčnosti automatického ostření se velkou měrou podílí také světelnost f/1,8. Senzor má k dispozici o 1,3 EV více světla než s běžným objektivem se světelností f/2,8 a to je docela dost. V porovnání s objektivem o světelnosti f/2,0 ale rozdíl není nijak patrný. Zaostřování ve špatných světelných podmínkách je velice spolehlivé, což je jednou z výhod bezzrcadlovek. Subjektivně jsem práci autofokusu prakticky vůbec nevnímal, takže fungoval opravdu bezproblémově.

Hlavní rysy

  • ostrý i při delším čase závěrky
  • makro zvětšení 1:2
  • ovládací kroužek pro různé parametry
  • technologie Dual Sensing IS s účinkem až 5 EV
  • tichý AF s technologií STM
  • povrchová úprava Super Spectra

Shrnutí

Objektiv Canon RF 35 mm f/1,8 Macro IS STM je úplně nový a povedl se. Má velice výkonný stabilizátor, zaostřuje rychle, plynule a hlavně tiše a to jsou vlastnosti velice důležité pro natáčení videa. Ale perfektní je samozřejmě i na focení, opticky je vynikající, je relativně malý a lehký. Skvěle se hodí na focení lidí, momentek, nebo na streetfotografii. Vzhledem k jeho celkové univerzálnosti by tedy neměl chybět žádnému majiteli Canonu EOS R. Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...